20 načina za lečenje hemoroida

Hirurške metode lečenja hemoroida

HEMOROIDEKTOMIJA – hirurško uklanjanje hemoroidalnog tkiva sa sluzokožom i delom kože. Indikacije za ovakav tretman jesu stalno tromboziranje i ispadanje hemoroida, njihova uklještenost, nemogućnost vraćanja u unutrašnjost rektuma, kao i često krvarenje uz izraženu anemiju. Razlikuju se:

OTVORENA HEMOROIDEKTOMIJA
-operativno odstranjivanje hemoroida pri kojem rezovi na sluzokoži koji nastaju posle hemoroidektomije ostaju neušiveni. Ova metoda se češće primenjuje u Evropi.
PREDNOSTI – trajno rešavanje problema.
NEDOSTACI – postoperativni bolovi.

ZATVORENA HEMOROIDEKTOMIJA – rezovi na sluzokoži posle operacije se ušivaju. Češće se praktikuje u SAD.
PREDNOSTI – trajno rešavanje problema.
NEDOSTACI – bol i upale.

STAPLERSKA HEMOROIDEKTOMIJA ili PHP metoda – Kružnim staplerom (tehnika primene kopče) odstranjuje se deo sluznice rektuma, kako bi se hemoroidi koji su ispali mogli vratiti u završni deo debelog creva. Primenjuje se u opštoj anesteziji, za lečenje hemoroida II i III stepena.
PREDNOSTI – efikasna metoda.
NEDOSTACI – skupa procedura, velika mogućnost recidiva i rektovaginalnih fistula.

LIGASURE HEMOROIDEKTOMIJA – novija metoda, pri kojoj se aparatom Ligasure, koji radiotalasima koaguliše krvne sudove ne podižući temperaturu okolnog tkiva, praktično zavaruju glavne hemoroidalne arterije i ostali arterijski te venski krvni sudovi u hemoroidu, dok se ostatak hemoroida odseca. Mesto zavarivanja i odsecanja hemoroida se ne ušiva, već rana sama zarasta. Mogu se operisati i spoljašnji i unutrašnji hemoroidi. PREDNOSTI – relativno bezbolan postoperativni tok, kraće trajanje operacije, manje komplikacija, nema recidiva. NEDOSTACI – nema ih.

HAL – hemoroidalna arterijska ligatura pomoću modifikovanog aparata protoskopa, s dodatkom ultrazvučne komponente. Hemoroidalna arterija se podvezuje, što zaustavlja dotok krvi do hemoroida. Koristi se u slučaju hemoroida III stepena.
PREDNOSTI – delotvorna metoda u čak 90-95 odsto slučajeva.
NEDOSTACI – ne može se primenjivati za lečenje hemoroida III i IV stepena.

RAR-transanalna rektalna mukopeksija. U slučaju hemoroida III i IV stepena, uz HAL se preporučuje i ova metoda, koja ima za cilj odstranjivanje viška sluzokože u završnom delu debelog creva.
PREDNOSTI – minimalno invazivna metoda, izvodi se ambulantno.
NEDOSTACI – komplikacije nakon zahvata (otežano mokrenje i opstipacija).

THD – transanalna hemoroidalna dearteralizacija, novija procedura slična HAL metodi, samo sofisticiranija. Zasniva se na doplerski navođenom ultrazvučnom verifikovanju hemoroidalne arterije, koja ishranjuje hemoroid i njenom podvezivanju, a nakon toga i na podvezivanju ostatka hemoroida.
PREDNOSTI – nema rezova i rana, leči i hemoroide III i IV stepena bez klasične operacije, uspeh u 85-90 odsto slučajeva, postoperativni bolovi su blagi i kratkotrajni.
NEDOSTACI-nema ih.

LHP – LASERSKA HEMOROIDOPLASTIKA -Izvodi se laserom novije generacije, sa većim talasnim dužinama, koji smanjuje tkivo hemoroida uz najviše očuvanja mišića i sluzokože analnog kanala. Koristi se u lečenju hemoroida II i III stepena.
PREDNOSTI – maksimalno očuvanje mišića i sluzokože rektuma, nema rezova, šavova i otvorenih rana.
NEDOSTACI – skupa metoda, nedovoljno efikasna u slučaju akutnog krvarenja hemoroida.

BIPOLARNA KOAGULACIJA ili DIJATERMIJA – delovanjem naizmenične struje dolazi do koagulacije proteina i tkivne tečnosti te zatvaranja sitnih krvnih sudova, što trenutno zaustavlja krvarenje. Ova metoda se koristi za odstranjivanje manjih hemoroida I i II stepena. Slično deluje i ELEKTROTERAPIJA ili HEMOROIDOLIZA, s tim što se ovde hemoroidi tretiraju jedno-smernom voltažnom odnosno galvanskom strujom. Toplota koja se razvija pomoću struje proširuje krvne sudove.
PREDNOSTI – odmah zaustavlja krvarenje.
NEDOSTACI – metoda je bolna.

TERMOKAUTERIZACIJA – ciljano termičko uništavanje hemoroida, to jest spaljivanje krvarećih mesta termokauterom. Aparatom se načini sitna opekotina i bezbolno zapečati završetak hemoroida, koji se suši.
PREDNOSTI – ciljano uništava hemoroidalno tkivo, nije bolna.
NEDOSTACI – ova metoda može se primeniti samo u početnim fazama.


Šuljevi-hemoroidi lećenje

Konzervativne metode lečenja hemoroida

Lekovi i masti – blaže tegobe, koje uključuju samo krvarenje i/ ili ispadanje hemoroida koji se spontano vraćaju, mogu se otkloniti upotrebom laksativnih sredstava i sredstava za omekšavanje stolice te različitih masti, krema, tableta i analnih supozitorija. Anestetičke kreme uglavnom služe za ublažavanje bolova i svraba, preparati s kortikosteriodima smanjuju zapaljenje, a sličan efekat imaju i supozitorije. Najzad, tablete protiv hemoroida deluju tako što ojačavaju zidove krvnih sudova i redukuju krvarenje.

Odgovarajuća ishrana – neophodno je jesti više namirnica koje sadrže vlakna (povrće, hleb i cerealije) i piti dosta tečnosti (dva do dva i po litra dnevno), jer stolica ne sme biti tvrda, niti previše mekana. Treba izbegavati konzerviranu hranu, začinjena i ljuta jela, kafu i žestoka pića.