26. nedelja trudnoće: Šta se dešava

Vaša beba u 26. nedelji

Vežbajte disanje. Ove nedelje, bebi se otvaraju nozdrve, što joj pruža priliku da vežba disanje i za to koristi mišiće i pluća. Naravno, nema vazduha u okruženju, te umesto toga „udiše i izdiše“ amniotsku tečnost.

Pripreme za sisanje mleka. Bebin refleks za sisanje postaje sve jači, tako da, ako joj ruke prođu pored lica, naći će palac ili neki drugi prst za sisanje. Na ultrazvuku se često može videti beba u materici, kako sisa palac.

Mali Tarzan. Ukoliko pružite prst vašoj novorođenoj bebi, bićete zapanjeni njenom snagom. Bebe u 26. nedelji upravo „rade“ na ovom stisku. Omiljena igračka za hvatanje i cimanje im je pupčana vrpca, ali nema razloga da brinete zbog toga, dovoljno je jaka da izdrži sve bebine trzajeve.

Merenje. Vaša beba je dugačka oko 33 centimetra i teška je oko 800 grama.

30 nedelja trudnoce

Vi u 26. nedelji trudnoće

Napad želje za hranom. Ne zaboravite, vaša beba jede ono što vi jedete, pa i dalje treba da pazite na to šta i koliko često konzumirate. I naravno, za svoje dobro, treba da se hranite pravilno- nizak nivo šećera u krvi učiniće da osećate vrtoglavicu, treperenje i umor. Mali i česti obroci će održati nivoe šećera na normalnom nivou. Kada ste van kuće, nosite sa sobom užinu, poput voća ili jogurta, kako biste izbegli periode gladi.

Neki to vole vruće. Mnogo žena se pita da li bi trebalo da izbegava začinjenu hranu, dok su u drugom stanju. Nažalost, ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje. Ukoliko volite ljuto i dobro ga podnosite, slobodno nastavite da ga jedete. Ali, ukoliko biste jeli neku hranu na koju niste baš navikli, razmislite još jednom, jer možda i nije baš najpametnije eksperimentisati u trudnoći. Možda vam stomak neće dobro reagovati, pa, bile trudne ili ne, oprezno sa avanturama u kuhinji.