Biljka konopljika – tinktura i čaj kao lek za PMS, hormone, menopuzu…

[icegram campaigns=”19607″]
Biljka konopljika (Vitex agnus-castus) je grm koji može narasti i do 3 m visoko, a potiče iz mediteranskog regiona. Vitex je inače rod listopadnog i večnozelenog drveća i grmlja iz porodice Verbenaceae koja broji oko 60 vrsta, rasprostranjenih u tropskim, suptropskim i umerenim predelima. Biljka konopljika je poznata i pod nazivima: šibika, divlji papar, fratarski papar i dr.

Lišće konopljike je prstoliko, a cvetovi su dvopolni, sakupljeni u metličaste cvasti crvenkaste, ljubičaste ili bele boje; dok je plod sitna, aromatična, mesnata koštunica koja sadrži sedativne alkaloide. Ova biljka je upravo dobila ime po tome što joj je list sličan konopljinu.

Plodovi konopljike se koriste u biljnoj medicini već vekovima unazad. Smatra se jednom od najpopularnijih biljaka u Evropi i drugim zapadnim zemljama, pre svega za podršku kod ginekoloških disbalansa. Moderna klinička istraživanja i tradicionalna upotreba konopljike su pokazala neverovatnu sposobnost ove biljke da pomogne u regulisanju hormona plodnosti.

konopljika biljkaKonopljika lekovitost i upotreba        

Konopljika je jedna od najboljih biljaka za plodnost koja nam je na raspolaganju, naročito kada su u pitanju balansiranje hormona i regulisanje menstrualnog ciklusa.

Konopljika je fantastična biljka za plodnost, pomažući sa nizom tegoba kao što su PMS, snižen progesteron, nedostatak ovulacije, nepravilni menstrualni ciklusi, nedostatak menstrualnog ciklusa, akne i mnogo više od toga. Ova biljka nudi mnoge prednosti, ali zahteva strpljenje i doslednost upotrebe.

Kako konopljika deluje ?

Konopljika ima podržavajuće i regulatorno dejstvo na hipofizu. Hipofiza je poznata kao “master žlezda”, jer kontroliše mnoge vitalne telesne funkcije, kao što su slanje hemijskih signala do jajnika, ‘’govoreći’’ im koliko hormona da proizvedu. Ova komunikacija je poznata kao hormonalna povratna sprega.

Konopljika za plodnost – u mnogobrojnim studijama je utvrđeno da konopljika:

Inhibira hormon za stimulaciju folikula (FSH): konopljika povećava izlučivanje luteinizirajućeg hormona (LH), što zauzvrat povećava izlučivanje progesterona.

Produžava kratku lutealnu fazu: iako ne sadrži nikakve hormone, pomaže organizmu da poveća svoju proizvodnju luteinizirajućeg hormona (promoviše ovulaciju), koji naizmenično jača nivo progesterona u lutealnoj fazi ciklusa.

Povećava nivo progesterona: konopljika stimuliše formiranje corpus luteum-a. Corpus luteum je odgovoran za sekreciju progesterona. U studiji od 45 žena, 86% je odgovorilo pozitivno sa normalizacijom ili značajno poboljšanim nivoima progesterona.

Smanjuje napredak blage endometrioze.

Može da spreči pobačaj: konopljika ima pozitivan uticaj na nivo progesterona. Ako su pobačaji zbog niskog progesterona, ova biljka može pomoći da se normalizuje ili poveća nivo progesterona. Konopljika se može smatrati bezbednom za korišćenje tokom trudnoće, ali se obavezno konsultuje sa lekarom oko ovoga.

Ublažava PMS: klinička ispitivanja su pokazala da konopljika može biti veoma korisna za PMS simptome, naročito depresiju, glavobolju, osip, akne, alergiju i osetljivost grudi.

Nedostatak menstruacije (amenoreja): U studiji od 15 žena sa amenorejom, 65% je nastavilo da ima mesečni ciklus od šestog meseca upotrebe. Nivo progesterona se takođe povećava.

