Prirodni lekovi za GERB, gorušicu i vraćanje želudačne kiseline (refluks želuca)

Refluks želudačne kiseline, ili gastroezofagealni refluks, je vraćanje kiseline iz želuca u jednjak (ezofagus), cev kroz koju hrana i piće prolaze na putu od usta do želuca.

Neki oblici refluksa su potpuno normalni i bezopasni i najčešće nemaju simptome. Međutim, kada do vraćanja kiseline iz želuca dolazi previše često, javljaju se opekotine na sluzokoži jednjaka.

Najčešći simptom refluksa je poznat kao gorušica, bolan, gorući osećaj u grudima ili grlu.

Prema procenama stručnjaka, kod nas 1/3 odraslih osoba pati od gorušice svakih nekoliko dana, dok je oko 10% oseća bar jednom dnevno. Redovna gorušica se najčešće javlja kod gojaznih osoba, pušača, trudnica i populacije od 35 – 64 godine.

Kod osoba kod kojih gorušica javlja svakog dana, u 20 – 40% slučajeva se dijagnostikuje gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), što predstavlja najozbiljniji oblik refluksa želudačne kiseline.

Pored gorušice, česti simptomi  gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) spadaju kiseo ukus u zadnjem delu usta i otežano gutanje.Druge simptomi GRBAa su kašalj, astma, erozija zuba i upala sinusa.

refluksU ovom članku ćemo vas upoznati sa 14 prirodnih načina pomoću kojih može da se ublaži refluks želudačne kiseline i gorušica a koji su naučno potvrđeni.

Ne prejedajte se

Na mestu spajanja jednjaka i želuca, nalazi se prstenasti mišić poznat kao donji sfinkter jednjaka. Ovaj mišić deluje kao ventil koji se „otvara“ da bi propustio hranu i piće u želudac, dok je inače stegnut da bi sprečio vraćanje kiseline iz želuca u jednjak. Prirodno se otvara dok gutate, podrigujete ili povraćate. U svim drugim okolnostima bi trebalo da bude zatvoren.

Kod osoba koje imaju refluks kiseline, sfinkter jednjaka je ili slab ili disfunkcionalan. Do vraćanja želudačne kiseline može da dođe i kada je ovaj mišić pod velikim pritiskom, usled čega kiselina može da se iscedi kroz otvor.

Ne iznenađuje da se simptomi refluksa javljaju obično nakon jela. Takođe, simptomi refluksa mogu da se pogoršaju nakon obilnijih obroka.

Jedan od načina za smanjenje vraćanja želudačne kiseline je izbegavanje obilnih obroka.

Zaključak: Izbegavate obilne obroke. Vraćanje kiseline je najjače nakon jela, a obilni obroci samo pogoršavaju problem.

Smršajte

Dijafragma, ili prečaga, je mišić koji se nalazi iznad želuca.refluks zeluca

Kod zdravih osoba, dijafragma prirodno steže donji sfinkter jednjaka.

Kako smo već rekli, ovaj mišić sprečava da želudačana kiselina iscuri u jednjak.

Međutim, ako imate previše stomačnog sala, pritisak u trbuhu može da postane tako veliki da počinje da potiskuje sfinkter jednjaka naviše i da ga odmiče od dijafragme koja ga podupire. Ovo oboljenje je poznato kao hijatus hernija (želudačna kila).

Hijatus hernija je glavni uzrok zbog koga su gojazne osobe i trudnice izložene većem riziku od pojave refluksa i gorušice.

Nekoliko opservacionih studija pokazuje da višak kilograma u trbušnoj regiji povećava rizik za nastanak refluksa i GERBa.

Kontrolisane studije podržavaju ovaj nalaz i pokazuju da mršavljenje može da pomogne da se ublaže simptomi refluksa.

Ukolikoimate refluks kiseline, skidanje viška kilograma bi trebalo da vam bude prioritet.

Zaključak: Preveliki pritisak u trbuhu je jedan od razloga za pojavu vraćanja želudačne kiseline. Skidanjem stomačnog sala mogu da se ublaže simptomi.

