10 načina da se oslobodite peruti

U ovom članku ćemo opisati 10 načina na kojih se brzo možete osloboditi peruti. Ovde pročitajte koji tretman protiv peruti bi bilo najbolje za vas tako što ćete prvo uvideti šta izaziva perut i kako se osloboditi peruti.

10 najboljih kućnih lekova za sprečavanje i uklanjanje peruti

1.
Redovno češljanje umanjuje pojavu peruti. Ljudi koji se ne češljaju redovno su skloniji tome da im se na koži glave nakupljaju mrtve kožne ćelije i tako nastaje perut.

Redovnim češljanjanjem ne samo da ćete smanjiti šanse da dobijete perut, već ćete i masirati kožu glave i tako pojačati cirkulaciji u koži glave, a posledica toga je poboljšanje rasta kose i kvaliteta dlake.

2.
Održavajte kosu čistom i posebno vodite računa o čistoći kože glave. Sprečite taloženje mrtvih ćelija kože na koži glave tako što ćete redovno prati kosu.Nije moguće osloboditi se peruti bez redovnog pranja kose.

kako se osloboditi peruti

3.
Redovno perite kosu kako biste uklonili neželjene efekte koje izaziva znojenje. Znojenje dosta pogoršava perut ukoliko je imate. Iako je znojenje dobro za pore, takođe može doprineti gomilanju mrtvih kožnih ćelija i tako dovesti do pojave peruti.

4.
Pokušajte ove tradicionalne recepte za uklanjanje peruti:
– Pokvasite kosu i kožu glave i onda je operite sodom bikarbonom. Zatim samo dobro isperite kosu čistom vodom

– Izmešajte jednu kašiku prirodnog sirćeta sa vodom i operite kosu ovom mešavinom. Sirće je stari i dobro poznat „kućni lek“ za efikasno uklanjanje peruti

– Dodajte sok od limete u ulje za kosu po svom izboru i nežno umasirajte u kožu glave. Ostavite da deluje neko vreme, a zatim operite kosu nekim blagim šamponom

5.
Uvek dobro isperite kosu čistom vodom nakon pranja šamponom i nanošenja balzama, kako biste uklonili sve ostatke šampona i balzama sa kose. U suprotnom, ostaci šampona ili balzama mogu isušiti kosu i kožu glave i koža glave može postati iziritirana.

6.
Neki stručnjaci savetuju da određene namirnice mogu pomoći u sprečavanju nastanka peruti. Ubacite u svakodnevnu ishranu hrane koje su bogate cinkom, vitaminima iz grupe B i masnoćama.

7.
Neki problemi sa kožom takođe mogu uzrokovati nastanak peruti. Ako primetite pojavu bilo kog problema sa kožom, konsultujte se sa svojim lekarom kako biste sprečili pojavu peruti i za lečenje tog kožnog problema.

8.
Ako imate perut, pogledajte da li je masna. Ako nije, onda je uzrok nastanka peruti verovatno prekomerno suva koža glave. U tim slučajevima, hladno i suvo vreme ili jako zagrejane prostorije mogu biti krivci za ovaj problem, jer su oni poznati po tome da uzrokuju suvu kožu.

9.
Još jedan uzrok nastanka peruti je prekomerno razmnožavanje gljivica na koži glave. Međutim, između suve kože glave i razvoja gljivica linija je vrlo takva. Potrebno je da se posavetujete sa dermatologom kako biste pronašli pravi uzrok oboljenja i videli da li su u pitanju gljivice ili suva koža glave.

10.
Ponekad prekomeran broj određenih patogenih mikroorganizama koji se nalazi na koži glave ili drugim delovima kože može dovesti do pojave peruti i takvi problemi zahtevaju medicinsku pomoć. Idite kod lekara bez odlaganja i pitajte kako da rešite ove probleme kako biste sprečili i uklonili perut.