14 ranih simptoma trudnoće

Bez obzira da li želite da zatrudnite ili mislite da ste već trudni, može biti prilično frustrirajuće čekati na odgovor. Mnoge žene ne mogu podneti čekanje između ovulacije i menstruacije i žele što pre saznati jesu li trudne.

Ako ste stvarno nestrpljivi u očekivanju odgovora, iznenadiće vas činjenica da će vam vaše telo samo dati odgovor ako ga pažljivo osluškujete!

Neke žene osete rane simptome trudnoće već nekoliko dana nakon začeća, a druge ništa ne osećaju ni posle nekoliko nedelja trudnoće.

Ako sumnjate da ste trudni i ako osećate neki ili sve od dole navedenih simptoma, posetite što pre svog ginekologa.

14 simptomi trudnoce

Koji su rani simptomi trudnoće?

  1. Mučnina / povraćanje

Još poznato po nazivu jutarnja mučnina, može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i pre nego što primetite da ste u drugom stanju. Mnoge žene pomisle da su se otrovale hranom ili da da imaju grip. Iako se zove jutarnja mučnina, može se pojaviti u bilo koje doba dana, u mahovima ili može trajati cijeli dan i noć. Česti i mali obroci vam mogu pri tom pomoći. Mučnina se može pogoršati ako ste gladni, pa bi bilo dobro da uvek imate nešto za hranu pri ruci (probajte sa krekerima). Refleks povraćanja u trudnoći je lako izazvati, pa vas čak i jednostavno pranje zuba može dovesti do wc šolje.

2.  Pojačano čulo mirisa i ukusa

Mnoge žene postanu osetljivije na svakodnevne mirise, a hrana kao što je čaj, kafa ili tost mogu izazvati mučninu. Vaše čulo ukusa se može dramatično promeniti, pa možda više nećete moći jesti hranu ili piti pića koja inače volite. Možete takođe osetiti i ukus metala u ustima.

3. Učestalo mokrenje

Ovo može početi već u prvoj nedelji trudnoće. Možda ćete mnogo češće nego je to uobičajeno trčati u VC, čak i tokom noći. Kako će vam se materica naglo povećavati nakon oplodnje, pritiskati mokraćni mehur i javiće vam se potreba za mokrenjem. Isto tako možda će da vam urin potamni i imatće jači miris nego što je uobičajeno. To vam je znak da treba piti više vode. Ako osetite bol ili peckanje prilikom mokrenja, razgovarajte sa lekarom jer to može biti znak upale ili infekcije.

4. Napetost u grudima

Često žene u ranom stadijumu trudnoće osete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu narasti i postati jako osetljive, a boja im može biti tamnija. Isto tako vene vam mogu postati izraženije – sve u pripremi za dojenje.

5. Umor

Možda ćete se vrlo rano u trudnoći, sve do kraja prvog tromesečja osećati jako iscrpljeno. Ovo je rezultat porasta nivoa HCG, vrlo visokog nivoa progesterona i povišene telesne temperature. Probajte da se ne umorite uz sve te hormonalne promene, povraćanje i mokrenje.

6. Izostanak menstruacije / grčevi / bolovi u leđima / glavobolje

Većini žena ovo mogu biti prvi simptomi trudnoće – prvih nekoliko nedelja možda ćete imati grčeve i osećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati bol u leđima. Naravno, sve grčeve i krvarenje, čak i lagano, odmah morate prijaviti svom lekaru. Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su opet rezultat velikih hormonalnih promena.

7. Lagano krvarenje

Oko 8 do 10 dana nakon ovulacije neke žene mogu imati lagano krvarenje, koje se može poklopiti sa vremenom kada bi inače počelo menstrualno krvarenje. Neke čak to mogu i zameniti za slabu menstruaciju. Ovo krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu.

Pročitajte još:
Proverite da li ste trudni i bez testa >>>

8. Vrtoglavica / nesvestica

Zbog činjenice da trudnoća utiče na čulo mirisa i ukusa trudnice nenamerno izbegavaju hranu i preskaču obroke. Ovo uzrokuje niske nivoe šećera što može dovesti do vrtoglavica i nesvestice. Ako stojite duže vreme pojačani pritisak materice na arterije u nogama može dovesti do pada krvnog pritiska, što isto tako rezultira vrtoglavicom i nesvesticom.

9. Zatvor

Kako bi se apsorbovale sve hranljive materije koje su potrebne vašoj bebi za rast, hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, što može dovesti do zatvora. Probajte da jedete više svežeg voća i pijte mnogo vode kako bi to izbegli.

10. Nervoza

Nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom stadijumu trudnoće sa svim tim hormonima koji im luduju po telu, te uz podnošenje umora i mučnine. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte da napravite nekoliko laganih vežbi, više se odmarajte i hranite se zdravo i uravnoteženo.

11. Gorušica

Iako se gorušica i problemi sa varenjem obično vezuju za kasnije faze trudnoće, kod nekih se žena mogu se pojaviti u ranijem periodu. HCG usporava probavu, što znači da vam je stomak duže pun.

>>>> Znaci koji pokazuju da ste trudni vidljivi posle dve nedelje

12. Promene u tenu

Možda ćete primetiti na licu bubuljice koji su rezultat hormonalnih promena. Ovaj problem se često stabilizuje do drugog tromesečja. Takođe postoji mogućnost da vam potamne mladeži zbog povećane pigmentacije kože.

13. Pojačan sekret

Mnoge trudnice primete da imaju pojačani gusti beli sekret. Ovo je normalno u trudnoći. Ali ako primetite neobičan miris ili svrab, obavezno se javite svom lekaru.

14. Gubitak težine

Možda ćete se iznenaditi, ali tokom prvog tromesečja trudnoće možete izgubiti na težini. Ovo je rezultat smanjenog apetita, što je normalno. Ipak razmislite o zdravijoj ishrani i izbegavajte alkohol. Nemojte se čuditi ako dobijete komplimente na račun izgleda od ljudi koji ne znaju da ste trudni.

Uživajte u ovih prekrasnih devet meseci!

loading...
loading...
Loading...