Praktikujte ishranu sa malim unosom ugljenih hidrata

Sve više dokaza ukazuje da smanjeni unos ugljenih hidrata može da pomogne da se ublaže simptomi refluksa želuca.

Naučnici sumnjaju da nesvareni ugljeni hidrati mogu da izazovu prenamnožavanje bakterija i povećan pritisak u trbuhu. Neki su mišljenja da ovo može da bude jedan od glavnih razloga vraćanja želudačne kiseline i jednjak.

Studije ukazuju da je prenamnožavanje bakterija izazvano lošim varenjem i apsorpcijom ugljenih hidrata.

Previše nesvarenih ugljenih hidrata u sistemu za varenje izaziva gasove i nadimanje. Takođe, dovodi i do češćeg podrigivanja.

U prilog ovoj tvrdnji ide i nekoliko manjih studija koje ukazuju da ishrana sa manjim unosom ugljenih hidrata ublažava simptome refluksa.

Pored toga, lečenje antibioticima može značajno da ublaži vraćanje želudačne kiseline, verovatno tako što smanjuje broj bakterija koje proizvode gasove.

U jednoj studiji, istraživači su učesnicima sa GERB davali suplemente probiotičkih vlakana koji pospešuju razmnožavanje bakterija koje proizvode gasove. Rezultat je bilo pogoršanje simptoma refluksa.

Zaključak: Vraćanje želudačne kiseline može da bude posledica slabog varenja ugljenih hidrata i prenamnožavanja bakterija u tankom crevu. Izgleda da je ishrana sa malim unosom ugljenih hidrata delotvoran tretman, međutim, potrebna su dalja ispitivanja.

Saznajte više>>>  Gorušica i ishrana

Ograničite unos alkohola

Alkoholna pića mogu da pojačaju ozbiljnost refluksa i gorušice.gerb

Alkohol pogoršava simptome tako što povećava količinu želudačne kisleine, opušta donji sfinkter jednjaka i smanjuje sposobnost jednjaka da se sam očisti od kiseline.

Studije pokazuju da umereni unos alkohola može da izazove simptome refluksa i kod zdravih osoba.

Kontrolisane studije pokazuju i da vino ili pivo pojačavaju simptome refluksa, za razliku od obične vode.

Zaključak: Preterano konzumiranje alkohola može da pogorša refluks želuca. Ukoliko vas muči gorušica, ograničite unos alkohola jer tako možete da ublažite bolove.

Kafa i gorušica

Studije pokazuju da kafa privremeno slabi donji sfinkter jednjaka i povećava rizik za vraćanje kiseline.

Neki dokazi upućuju na kofein kao glavnog krivca. Slično kafi, kofein slabi donji sfinkter jednjaka.

Osim toga, konzumiranje kafe bez kofeina smanjuje refluks u poređenju sa običnom kafom.

Međutim, u jednoj studiji je učesnicima davan kofein u vodi i nisu primećeni nikakvi efekti kofeina na refluks, dok je kafa pogoršavala simptome.

Ova otkrića ukazuju da neka druga jedinjenja a ne kofein u kafi, imaju uticaj na refluks. Od uticaja je i način prerade i pripremanja kafe.

Ipak, premda nekoliko studija pokazuje da kafa može da pogorša refluks, dokazi nisu dovoljno ubedljivi.

Jedna studija je pokazala da nema štetnog dejstva kada pacijenti koji imaju refluks želuca konzumiraju kafu odmah nakon jela, za razliku od iste količine tople vode. Međutim, kafa je povećavala trajanje napada refluksa između obroka.

Pored toga, jedna analiza opservacionih studija je otkrila da kafa nema značajnog uticaja na simptome GERBa.

Premda, kada su znaci refluksa ispitivani malom kamerom, konzumiranje kafe je povezano sa većim oštećenjem jednjaka usled kiseline.

Uticaj kafe na gastroezofagealni refluks može da bude individualan. Ako od kafe dobijate gorušicu, izbegavajte je ili ograničite unos.

Zaključak: Dokazi ukazuju da kafa pogoršava refluks i gorušicu. Ako osećate da vam se simptomi pogoršavaju usled kafe, razmislite o ograničavanju unosa.

