Kajenska ljuta paprika za bolje zdravlje i mršavljenje

Kajenska paprika, poznatija i kao ljuta aleva paprika ili crvena ljuta čili paprika, prvenstveno se koristi kao začin, ali ima i brojna poznata lekovita svojstva.

Njena ljutina potiče od aktivnog sastojka koji se zove kapsaicin i za razliku od obične slatke paprike koja na Skovilovoj skali ima ljutinu od 0-100, kajenska paprika je ljutine od 30000-50000 skovila. Ova paprika se smatra jednom od brojnih vrsta čili papričica.

Lekovitost kajenske paprike

Ova paprika se smatra jednom od najzdravijih na svetu, upravo zahvaljujući visokom sadržaju kapsaicina koji joj pored prepoznatljive ljutine daje i lekovita svojstva.

Poznati lekoviti efekti kajenske paprike su:

 • podstiče cirkulaciju jer ima sposobnost širenja krvnih sudova i povećanja protoka krvi
 • regeneriše krvne elemente
 • snižava holesterol i trigliceride
 • ubrzava metabolizam i smanjuje telesnu masu
 • stimuliše rad jetre
 • ima povoljan uticaj na rad sistema za varenje jer podstiče lučenje želudačne kiseline i sprečava razvoj bakterija
 • podstiče izlučivanje toksina iz krvi
 • snižava krvni pritisak, ima sveopšti povoljan uticaj na zdravlje i rad srca kao i u prevenciji ateroskleroze i moždanog udara
 • ublažava bol tako što deluje na nervni sistem blokiranjem neurotransmitera poznatijeg kao supstanca P, koji je odgovoran za informaciju o osećaju bola
 • ima ulogu afrodizijaka

Pored dodavanja jelima ili čak toplim napicima kao što je kakao, čaj ili topla čokolada za blagotvorni efekat na rad mnogih organa, kajenska paprika se koristi za pravljenje krema i melema za spoljnu upotrebu.

Njen glavni sastojak kapsaicin se dodaje u lekovite antireumatske flastere kao sredstvo za bolju cirkulaciju i smanjenje bolova, a može se naći i u obliku kapsula.

Preparate od kajenske paprike u bilo kom obliku ne treba da koriste preosetljive osobe koje ne podnose ljuto, ili imaju bilo kakvo oštećenje ili oboljenje sistema za varenje.

Vrlo je bitno ne dozvoliti da ovi preparati dođu u kontakt sa očima, oštećenom kožom (otvorene rane, opekotine) ili sluznicama.

Krema od kajenske paprike

Ovu kremu mogu koristiti osobe koje boluju od reumatskih bolesti, upale mišića ili zglobova, loše periferne cirkulacije (hladna stopala), ali i zdrave osobe kao što su sportisti (nakon napornog treninga). Povoljan uticaj se ostvaruje ubrzo nakon nanošenja, a efekat se sastoji u poboljšanju cirkulacije, lokalnom zagrevanju i smanjenju bola.

Sastojci za ovu kremu koju vrlo lako možete napraviti sami su:

– 4 kašike kajenske paprike u prahu

– 1 šolja maslinovog ulja

– 30 grama pčelinjeg voska

Pomešano maslinovo ulje i kajensku papriku zagrejati na pari, nikako direktno na ploči, a zatim skloniti i ostaviti da se ohladi. Kada se posle 15-20 minuta smesa ohladila, ponovite prethodni postupak još jednom, a zatim ovu mešavinu procedite kroz gustu gazu. Pčelinji vosak zagrejte na vatri a zatim kada je u potpunosti rastopljen dodajte proceđeno ulje i dobro samešajte. Dobijenu mešavinu naspite najbolje u staklenu teglicu i ostavite da se ohladi i stegne pa koristite po potrebi utrljavanjem na bolna mesta. Posle svake upotrebe obavezno dobro operite ruke.

Dijeta sa kajenskom paprikom (detoks dijeta)

Kako joj samo ime kaže, osnovni cilj je detoksikacija ili pročišćavanje organizma, a pozitivni efekti su poboljšanje funkcije digestivnog trakta, snižavanje holesterola i triglicerida, eliminacija toksina iz jetre i krvi i smanjenje masnih naslaga i ukupne telesne mase. Dijeta traje 10-40 dana i sastoji se u upotrebi posebne limunade koja se pravi od:

 • sveže ceđenog soka od limuna
 • kajenske paprike
 • javorovog sirupa
 • filtrirane vode

Potrebno je da popijete 6-12 čaša ove limunade dnevno, a jedini dodatak je čaša slane vode ujutru i neki čaj sa laksativnim dejstvom uveče. Najbolje je da prvi put ovaj režim ishrane sprovodite 10 dana, da biste videli kako vaš organizam reaguje, a zatim tretman možete ponoviti, ali najranije 6-12 meseci po završetku prvog. Iako je ovu dijetu popularizovao veliki broj poznatih ličnosti, nikako je ne smete sprovoditi na svoju ruku bez prethodne konsultacije sa lekarom i detaljne provere svog opšteg zdravstvenog stanja.