Lovorovo ulje – upotreba, lekovitost, mere opreza

Lekovita svojstva lovorovog ulja

Lekovita svojstva esencijalnog ulja lovora pripisuju se njegovim antiseptičkim, antibiotičkim, antineuralgičnim, antispazmotskim, analgetskim, aperitivnim, sedativnim, stomačnim, insekticidnim i toničnim svojstvima.

Lovor je poreklom sa Karipskih ostrva, odakle se proširio na druge delove sveta. U starom Rimu i Grčkoj, lovor je igrao važnu ulogu u religiji, kulturi i medicini.

Lovorovo ulje se dobija parnom destilacijom svežih listova lovora, čiji je latinski naziv Laurus Nobilis. Glavni sastojci esencijalnog ulja lovora su alfa pinen, alfa terpineol, beta pinen, geranil acetat, eugenol, limonen, linalol, mircen i neral.

Ali, pošto ćemo u ovom članku pričati o upotrebi ovog esencijalnog ulja u zdravstvene svrhe, pozabavićemo se njegovim lekovitim dejstvima.

lovorovo ulje upotrebaLekovita svojstva lovorovog ulja

Antibiotik: lovorovo ulje je poznato po antibiotičkim svojstvima. Što znači da sprečava rast biotskih vrsta (rast mikroba, bakterija i gljivica) u telu, i efektno vas štiti od takvih infekcija. Postoji još jedan razlog zbog kog je lovorovi ulje dobro koristiti kao antibiotik. Potpuno je bezbedno i nema nikakve nuspojave (osim ako se koristi u velikim dozama), za razliku od antibiotičkih lekova, koji utiču na jetru, srce i druge unutrašnje organe.

Analgetik: analgetik, kao što je esencijalno lovorovo ulje, smanjuje bol, i posebno je efektno kod bolova izazvanih kašljem i prehladom, virusnim infekcijama, gripom i istegnućima. Opet ponavljamo, ovo ulje je bolje od tableta koje možete kupiti u apoteci, jer one mogu oštetiti srce, sistem organa za varenje i nervni sistem.

Snižava temperaturu: pošto određene komponente ulja lovora mogu da zaustave infekcije koje izazivaju kašalj i prehladu, ono može smanjiti i povišenu telesnu temperaturu.Lovorovo ulje tera organizam da se znoji, i tako se snižava temperatura.

Tonik: ovo svojstvo esencijalnog ulja lovorovog lista je dobro za celo telo. Ono pospešuje metaboličke funkcije kao što su razlaganje hrane i upijanje hranljivih materija tako što utiče na jetru, stomak i creva. Takođe, brine se i o lučenju, regulaciji endokrinih žlezda, hormona i enzima, utiče na nervni sistem i čini vas aktivnijim i budnijim. I na kraju, jača imuni sistem, čime vas štiti od infekcija.

Antiseptik: ako imate ranu, nikada ne biste trebali da je ignorišete, čak i ako je blaga, a pogotovo ako je nastala od nekog objekta koji je sačinjen od gvožđa, rđavog ili prljavog materijala. Rane se vrlo lako mogu inficirati, izazvati sepsu ili tetanus, što može izazvati jake konvulzije, grčeve, bol, prestanak disanja, hidrofobiju i ludilo. Lovorovo ulje ima antiseptička svojstva koja štite rane od infekcija i sprečavaju rast bakterija, čime se sprečavaju komplikacije.

Antineuralgik: neuralgija je vrlo bolno stanje, od kog pati gotovo cela oralna površina, uključujući grlo, uši, krajnike, koren nosa, grkljan, ždrelo i okolni delovi. Izaziva je kompresija jezično-ždrelnog živca okolnim krvnim sudovima, koji mogu nateći kada je osoba uzbuđena ili se stimuliše žvakanjem, smejanje, vikanjem ili nekom drugom vrstom uzbuđenja u tom delu. Esencijalno ulje lovorovog lista ima analgetska svojstva, uz to i sužava kapilare, što ublažava bol koju izaziva neuralgija. Pošto je analgetik, ovo ulje smanjuje bol u delu zahvaćenom ovom bolesti. A smanjenjem kontrakcija u krvnim sudovima, opušta se pritisak sa kranijalnog živca, i pruža se trenutno olakšanje od bola.

