Dijeta 3 dana za 6 kg manje – jelovnik, zamene za namirnice i česta pitanja

Brza dijeta nije jedna od najzdravijih dijeta zato je naglasak na 3 dana jer se ne preporučuje dalje pridržavanje. Mnogo je stresno za organizam da se duži vremenski period izgladnjuje. Mnogi je koriste kao instant dijetu kako bi se za kratko vreme oslobodili par kilograma i mogli da obuku neko svoje omiljeno odelo.

Ukoliko vam je neka svečanost uskoro gde bi trebalo da se pokažete u punom svom sjaju, nije loše da potražite rešenje u ovakvoj dijeti. Ova dijeta se često drži posle praznika kada svi zaboravimo da se malo suzdržavamo od previše hrane.

Postoji dosta teorija o tome kako je ova dijeta nastala. Jedna teorija je da je nastala u Klivlendskoj bolnici u SAD-u, druga da je nastala na klinici za koronarne i srčane bolesti. Treća priča je najzanimljivija, govori o tome kako su mladi ljudi želeli da se pridruže mornarici ali nisu mogli zbog par kilograma viška, pa su zahvaljujući ovoj dijeti uspeli. Nakon tri dana su došli do prihvatljive kilaže za ovaj poziv i uspeli su da ostvare svoj san.

Ova dijeta je veoma korisna ljudima koji moraju da smršaju odmah. Danas nama ove teorije nemaju puno važnosti, važna su nam pouzdana saznanja koja govore da je ova dijeta zaista delotvorna i da pored mršavljenja pomaže u detoksikaciji organizma.

Iako spada u red manje zdravih dijeta ipak učiniće nešto korisno za vaš organizam, oslobodiće vas od nagomilanih toksina i materija koje samo štete našem organizmu. Tokom ove dijete kilogrami koje ćete izgubiti su uglavnom nataložena voda putem koje će se i štetne materije iz našeg organizma osloboditi.

Kako deluje ova dijeta?

Ova dijeta deluje po veoma jednostavnom principu. Nema nikakve specijalne formule, samo manji unos kalorija. Kada vaš organizam iscrpi kalorije iz hrane koju ćete unositi, preći će na naslage iz tela. S obzirom da nećete puno hrane ni unositi u svoj organizam za ova tri dana, imaće dosta prostora za topljenje nataloženih masnih naslaga iz vašeg tela. Ništa neuobičajeno.

Ovu dijetu mnogi smatraju najefikasniju za skidanje kilograma i brzo postizanje rezultata. Svakako nijedna dijeta koja ima veoma restriktivne mere nije dobra, ali ova dijeta ne traje duže od 3 dana tako da ne može napraviti probleme u organizmu.

Brza dijeta – dobre i loše strane

Prednost ove dijete je u brzom gubljenju kilograma. Za veoma kratak vremenski period od samo tri dana možete ući u vaše omiljene pantalone. Prednost je takođe što se na meniju nalazi hrana svima poznata i svima dostupna. Namirnice za pripremu ove hrane možete kupiti u bilo kojoj prodavnici. Možete ih naći čak i u lošije snabdevenoj seoskoj prodavnici. Nije skupa i lako se priprema.

Ova dijeta neće uticati na vaš kućni budžet. Ako ste neko ko radi ili često putuje, možete se pridržavati ove dijete i tokom puta. Čak i u restoranu možete poručiti neku hranu. Ne morat spremati hranu kod kuće i nositi je sa sobom, to je mnogima opterećenje pa se zato i ne pridržavaju dijete u potpunosti i samim tim ne dođu do željenih rezultata.

Nedostaci dijete su to što se nakon tri dana nije mogao promeniti način funkcionisanja organizma, odnosno metabolizam se nije ubrzao i kilogrami će se vratiti čim ne budete pazili na ishranu. Jo jo efekat je zagarantovan. Mnogi misle da održavaju postignutu kilažu tako što će nastaviti da drže dijetu i nakon tri dana, a to se ne sme.

Mora da se pravi pauza nakon jedne dijete. Najmanja pauza koju morate napraviti je 10 dana. Jedino šta korisno možete uraditi je da redukujete vašu ishranu i kada ne držite dijetu da biste sačuvali trenutnu kilažu, pa nakon ponovne dijete da imate još manje kilograma. Važno je da imate svoj zacrtani cilj.

Još jedna negativna stvar ove dijete je to što se pojavljuju nuspoje, odnosno neželjeni simptomi. Promene se javljaju u vidu glavobolje, nesvestice, mrzovolje, pospanosti i sl. Ovo nije baš prijatno stanje i mnogima može da otežava svakodnevno funkcionisanje.

Generalno može da vas spreči da se ponašate normalno i da obavljate svoje svakodnevne dužnosti. Do ovoga ne mora da dođe ili se možda javi u manjoj meri. Ukoliko vam je baš loše bolje je da prestanete sa dijetom i da odete kod lekara da pogledate šta je zapravo tačan problem.
Saveti, zabranjene i dozvoljene namirniice

Kako je jasno da ova dijeta nije zdrava, jer se za tri dana gubi čak do 3kg i da se unosi mali broj kalorija, potrebno je savetovanje sa lekarom pre nego što se odlučite na ovu dijetu. Osobe koje pate od nekih hroničnih bolesti ne bi trebalo da je drže. Ova dijeta je namenjena isključivo za zdrave osobe.