22 nedelja trudnoće – osim stomaka, dolazi i do drugih promena

Kako vaša beba raste sa 22 nedelje trudnoće

Sa 28cm i oko 450g, vaša beba počinje da liči na minijaturno novorođenče. Usne, očni kapci i obrve su izraženiji, a ispod desni se pojavljuju majušni zametci zuba. Oči su formirane, ali dužice (obojeni deo oka) još nemaju pigment.

Da možete da zavirite u svoju matericu sa 22 nedelja trudnoće, videli biste nežne dlačice (lanugo dlačice – od latinske reči lana: vuna) koje prekrivaju bebino telo i jako naboranu kožu koju će imati sve dok ne počne da dobija salo koje će je popuniti. Unutar stomaka, postepeno se razvija pankreas – ključan za prouzvodnju nekih važnih hormona.

Promene u vašem životu za 22 nedelja trudnoće

U 22-oj nedelji trudnoće ćete možda otkriti da vaš stomak postaje magnet za šake. Potpuno je u redu da ljudima, koji dodiruju vaš stomak, kažete da ne volite to. A ako vam kažu da ste sitniji ili krupniji nego što bi trebalo da budete za 22 nedelje trudnoće, imajte na umu da se svaka žena razvija i izgleda na svoj jedinstven način.22-nedelja-trudnoce

(Vaša beba može da guta – čak i da štuca. Takođe, „udiše“ plodovu vodu. Pogledajte sve video snimke.)

Važno je da posećujete doktora ili babicu redovno da biste bili sigurni da se vaša beba pravilno razvija. Možda će vam se pojaviti i strije na stomaku koji se širi da bi se prilagodio rastu bebe.

Bar polovina trudnih žena dobije strije u periodu do porođaja. Ove male pruge na koži mogu imati različitu teksturu, a boja im varira od ružičaste do tamno smeđe (u zavisnosti od boje kože). Premda se najčešće javljaju na stomaku, mogu se pojaviti i na stražnjici, butinama, kukovima i grudima. Nema dokaza da losioni sprečavaju pojavu strija, ali redovnim hidriranjem kože možete izbeći svrab.

Saznajte više: Osim stomaka, dolazi i do drugih promena tela sa 22 nedelja trudnoće

Očekujete da vam sa 22 nedelja trudnoće raste stomak – možda i grudi, takođe – ali ove fizičke promene mogu da vas iznenade. Kao i kod većine promena u trudnoći, hormoni igraju ulogu i u ovim promenama u vašem izgledu.

  • Jača, bujnija kosa. Kosa vam ne raste više, već opada manje od normalnog. Tokom trudnoće telo odbacuje kosu mnogo sporije nego ranije. Šta bi trebalo da radite: Ako je bujna kosa za vas blagodat, uživajte. Ako vaša griva postane buntovna kao nikad pre, zamolite frizera da je stanji prilikom sledećeg šišanja. Ove promene ne traju večno. Posle rođenja vaše bebe, počećete da gubite ovaj višak kose, ponekad u pramenovima.
  • Pojačana maljavost tela sa 22 nedelja trudnoće. Polni hormoni poznati kao androgeni mogu da izazovu rast malja na bradi, iznad gornje usne, duž vilične kosti i na obrazima. Zalutale malje mogu da se pojave na stomaku, rukama, nogama i leđima. Šta bi trebalo da radite: Čupanje pincetom, depilacija voskom i brijanje su bezbedni načini da se izborite sa ovim privremenim promenama.
  • Brži rast noktiju sa 22 nedelja trudnoće. Nokti takođe mogu da rastu brže nego obično, a možete da uočite i promenu teksture. Nekim ženama nokti otvrdnu, dok drugima postaju mekši ili krti. Šta bi trebalo da radite: Zaštite nokte gumenim rukavicama dok čistite i koristite ovlaživač ako su krti.
  • Promene na koži sa 22 nedelja trudnoće. Neke trudne žene kažu da im koža nikada nije bolje izgledala. Ako je to i vaš slučaj, uživajte u ovom „sjaju“. Druge kažu da im hormoni u trudnoći izazivaju probleme sa kožom kao što su akne. Šta bi trebalo da radite: Umivajte se dva puta dnevno blagim sapunom ili tečnošću za čišćenje lica i pitajte svog lekara koje preparate protiv akni smete da koristite tokom trudnoće.
  • Strije sa 22 nedelja trudnoće. Kako vaš stomak raste da bi se prilagodio rastu bebe, mogu da se jave male poderotine u tkivu koje leži tik ispod kože, što za rezultat ima strije različitih boja. Ovi ožiljci će početi da blede i postaće znatno manje uočljivi za 6 do 12 meseci nakon porođaja. Šta bi trebalo da radite: Nema mnogo toga što biste mogli da učinite, osim da se trudite da ne dobijete više kilograma nego što je preporučljivo. Za elastičnost kože je odgovorno nasleđe i od njega zavisi ko će ih imati, a ko ne.
  • Diskoloracija kože sa 22 nedelja trudnoće. Porast melanina može da dovede do tamnih mrlja na koži lica. Ova promena pigmenta može da se pojača ako provodite dosta vremena na suncu. Šta bi trebalo da radite: Zaštitite kožu lica kremom za sunčanje koja sadrži zaštitu i od UVA i od UVB zračenja sa faktorom 30 ili više, nosite šešir sa obodom i izbegavajte sunce u periodu dana kada je zračenje najjače (od 10 do 12h)
  • Veće i tamnije bradavice i areole u 22 nedelje trudnoće. Možete primetiti da su vam bradavice i kružni predeo oko njih (areole) postale veće i tamnije. Kvržice na areolama, poznate kao Montgomerijevi tuberkuli, mogu da budu ispupčenije. Ove kvržice su žlezde koje luče ulje koje se bori protiv bakterija i podmazuje kožu. Nekim ženama se pojavljuju i uvećane vene na grudima. Šta bi trebalo da radite: Ništa!
  • Uvećana stopala sa 22 nedelje trudnoće. Stopala mogu da vam se uvećaju za pola broja ili više. Olabavljeni ligamenti mogu da dovedu do toga da vam se stopala šire pomalo – trajno. Otoci dovode do osećaja tesnih cipela, mada će sve to proći posle porođaja. Šta bi trebalo da radite: Kupite udobne cipele koje odgovaraju vašim otečenim stopalima.

Aktivnosti: Proverite prstenje

Uobičajeno je da dolazi do oticanja prstiju kako trudnoća napreduje. Ako vam se učini da vam je prstenje makar malo usko, učinite sebi uslugu i skinite ga odmah pre nego što bude suviše kasno (ili ga bar držite na oku). Ako ne možete da podnesete da se odvojite od burme ili nekog drugog značajnog prstena koji više ne možete da nosite na ruci, stavite ga na lanac i nosite oko vrata blizu srca.