18 nedelja trudnoće

Kako vaša beba raste sa 18 nedelja trudnoće

Od temena do dna karlice vaša beba je duga oko 14cm, a teška oko 200g. Sada je bebina glavna aktivnost savijanje ruku i nogu – pokreti koje ćete sve više opažati u nedeljama koje slede. Krvni sudovi su vidljivi kroz tanku kožu, a uši su sada u konačnom položaju, mada malo još malo štrče. Zaštitni sloj mijelina počinje da se formira oko nerava – proces koji će se nastaviti godinu dana nakon rođenja. Ako nosite devojčicu, njena materica i jajovodi su formirani i na svom mestu. Ako nosite dečaka, njegove genitalije su sada uočljive ali možda ih sakrije od vas tokom pregleda ultrazvukom.

Promene u vašem životu sa 18 nedelja trudnoće

Gladna? Porast apetita – i posebne želje za određenom hranom – sa 18 nedelja trudnoće su prilično uobičajeni. Vodite računa i birajte namirnice bogate hranljivim materijama, a ne one koje su samo prazne kalorije. Veća, udobnija odeća sada je nužna jer vaša beba i obim struka rastu zajedno.

Vaš kardiovaskularni sistem sa 18 nedelja trudnoće prolazi kroz dramatične promene, a tokom ovog tromesečja verovatno ćete imati niži krvni pritisak nego obično. Ne dižite se naglo iz ležećeg ili sedećeg položaja jer možete osetiti blagu vrtoglavicu.

Od 18 nedelje trudnoće pa nadalje, kada ležite, najbolje je da ste na boku – ili bar malo nagnuti na jednu stranu. (Kada ležite na leđima, materica može da pritisne glavnu venu i dovede do smanjenog povratka krvi u srce.) Pokušajte da stavite jastuk iza sebe ili ispod kuka ili butine zbog udobnijeg položaja.18-nedelja-trudnoce

Ukoliko već niste bili na drugom tromesečnom ultrazvučnom pregledu, verovatno ćete ga imati sa 18 nedelja trudnoće. Ova bezbolna procedura pomaže vašem lekaru ili babici da provere kako beba napreduje, da vide da li plod ima nekih defekata, provere posteljicu i pupčanu vrpcu, odrede da li je termin porođaja tačan i vide koliko beba nosite. Tokom pregleda, možete da vidite bebu kako se pomera ili sisa palac. Povedite i partnera i tražite da vam odštampaju snimak za prvu sliku u bebinom albumu!

Saznajte više: vežbanje sa 18 nedelja trudnoće

U većini slučajeva, ako ste zdravi i trudnoća se normalno odvija, možete da nastavite sa vežbama sa 18 nedelja trudnoće kao i uprvom tromesečju – uz neke blage promene da biste vežbe prilagodili vašem stomaku koji raste. Šta bi trebalo da radite: Držite se umerenog nivoa vežbi i izbegavajte poskakivanje i potrese, nagle promene položaja i ležanje na leđima.

Prilično sam se usedela ali bih sada počela da vežbam. Odakle da počnem?

Prvo, konsultujte se sa vašim lekarom o vašim planovima za vežbanje sa 18 nedelja trudnoće. Potom, trebalo bi da počnete sa laganim vežbama u kraćem trajanju (oko 15 minuta nekoliko puta nedeljno) i postepeno produžavate vreme dok ne dođete do malo intezivnije dnevne rutine (oko pola sata dnevno). Šta bi trebalo da radite: Šetnja je najlakši način da počnete redovan fitnes program i ne zahteva nikakvu opremu osim dobrog para cipela za šetnju! Mnoge žene uživaju u plivanju tokom trudnoće jer ih voda odmara od viška težine. Druge praktikuju prenatalnu jogu radi istezanja i jačanja tela, kao i protiv bolova.

Šta su Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe su vežbe koje jačaju mišiće dna karlice – to su oni mišići koji podupiru mokraćni kanal, bešiku, matericu, vaginu i rektum. Kegelove vežbe su dobre za sprečavanje nekontrolisanog mokrenja (urinarna inkontinencija) tokom 18 nedelja trudnoće i nakon trudnoće, a mogu biti od pomoći i tokom druge faze porođaja. Štaviše, Kegelove vežbe pojačavaju cirkulaciju rektalne i vaginalne regije pa tako mogu da spreče pojavu hemoroida i ubrzaju zalečenje šavova nakon porođaja.

Evo kako se rade Kegelove vežbe:

  • Stegnite mišiće vagine kao da pokušavate da zaustavite mokrenje. Koristite tehniku „stegni – podigni“ koristeći samo mišiće dna karlice, dok mišići trbuha i nogu moraju da budu opušteni. I nikako ne držite dah.
  • Stežite oko 8 do 10 sekundi, a onda opustite mišiće. Radite ih u serijama po 10 i pokušajte da uradite do tri serije dnevno.

Aktivnosti: Razmislite o školi za trudnice

Najbolje i najpopularnije škole se brzo popune, stoga počnite da ih tražite već sada. Škole se donekle razlikuju u pristupu. Neke traju nekoliko nedelja, dok su druge jednodnevne. Verovatno takva škola postoji i u vašoj zdravstvenoj ustanovi ali ako želite neku specijalizovanu školu, potražite je i na drugom mestu – čak i onlajn. U potrazi za školom za trudnice konsultujte se sa svojim lekarom ili prijateljima.