Žvaćite gumu za žvakanje

Nekoliko studija pokazuje da guma za žvakanje smanjuje kiselinu u jednjaku.gorusica lek

Izgleda da je posebno delotvorna guma za žvakanje koja sadrži sodu bikarbonu.

Ova otkrića ukazuju da guma za žvakanje – i povećano lučenje pljuvačke koje ona izaziva – mogu da pomognu da se jednjak očisti od kiseline.

Međutim, verovatno da ne može da smanji sam refluks.

Zaključak: Guma za žvakanje povećava lučenje pljuvačke i pomaže da se jednjak očisti od želudačne kiseline.

Izbegavajte presni crni luk

Jedna studija pokazuje da je kod osoba koje imaju refluks želudačne kiseline, jelo sa presnim crnim lukom znatno pojačalo gorušicu, vraćanje kiseline i podrigivanje, za razliku od identičnog jela bez crnog luka.

Češće podrigivanje može da bude znak da se proizvodi više gasova zbog visokog sadržaja previrljivih (fermentabilnih) vlakana u crnom luku.

Presni crni luk može i da iritira sluzokožu jednjaka i pojača gorušicu.

Bez obzira na uzrok, ako osećate da vam se nakon konzumiranja crnog luka simptomi gastroezofagealnog  refluksa pogoršavaju, izbegavajte ga.

Zaključak: Neke osobe imaju pojačanu gorušicu i druge simptome refluksa nakon konzumiranja presnog crnog luka.

Ograničite unos gaziranih napitaka

Pacijentima koji imaju GERB, ponekad se preporučuje da ograniče unos gaziranih pića.

Jedna opservaciona studija je otkrila da gazirana bezalkoholna pića mogu da se povežu sa pojačanim simptomima refluksa želudačne kiseline.

Takođe, kontrolisane studije pokazuju da konzumiranje gaziranih pića ili kola privremeno slabi donji sfinkter jednjaka, za razliku od obične vode.

Glavni uzrok je prisustvo gasa ugljen dioksida u gaziranim napicima koji izaziva češće podrigivanje – ovo dovodi do povećanog curenja želudačne kiseline u jednjak.

Zaključak: Gazirana pića privremeno povećavaju učestalost podrigivanja što pospešuje refluks. Ukoliko vam izazivaju pogoršanje simptoma, probajte da ih pijete u manjim količinama ili ih izbegavajte u potpunosti.

Ne pijte previše citrusnih sokova

U studiji koja je obuhvatila 400 pacijenta koji imaju GERB, 72% je prijavilo da im sok od pomorandže ili grejpfruta pogoršavaju simptome refluksa želudačne kiseline.kiselina u jednjaku

Kiselost citrusnog voća nije i jedini razlog koji doprinosi ovakvom dejstvu. I sok pomorandže sa neutralnom pH vrednošću pogoršava simptome.

Pošto citrusni sokovi ne slabe donji sfinkter jednjaka, izgleda da neki njihovi sastojci iritiraju sluzokožu jednjaka.

Premda citrusni sokovi ne slabe donji sfinkter jednjaka, zbog njih privremeno može da se pojačaja gorušica.

Zaključak: Većina pacijenta sa refluksom želudačne kiseline oseća pogoršanje simptoma nakon konzumiranja citrusnih sokova. Istraživači veruju da ovi sokovi iritiraju sluzokožu jednjaka.

Jedite manje čokolade

Ponekad se pacijentima sa GERB savetuje da izbegavaju ili ograniče konzumiranje čokolade. Međutim, dokazi za ovakvu preporuku su slabi.

Jedna mala, nekontrolisana studija je pokazala da konzumiranje 120ml čokoladnog sirupa slabi donji sfinkter jednjaka.

Jedna druga kontrolisana studija je otkrila da napici od čokolade povećavaju refluks jednjaka, za razliku od placeba.

U svakom slučaju, potrebna su dalja istraživanja pre nego što može da se iznese bilo kakav čvrst dokaz o delovanju čokolade na refluks želudačne kiseline.

