Gorušica ishrana

[icegram campaigns=”19573″]
Gorušica je osećaj bolnog žarenje u predelu grudi, a javlja se zbog vraćanja želudačne kiseline u jednjak. Razlozi zbog kojih dolazi do ove neprijatne tegobe zaista su brojni – nepravilan način ishrane, slabljenje prstenastog mišića koji okružuje završni deo jednjaka,emocionalna napetost, brzo gutanje, nedovoljno žvakanje, halapljivo unošenje hrane, konzumiranje alkohola i duvana, nekontrolisano uzimanje lekova, ležanje posle jela, gojaznost i trudnoća.Gorušica se može ublažiti biljnim napicima i pravilnim izborom namirnica. U slučaju kada je neophodna terapija lekovima, čajevi i pravilna ishrana u kombinaciji sa medikamentima mogu da otklone simptome gorušice.
ishrana gorušica
Gorušica ishrana
Pošto su nepravilna ishrana i neadekvatan način unošenja namirnica u organizam glavni uzročnici gorušice, pacijentima se preporučuje da jedu polako,da dobro žvaću hranu, kao i da se pridržavaju režima koji podrazumeva tri glavna obroka sa dve do tri užine, mnogo voća i povrća, integralnih žitarica, kvalitetnog mesa i mahunarki (izbegavati mesne prerađevine, grickalice, masnu i konzervisanu hranu, kao i gazirana pića). Hranu treba pripremati na pari ili žaru, bariti, grilovati, a izbegavati prženje, pohovanje i pečenje u dubokom ulju. Neophodno je uzimati mnogo tečnosti, fizički se aktivirati, ostaviti pušenje i alkohol, a konzumiranje kafe svesti na minimum. Poslednji obrok treba pojesti bar tri sata pre odlaska na spavanje, jer se kiselina vraća u jednjak upravo u ležećem položaju.

Kada potražiti pomoć lekara?
-Ako gorušicu prate hronični kašalj, astma, promuklost, problemi sa zubima i desnima, pojačano lučenje pljuvačke i štucanje.
-Ako su tegobe učestale (javljaju se više od tri puta), ukoliko gorušica ometa svakodnevne aktivnosti, a problem ne prestaje ni nakon promene ishrane uz primenu lekova.
-Posebno su alarmantni simptomi jak bol u grudima ili gornjem delu stomaka, krvarenje iz organa za varenje (povraćanje krvi ili crna stolica), učestalo povraćanje, značajan gubitak telesne težine, otežano i bolno gutanje hrane.
-Sve osobe starije od 50 godina kod kojih se prvi put javljaju teži simptomi, takođe se moraju posavetovati sa lekarom.

Namirnice koje se preporučuju u slučaju gorušice
U slučaju gorušice savetuje se upotreba baznih namirnica: pečurke, soja, sveže voće, sveže i kuvano povrće (sem belog i crnog luka), mahunarke, proso, heljda, sočivo, suncokret, med, jogurt običan i sa probioticima, mleko, voćni jogurt, pavlaka i kiselo mleko, mladi kajmak, svež sir. Takođe, stručnjaci preporučuju posnu ribu i meso (teletinu, junetinu), ovsenu kašu, te maslinovo i susamovo ulje. Namirnice koje ublažavaju gorušicu i donose trenutno olakšanje jesu jabuka,lešnik, badem, šargarepa i banana.

Citrusi su dozvoljeni
Zanimljivo je da u slučaju gorušice ne treba izbegavati citrusno voće jer, iako zvuči neverovatno, unos kiseline iz limuna, pomorandže i grejpa “zbunjuje” želudac, te on jednostavno smanjuje proizvodnju sopstvene kiseline, pa se i osećaj žarenja smanjuje.

Hrana koju treba izbegavati
Određene namirnice slabe vezu između želuca i jednjaka što omogućava vraćanje kiseline u jednjak, te ih treba izbegavati. To su pržena i masna hrana, čokolada, beli i crni luk, zreli punomasni sirevi, životinjske masti, majonez, jaja, proizvodi od belog brašna, orasi, šljive, sirće, crveno meso, suhomesnati proizvodi, iznutrice, živina, divljač i školjke.
Ne preporučuje se unos napitaka koji povećavaju količinu želudačne kiseline, kao što su kafa, gazirana i alkoholna pića. Pojedine namirnice, kao što su agrumi, paradajz, ljuta i dosta začinjena jela i kafa, kada se progutaju, pri prolasku kroz već oštećen jednjak mogu da izazovu bol i pečenje.

Predlog jelovnika kod ishrane za gorušicu
Doručak: ovsena kaša sa po jednom supenom kašikom suvog grožđa i mlevenog lešnika, banana, 2 dl soka od breskve;
Užina: parče pite sa sirom (napravljene od heljdinih kora) i šolja jogurta;
Ručak: čorba od karfiola, prebranac, parče hleba od mešanog integralnog brašna, salata od krastavca sa svezom mirodijom i maslinovim uljem, 2 dl soka od ananasa; Užina: sutlijaš posut cimetom, 2 dl soka od breskve;
Večera: riba i pečurke na žaru, parče hleba od integralnog brašna sa semenkama, zelena salata sa susamovim uljem i začinskim biljem, šolja jogurta;

Mirodjija
Ova začinska biljka odlično je sredstvo protiv gorušice. Svezu mirodiju dodavati gotovim jelima ili salatama.