Žučna dijeta i napad žuči

Ishrana protiv napada žuči

Napad žuči
Napad žuči karakterišu jaki bolovi (kolike) ispod desnog rebarnog luka koji se širi pod desnu lopaticu, desno rame, desni pazuh ili grudni koš. Bol može biti oštra i isprekidana, u trajanju od nekoliko sati. Javlja se i mučnina, povraćanje ili postoji nagon za povraćanje. Žučne kolike (jaki bolovi) uzrokuje pomeranje kamena ili peska unutar žučne kese. Kamenje i pesak se najčešće zaglave u uži deo žučne kese, odnosno u vrat žučne kese ili u momentu kada uđu u žučne puteve.
Žučne napade najčešće izaziva masna hrana i hrana koja sadrži veću količinu holeste-rola, kao što su žumance i džigerica.
Najčešći uzrok upale žučne kese je kamenje koje remeti dotok i oticanje žučnog soka, usporen rad žučne kese, poremećena funkcija žučne kese usled bolesti krvnih sudova ili, veoma retko, određene anomalije u odvodnim kanalima. Pojava kamena ili mulja u žučnoj kesi je prvi znak da je žučna kesa „bolesna“.
Postoje osobe koje imaju genetsku predispoziciju za stvaranje kamenja u žučnoj kesi. Pojava kamena u žuči je češća kod žena, i to starijih, mada se može javiti i kod mlađih.

Žučna dijeta – prevencija napada žuči

Kod problema sa žučnom kesom, bilo da se radi o kalkulozama (kamen u žuči), pesku ili zapaljenju, potrebna je žučna dijeta. Osnov žučne dijete je ishrana sa malom količinom masti. Obroci treba da budu česti, 5–6 obroka dnevno, u manjoj količini, uz obavezan doručak. Ako ste u mogućnosti, posle obroka lezite 30 minuta. Hrana ne sme biti previše topla ni hladna. Nikada ne uzimajte vruću hranu, kafu ili čaj. Pijte najmanje šest čaša tečnosti dnevno, kako bi sprečili rizik od prevelike koncentracije žuči. Preporučuju se topli čajevi, kao i voda i voćni sokovi (ne smeju biti hladni). Pijte gorke napitke, jer podstiču varenje. Hrana treba biti sastavljena uglavnom od ugljenih hidrata (brašno, med, hleb) i mlečnih belančevina (mleko, sveži kravlji sir), ali se i belančevine životinjskog porekla mogu uzimati u normalnim količinama (meso, riba).

Jedite mnogo povrća, voća i drugih
namirnica bogatih vitaminom C i E, kao i namirnice koje sadrže esencijalne masne kiseline. Koristite smeđi pirinač i integralne žitarice. Gorke namirnice (cikorija, endivija i artičoka), kao i gorko lekovito začinsko bilje zucna kesa(ruzmarin i šafran) mogu doprineti zdravlju žučne kese, pa se preporučuje da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.
Ne zaboravite fizičku aktivnost – žustro se krećite svakog dana pola sata kako bi se sprečilo nastajanje žučnog kamenca od holesterola.

Svakog dana uzimajte po kašičicu hladno ceđenog maslinovog ulja i kašičicu limunovog soka, da bi podstakli protok žuči, ili popijte sok od pola limuna u čaši tople vode, pola sata pre doručka.

U akutnoj fazi, ishrana treba da se sastoji od ugljenih hidrata sa malo vlakana a posle smirivanja simptoma i bolova dodaju se i proteini. Kod napada bolova, dijeta se ograničava na blagi čaj i slabo zaslađenu vodu. Pića treba da budu mlaka a mogu se davati svaka dva sata. Najbolje je izbegavati svu čvrstu hranu.

Posle prolaska akutne faze, u ishranu možete uvrstiti: nemasne supe od nemasnog mesa sa pirinčem, grizom ili testenine bez jaja, supe od povrća sa zaprškom na maslacu ili ulju u koju se mogu dodati testenina, teletinu, belo pileće meso i ribu, krompir-pire pripremljen na slanoj vodi, kuvanu šargarepu, pasirano kuvano povrće (spanać, karfiol, keleraba), mladi kravlji sir, rižu, griz, kačamak od kukuruznog brašna, sveže voćne sokove, kafu, kakao, mleko sa malim procentom masti i pasirano kuvano voće.

Potrebno je izbegavati i masne i jako začinjene supe, lešnik, bademe i orahe, dinje, dunje, lubenice, začine: cimet, biber, mlevenu papriku, kao i ljute salate sa jakim začinima.

Ukoliko poštujete žučnu dijetu, možete godinama živeti bez ikakvih problema, ali ako dođe do ozbiljnih napada koji ne prestaju, potrebno je hitno javiti se lekaru kako ovo oboljenje ne bi ugrozilo život (prskanje žučne kese, upalu pankreasa).

Žučna kesa
Žučna kesa je mišićni organ, kruškolikog oblika, dug 8–11cm, smešten u gornjem desnom delu abdomena, ispod jetre. Sa jetrom i crevima povezana je žučnim kanalima. Osnovna svrha žučne kese je koncentracija i skupljanje žučnog soka, zelenkasto-braon tečnosti koju proizvodi jetra.
Žučni sok (žuč) se sastoji od žučnih soli, elektrolita, holesterola, bilirubina, fosfolipida i mucina, i ima ulogu da omogući probavu masnoća u tankom crevu. Odgovorna je za uklanjanje nekih otpadnih supstanci iz tela, posebno hemoglobina iz crvenih krvnih zrnaca i viška holesterola.
Između obroka, žučna kesa je opuštena i u nju utiče žuč, gde se zatim čuva i koncentriše. U vreme obroka, masna hrana u tankom crevu pokreće sekreciju hormona holecistokinina, koji stimuliše kontrakcije žučne kese. Ona se povremeno prazni u gornji deo tankog creva gde pomaže u varenju i apsorpciji masti i liposolubilnih vitamina. Nekoliko sati kasnije, žučna kesa se opušta i ponovo počinje da skuplja žuč.
Pogledaj žučna dijeta