23. nedelja trudnoće – Šta da očekujete ove nedelje

Šta se događa u 23. nedelji trudnoće

U 23. nedelji vaša beba izgleda kao novorođenče – samo malo mršavije!

Vaša beba u 23. nedelji

Vaša beba je duga 30cm, teška oko 500g i sada ima proporcije novorođenčeta, mada ne toliko punačkog, stoga mora da poradi još malo na oblinama ali za to ima sasvim dovoljno vremena.

Oči su sada potpuno formirane ali bez ikakve boje. Verovatno ima još dovoljno prostora da može da radi kolutove – mada ne još dugo. Moguće je i da ispod odeće vidite kako se vaša beba pomera, ako je odlučila da bude naročito aktivna!

Pluća vaše bebe se i dalje razvijaju i pripremaju se da vežbaju disanje u materici, a isto tako i za prve udisaje nakon rođenja. Bebina koža je još prozirna i njene kosti i organi su vidljivi ispod kože.

Moguće je da će joj glasni zvukovi sada biti poznatiji i da neće izazivati poskakivanje vaše bebe. Često se čuju tvrdnje da bebe više vole laganu klasičnu muziku pa ih slobodno možete na vreme upoznati sa Bahom!

19 nedelja trudnoce

Vi u 23. nedelji trudnoće

Ako primetite da vaša težina uporno raste, hranite se zdravo i zasićujte se hranom bogatom vlaknima, hranljive namirnice će vam pomoći da duže budete siti jer je to jako važno – posebno ako patite od napada gladi između obroka.
U poslednja tri meseca trudnoće, budućim mamama je obično potrebno dodatnih dve stotine kalorija, međutim, najbolje je da ih unesete kroz hranljive namirnice umesto kroz slatkiše! (Ne znači da vam je ovakva poslastica zabranjena, naravno.)

Vaš rastući stomak će sada verovatno više opterećivati kičmu, a može da se javi i bol u leđima. Pazite na položaj tela i vodite računa da vam je stolica pravilno prilagođena ukoliko sedite za radnim stolom čitavog dana. Redovne pauze radi protezanja nogu i kretanje biće od koristi, kao i podizanje stopala i njihovo oslobađanje od tereta što je moguće češće!

O čemu bi trebalo da razmišljate u 23. nedelji trudnoće

Neke mame u trudnoći moraju da nose cipele broj veće – uzrok ovome je oticanje stopala, a ne njihov rast u dužinu! Kako vaša stopala nose sav teret, jako je važno da nosite udobnu obuću dobrog kvaliteta – posebno ako patite od jako otečenih članaka i umornih bolnih stopala.

Visoke potpetice zasad ostavite za neku izuzetnu priliku (uprkos tome što poznate ličnosti imaju običaj da se otklackaju skoro do porođajne sale!) – i to ne samo iz razloga udobnosti – budući da vam se pomera težište, to može da utiče na vašu ravnotežu, a poslednje što želite je da padnete!

Možete i da počnete da razmišljate o bebinom imenu ako niste ranije odlučili. Tražite li jedinstveno ili neobično ime? Ili nešto tradicionalnije?