Antispazmodički: grčevi, kašalj, bol, dijareja, nervoza i konvulzije su stvari koje izaziva spazam, jaka kontrakcija koja se javlja u disajnim putevima, mišićima, nervima, krvnim sudovima i unutrašnjim organima. Osim što izaziva sve što smo naveli na početku, u nekim slučajevima, ukoliko je dovoljno jako, može biti smrtonosno. Na primer, spazam u disajnim putevima može onesposobiti osobu da diše i tako je ugušiti. Esencijalno ulje lovorovog lista ublažava spazam tako što smanjuje i opušta kontrakcije, čime se izbegavaju potencijalne komplikacije.

Aperitiv: gubitak apetita je čest problem kod ljudi koji vode metropolitski način života. Pod stresom su na poslu, pod pritiskom i kod kuće, u konstantnoj potrazi za novcem, nemaju vremena za odmor ili vežbanje, pa je samo pitanje vremena kada će im se nešto loše desiti! Manjak apetita vremenom, izaziva i akutne deficijencije minerala i vitamina. Da bi se sve to izbeglo, aperitiv može biti od pomoći. Ništa nije bolje od biljnog aperitiva, poput esencijalnog ulja lovorovog lista, koje će vam otvoriti apetit i želju za obilnijim obrokom.

Sredstvo koje sužava: već je rečeno da ovo svojstvo može biti dobro kod oboljenja poput neuralgije. Ali, lovorovo uljenije dobro samo zbog toga. Glavna funkcija ovog svojstva je jačanje kontrakcija u mišićima i tkivima, što može biti od velike pomoći. Zubi se jače drže u desnima, koža i mišići koji vise se skupljaju, sužavaju se pore na koži glave zbog čega kosa manje opada, i, kontrakcije u kapilarima se poboljšavaju, čime se brže zaustavlja krvarenje.

Stimuliše menstruaciju: esencijalno lovorovovo ulje mogu da uzimaju žene koje imaju problema sa neredovnim menstrualnim ciklusom. Takođe, ono ublažava bol i ostale muke koje se javljaju kod menstruacije.

Insekticid: ovo je vrlo korisno dejstvo ulja lovora. Možete ga koristiti u raspršivačima, sprejevima, isparivačima i slično, kako biste se efektno rešili insekata.

Sedativ: lovorovo ulje smiruje nerve i pomaže organizmu da se lakše nosi sa poremećajima poput epilepsije, histerije, konvulzija, anksioznosti, stresa, depresije, besa, i drugih.

Jača stomak: izreka ‘zdravlje dolazi iz stomaka’ je potpuno tačna, ali nažalost, važi i obrnuta parola- svi zdravstveni problemi takođe, dolaze iz stomaka. Što znači da ako bilo šta ne valja u radu stomaka, odraziće se na zdravlje. Dokle god je sve u redu, i opšte zdravstveno stanje je ok. A time se bavi lovorovo ulje. Ono podmazuje stomak, pazi da bude zdrav, da pravilno funkcioniše i da ne zapati nikakvu infekciju, čir ili problem sa kiselinom.

Pospešuje znojenje: esencijalno ulje lovora podstiče organizam da se znoji, zahvaljujući čemu se rešavamo toksina, viška soli, vode i masti iz tela, putem znoja. To čini telo lakšim i štiti ga od bolesti izazvanih taloženjem toksina, soli i vode. Takođe, znojenje snižava temperaturu tela, kada imamo groznicu.

Lovorovo ulje pospešuje izbacivanje žuči, čime se održava balans baze i kiseline. Žuč se koristi za razgradnju složenih molekula hrane i za neutralizaciju viška kiseline koja dospeva u stomak, što je vrlo važno jer višak kiseline može izjesti unutrašnje zidove i stomačnu maramicu, zbog čega nastaje čir.

Ostale dobrobiti: esencijalno lovorovo ulje efektno deluje i na simptome poput reumatizma, neuralgije, bola u mišićima, problema sa cirkulacijom, prehlade, gripa, infekcije zuba, dijareje, kožne infekcije, rast kose i utiče na zdravlje kože glave.

Mere opreza: zbog velike količine eugenola, lovorovo ulje može izazvati iritaciju kože i sluzne membrane. Tokom trudnoće, nemojte koristiti lovorovo ulje.