Zaključak: Postoje nedovoljni dokazi da čokolada pogoršava simptome refluksa. Nekoliko studija ukazuje na mogućnost ali potrebna su dodatna istraživanja.

Izbegavajte mentol

Pitoma i divlja nana su biljke koje se često koriste za obogaćivanje ukusa namirnica, slatkiša, guma za žvakanje, tečnosti za ispiranje usta i pasta za zube.

One su i omiljeni sastojci biljnih čajeva.

Jedna kontrolisana studija nije našla dokaze da divlja nana utiče na donji sfinkter jednjaka kod pacijenata sa GERB.

Ipak, ista studija je pokazala da velike doze divlje nane mogu da pogoršaju simptome refluksa želudačne kiseline, verovatno iritiranjem sluzokože jednjaka.

Ako osećate da vam mentol pojačava gorušicu, izbegavajte ga.

Zaključak: Nekoliko studija ukazuje da mentol može da pogorša gorušicu i druge simptome refluksa, međutim, dokazi su nepotpuni.

Podignite uzglavlje

Neke osobe imaju refluks želudačne kiseline tokom noći.

Ovaj problem može da naruši kvalitet sna i oteža uspavljivanje.

Jedna studija pokazuje da su pacijenti sa podignutim uzglavljem imali znatno manje napada refluksa i simptoma, za razliku od onih koji su spavali na ravnom uzglavlju.

Pored toga, analiza kontrolisanih studija je otkrila da je podizanje uzglavlja delotvorna strategija za ublažavanje simptoma refluksa želudačne kiseline i gorušice tokom noći.

Zaključak: Podizanje uzglavlja može da pomogne da se ublaže simptomi refluksa želudačne kiseline tokom noći.

Ne jedite 3 sata pre odlaska na spavanje

Svim osobama koje imaju želučani refluks se preporučuje da ne jedu bar 3 sata pre odlaska na spavanje.

Premda ova preporuka ima smisla, nema dovoljno dokaza koji bi je opravdali.

Jedna studija sa pacijentima koji imaju GERB pokazuje da kasni noćni obroci nemaju nikakvog uticaja na želučani refluks , za razliku od obroka pre 19h.

Međutim, jedna opservaciona studija je otkrila da jelo neposredno pre spavanja može da se poveže sa značajno jačim simptomima refluksa po odlasku na spavanje.

Za čvrste dokaze o uticaju noćnih obroka na želučani refluks je potrebno još ispitivanja. Ovo može da bude i individualno.

Zaključak: Opservacione studije ukazuju da kasni noćni obroci pre spavanja mogu da pogoršaju simptome refluksa tokom noći. Ipak, dokazi su nedovoljni pa je potrebno dalje ispitivanje.

Ne spavajte na desnoj strani

Nekoliko studija pokazuje da spavanje na desnoj strani može da pogorša simptome refluksa tokom noći.

Razlog nije baš najjasniji, međutim, moguće je da se objasni pomoću anatomije.

Jednjak ulazi u želudac s desne strane. To za posledicu ima da donji sfinkter jednjaka bude iznad nivoa kiseline u želucu kada spavate na levoj strani.

Kada ležite na desnoj strani, želudačna kiselina prekriva donji sfinkter jednjaka. Ovo povećava rizik da kiselina počne da curi i izazove refluks.

Očigledno je da ova preporuka nije baš praktična, budući da većina ljudi menja položaj tokom sna.

Međutim, mirovanje na levoj strani može da bude udobnije dok tonete u san.

Zaključak: Ako vas želučani refluks muči noću, izbegavajte spavanje na desnoj strani.

Nekoliko reči na kraju

Neki naučnici tvrde da je ishrana glavni uzročni problem koji  izaziva refluks želudačne kiseline.

Premda je ovo možda i tačno, potrebno je još istraživanja koja bi podržala ovu tvrdnju.

Ipak, studije pokazuju da jednostavna promene ishrane i načina života mogu znatno da ublaže gorušicu i druge simptome refluksa želudačne kiseline.

loading...
Loading...
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *