Uvećani limfni čvorovi na vratu

Limfni sistem igra važnu ulogu stražara imunog sistema organizma, pomaže mu u borbi protiv infekcija i raznih drugih bolesti. Tečnost zvana limfna tečnost, se prenosi putem limfnog sistema kroz celo telo; ova tečnost sadrži hranljive materije i otpadne materijale. Limfna tečnost se filtrira kroz komade tkiva veličine graška, limfne čvorove. Ti čvorovi zarobe i unište patogene poput virusa, bakterija i drugih supstanci koje mogu biti štetne za organizam.

Uzroci uvećanih limfnih čvorova

Limfni sistem je važan deo imunog sistema organizma. Sastoji se od mreže limfnih čvorova i limfnih sudova, koji stvaraju i pokreću supstance zadužene za borbu protiv infekcije, tako što uništavaju mikroorganizme koji napadaju organizam. U primere limfnih čvorova spadaju krajnici (tonzile) i treći krajnik (adenoidi).

Limfni čvorovi mogu da se uvećaju zato što reaguju na infekciju ili su i sami inficirani.

Na šta otečeni limfni čvorovi ukazuju

U većini slučajeva, oticanje limfnih čvorova ukazuje na virusne infekcije kao što su prehlade. Takođe, može biti izazvano bakterijama ili parazitskim infekcijama, što uključuje:

• Upalu grla
• Mononukleozu
• Stomatološki apsces
• Infekciju uha
• HIV
• Celulitis

Limfni čvorovi u vratu mogu se uvećati kao posledica povrede te oblasti. Takođe, bilo koja druga povreda može može izazvati oticanje limfnih čvorova u drugim delovima tela.

Lekari se susreću sa slučajevima uvećanja limfnih čvorova i kod leukemije i raka limfoma. Rak koji više nije lokalizovan i koji se proširio na limfne čvorove, takođe može izazvati oticanje istih. Srećom, takvi slučajevi su retki.

Inficirani limfni čvorovi

Ako su limfni čvorovi kod vašeg deteta jako osetljivi i uvećani do prečnika od većeg od 4cm, a okolna koža je crvena, to može da znači da je došlo do infekcije samih limfnih čvorova. Ovo oboljenje je poznato kao limfadenitis.

Limfadenitis se leči antibioticima. Deca koja imaju limfadenitis sa visokom telesnom temperaturom, jakim bolovima i otežanim gutanjem tečnosti i hrane, možda će morati da odu na bolničko lečenje, radi administriranje antibiotika intravenoznim putem (primanje antibiotika kroz venu).