Salicilna kiselina za lice i akne – upotreba i neželjena dejstva

Salicilna kiselina ili beta hidroksilna kiselina se najčešće koristi u kozmetičkim preparatima za kožu i lice. Ona vrši eksfolijaciju i kožu čini sjajnom, očišćenom, mekanom i zdravom. Obično se priprsuje onima sa masnom kožom, aknama, psorijazom, odlična je za kožu koja luči više sebuma.

U ovom tekstu ćemo vam razotkriti nedoumice kad salicinska kiselina treba da se koristi, kako  koza na nju reaguje, u kojim preparatima je ima i koji su neželjeni efekti.

Kako deluje salicilna kiselina?

Ova kiselina se prirodno nalazi u kori vrbe. Otkrivena je tako što je primećeno da medvedi ponekad žvaću koru vrbe ili listove. Istraživanjima se ispostavilo da to rade kako bi smanjili bol, jer ima antiupalno dejstvo. Tokom XVII veka je primećeno da salicil uspešno leči groznicu. Od tad se koristi u lekovima kao što je aspirin i ibuprofen.

Salicilna kiselina za akne i bubuljice

Najčešća upotreba salicilne kiseline je za tretiranje akni i bubuljica. Obično se preporučuje za masnu kožu, ne toliko za suvu. Može je dodatno isušiti jer ova kiselina otklanja višak sebuma.

Odlična je za bubuljice i može ih gotovo magično isušiti tokom noći. Sve što je potrebno jeste da namažete malo preparata sa ovom kiselinom isključivo na bubuljicu i sutradan ćete videti kako je ona počela da se suši, a crvenilo se smanjilo.

Za akne salicinska kiselina deluje tako što smanjuje upale i zapaljenja na koži i smanjuje masnoću kože. Pored toga, otkriveno je da ima i blaga antibakterijska dejstva, poznato je da su akne izazvane bakterijama, zato vam može i tu pomoći.

Napominjemo da se salicilna kiselina za bubuljice koristi samo na bubuljicama, nikako je nemojte stavljati na zdravu kožu. Nema potrebe izlagati kiselini deo kože koji nije upaljen.

Ukoliko primećujete da kiselina deluje, nemojte se oslanjati samo na nju za tretiranje akni, već koristite sve što vam je vaš dermatolog preporučio. Razlog je taj što kiselina deluje trenutno i vrlo brzo ćete videti prve rezultate, no, nastavite da pratite sva uputstva dok god se akne sasvim ne povuku.