Trava iva čaj upotreba, lekovitost

Lekoviti čajevi su danas sve više popularni, upravo zbog svog lekovitog dejstva, ali i činjenice da su lagani, da nemaju neželjene efekte i da se mogu konzumirati uvek i svuda. Predstavljamo Vam biljku ivu i zdravi čaj koji možete pripremiti od nje, a pomoću kojeg možete uspešno otkloniti simptome nadutosti, grčeva, infekcije, lošeg sna i stresa.

Biljku ivu relativno lako možete nabaviti, veoma se jednostavno priprema za upotrebu a efekti su dugoročni. Ono što će Vam posebno značiti jeste činjenica da je iva trava bogata materijom tanin, koja u poslednjih par godina izbija na vrh po svojim lekovitom učinku.

Gde raste i kako izgleda trava iva ?

Trava iva je veoma lekovita biljka koja u svetu prirodne medicine nalazi svoje mesto. Ova biljka raste u obliku niskog žbunja a na svojim krajevima ima male cvetove žute boje.

trava iva cajUglavnom izbija iz kamenog tla, a raste na prostorima sa velikom nadmorskom visinom, pretežno po planinama i uspinjačama, kao i na nešto nižim brdima. Trava iva počinje da cveta pri kraju proleća, tačnije, krajem maja, i tada je spremna za branje. Kako bi što više iskoristili moć ove veoma lekovite biljke, predlažemo Vam da sa branjem krenete u julu i avgustu u trenutku kada su se sintetisale sve bitne materije ove biljke. Ono što ovu biljku izdvaja od drugih jesu materije kojima je bogata – trava iva sadrži pregršt etarskih ulja, gorku materiju tanin i holin.

Čaj od ive za šta se koristi?

Čaj od lekovite biljke ive ima široko dejstvo na organizam. Prvenstveno, čaj od ive se koristi kako bi se ojačao imuni sistem i zaštitio organizam od dejstva raznih bakterija, parazita i virusa. Čaj od ive se, za ovu svrhu, može konzumirati preventivno, pre nastanka infekcija, ukoliko postoji opasnosd od toga, ali i nakon nastanka infekcije, gde ublažava simptome i pomaže izlečenju. Bolest za koju je biljka iva sve više koristi, kada se govori o aleternativnom, prirodnom pristupu jeste tuberkuloza pluća. Tuberkuloza predstavlja izuzetno tešku bolest, a u poslednje vreme, sve se više daje značaj prirodnoj medicini uz standardnu terapiju. Biljka iva deluje tako što sprečava dalje razmnožavanje ovog bacila i pogoršanje kliničke slike, a u isto vreme, ublažava simprome i ubrzava proces izlečenja.

Saznajte više>>> Lekoviti čaj od trave ive

Ukoliko patite od svraba ili upornih čireva na koži, biljka iva je idealan prirodni lek za Vas.

Za bolesti kože možete koristiti biljku ivu u vidu masti, tinkture ili čaja.

Organ na koji biljka iva posebno blagotvorno deluje jeste želudac. Jedan od simptoma želuca koje smanjuje trava iva jeste nadutost. Nadutost nastaje najčešće prilikom prejedanja ili gutanja prevelike količine hrane tokom jela, te se čaj od biljke ive preporučuje piti odmah nakon jela, kako ne bi došlo do razvoja nadutosti. pored nadutosti, biljka iva je idealan lek za gorušicu, ali i lečenje gastritisa, ukoliko je iz bilo kog razloga došlo do smanjenog stvaranje kiseline u želucu.

Problemi u 21.veku uglavnom izazivaju veliku količinu stresa, a stresa se najbolje možete osloboditi prirodnim putem, bez propratnih neželjenih efekata koje izazivaju mnogi lekovi. Čaj od biljke ive se u tu svrhu koristi više puta na dan, pogotovo kada naiđe period prevelikom izlaganju stresu. Nakon infekcija, brojni toksini cirkulišu po organizmu, a pogotovo u krvi, a biljka iva pomaže i u ovom slučaju! Biljka iva uspešno čisti toksine iz organizma i time sprečava njihovo neželjeno dejstvo. Uspešno stimuliše pravilno lučenje žuči i time olakšava varenje čime sprečava opstipaciju i povezane probleme debelog creva. Slobodno se može reći da je biljka iva idealan prirodni antioksidans jer čisti telo od štetnih materija u potpunosti i time jača imunitet i zdravlje organizma u celosti.

Upotreba

Čaj od biljke ive se može upotrebljavati kada god vi poželite. Razlog toga leži u nepostojanju neželjenih efekata i bilo kakvih propratnih simptoma što biljku ivu svrstava u red najbezbednijih travki koje postoje u našim krajevima! Ivu možete brati ukoliko su Vam dostupni planinski krajevi sa dosta krša, ali i nabaviti u prodavnici biljne hrane. Sušena iva se ne konzumira nikada tašte, uvek se od nje pripremaju čajevi, tinkture i masti, a zbog svog gorkog ukusa, često joj se dodaju zaslađivači kako ne bi izazvala osećaj muke i gađenja. Etarska ulja i tanini se brzo apsorbuju nakon što se potope u toplu vodu.

Iva čaj priprema

Čaj od biljke ive se priprema na različite načine, u zavisnosti od boljke koju imate. ukoliko biljku ivu želite da koristite nakon upornih infekcija, kako bi pročistili krv, onda se čaj priprema na sledeći način: 1 kašika suve ive ( koju možete nabaviti u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane ) se ubaci u šolju u koju ste prethodno ubacili vodu koja je proključala ( oko 200 mililitara ). Nakon toga, ostavite čaj od ive poklopljen na nakoliko minuta, a potom ga odmah procedite. Imuni sistem je nakon raznih bakterijskih i virusnih infekcija znanto oslabljen, tako da su potrebna dugotrajnija konzumacija ovog čaja. Čaj konzumirajte 3 puta dnevno, a najbolje je uzimati ga pre obroka, kako bi se pospešila apsorpcija svih zdravih materija iz hrane.

Ukoliko ste izloženi stresu, ne zaboravite da pored dobro odabrane biljke, napitak bude topao, kako bi Vas umirio! Čaj od ive protiv stresa konzumirajte 2 puta dnevno: jednom ujutru, pre započinjanja dnevnih aktivnosti i jednom uveče, kako biste lakše zaspali. Kako biste ublažili gorak ukus čaja od ive ( zbog velike količine tanina ), čaj možete zasladiti kašičicom meda, ali i poboljšati mu aromu sa nekoliko kapi limunovog soka ( sveže ceđenog limuna ).

Pored čaja, u upotrebi su još i napitci na bazi trave ive. Trava iva idealno ide u kombinaciji sa drugim tečnostima jer ne utiče na zdravlje tih materija. Jedna takva dobra kombinacija jeste kombinacija sa crnim vinom. Ova kombinacija je idealna za probleme sa stresom ali i simptome nadutosti i grčeva u stomaku. Jednu kašiku sušene trave ive ubacite u litar vina, dobro promešajte i konzumirajte pre jela ( jedna kašičica mešavine ). Ipak, ukoliko ste na antibiotskoj terapiji, izbegavajte ovaj napitak, dok ne izlečite primarno oboljenje.

Ukoliko patite od hemoroida, od biljke ive možete pripremiti masti koje se aplikuju jednom dnevno a nakon 10 dana, hemoroidi se povlače i ponovo ne javljaju!