Neredovna menstruacija: konopljika pomaže kako kod izostanka menstrualnog ciklusa, tako i kod mesečnog ciklusa koji je težak ili čest.

Ciste na materici: pomaže u smanjenju cista koje rastu unutar glatkih mišića materice.

Stabilizacija menstruacije posle prestanka korišćenja kontraceptivnih pilula.

Stimuliše proizvodnju mleka kod žena: više od 2.000 godina konopljika se koristi da pomogne stimulaciju proizvodnje majčinog mleka.

Konopljika za akne: nekoliko studija je pokazalo poboljšanje kožnih problema uz upotrebu konopljike. Zajedno sa odgovarajućom promenom ishrane, konopljika može pomoći kod akni.

Konopljika – upotreba:

Za optimalne rezultate, konopljiku treba uzimati dugoročno. Klinička istraživanja pokazuju da konopljika može početi sa delovanjem u roku od 10 dana, ali puna korist se ne može doživeti sve do 6 meseci ili duže. Za PMS, rezultati su obično vidljivi od drugog menstrualnog ciklusa, ali za trajne promene mora se uzimati i do godinu dana ili više u zavisnosti od toga kolika neravnoteža je bila prisutna.

Doziranje:

Preporučuje se da se konopljika uzima jednom dnevno ujutru na prazan stomak (pola sata pre doručka). Ako se koristi kao deo biljne mešavine koja sadrži i druge biljke, koristi se prema uputstvu na bočici. Konopljika treba da se koristi tokom čitavih mesec dana bez prekida.

Kapsule: 900-1.000mg na dan

Tinktura: 60-90 kapi dnevno

Koji je najbolji oblik konopljike za korišćenje?

Konopljika dolazi u mnogim oblicima: kapsule, čaj, tinktura i prah. Ustanovljeno je da kapsule i tinktura od konopljike mogu dati najviše konzistentne rezultate, jer je lakše kontrolisati dozu.

Konopljika čaj priprema i upotreba

Konopljika čaj se sve više koristi od strane žena koje imaju problema sa plodnošću. Kao što smo opisali u prethodnom tekstu, konopljika se najviše koristi za regulisanje svih ginekoloških problema kod žena, a naročito kod plodnosti.

Čaj od konopljike – priprema:

Jednu supenu kašiku listova konopljike treba preliti sa 200 ml ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, te procedite konopljika čaj.

Upotreba: konopljika čaj se pije 3 puta dnevno po jedna šolja.

Kapi od konopljike           

Plod konopljike se može destilovati kako bi se iz njega dobilo eterično ulje konopljike ili se od njega može pripremiti alkoholna tinktura od konopljike (kapi od konopljike).

Tinktura od konopljike se priprema na sledeći način:

100 g konopljike treba preliti sa 500 ml 50-70 vol% alkohola. Nakon 3 sedmice, tinktura se procedi, profiltrira i treba se čuvati u tamnoj boci, na hladnom mestu, zaštićena od svetlosti.

Kapi od konopljike se piju na sledeći način: 25-50 kapi tri puta dnevno se razmute u pola čaše mlake vode.

Ulje od konopljike

Ulje od konopljike se može dobiti od lišća ili plodova ove biljke. Ono uspostavlja potrebni balans između nivoa estrogena i progesterona u organizmu. Koristi se za sprečavanje ili ublažavanje velikog broja simptoma povezanih sa menopauzom i PMS-om, kao što su: depresija, probavne smetnje, osetljivosti grudi, nakupljanje vode u organizmu, promenjivost raspoloženja i akne.

Ulje od konopljike može ublažiti bolove u krstima, glavobolju, grčeve, a reguliše i ravnotežu muških hormona u organizmu. Deluje smirujuće i opuštajuće, ublažava napade panike i poboljšava koncentraciju.