30 nedelja trudnoće – trudnoća po nedeljama

30 nedelja trudnoće

Stigli smo do 30. nedelje našeg pregleda toka trudnoće. Sada ima samo 10 nedelja do onog posebnog trenutka (u 40.nedelji). I kod Vas i kod bebe se i dalje dešavaju promene koje ćemo prikazati u ovom članku koji smo pripremili za Vas. Prednost poznavanja svega što se dešava svake nedelje je da možete bolje brinuti i izbegavati određene nelagodnosti, kao što su gasovi, gorušica i trbušne nelagodnosti. Takođe možete sprečiti zadržavanje tečnosti, što rezultira edemima na licu, rukama i zglobovima. U nastavku ćemo Vam izneti promene kod bebe i mame. Obratite pažnju!

Promene kod bebe u 30-oj nedelji trudnoće

Vaša beba posle 30 nedelja trudnoće meri oko 39 centimetara i teži oko kilogram i po. Iako su kosti i dalje fleksibilne i mekane, one su već potpuno razvijene. Da im se dodeli čvrstina, počinje da skladišti kalcijum, gvožđe i fosfor. Sada može da razlikuje slatke i slane ukuse, nešto što nam uvek bude teško da razumemo kako doktori to znaju.

Nastavlja da sazreva njen respiratorni sistem i Vaša beba može pokušati pokrete disanja, čineći da svaki dan štuca. Iznad svega, promena se najviše uočava u nervnom sistemu i čulu sluha, čime se povećava mogućnost da čuje bas zvuke kao što su glasovi i otkucaji srca majke. Sada je najbolje vreme da joj govorite, što će obradovati Vašu bebu dok se kreće kao riba u vodi.

30 nedelja trudnoce

Promene kod mame

Tokom 30-e nedelje trudnoće počinje da se locira pozicija u kojoj će beba biti u momentu rođenja, odnosno , da li će izaći glavom napred, što ćete primetiti kada se glava smesti u Vaš grlić materice. Iako se može okrenuti više puta, ovo je vreme kada beba počinje da se priprema za porođaj.

Udarci koje dobijate od Vaše bebe ponekad mogu biti neprijatni, pogotovo kada su u dijafragmu ili blizu predela rebara. Sada je Vaš stomak je veoma otekao i koža zategnuta, što će učiniti da osećate neprijatan svrab, tako da bi trebalo da hidrirate oblast da umirite ovaj osećaj.

Nedostaje samo 10 nedelja do kraja trudnoće, i potrebno je uzeti smirenje načina života sada, ako to već niste uradili. Odvojite vreme za odmor, opuštanje i brigu o sebi. Od 30. nedelje trudnoće do nedelje 36. Vaše posete ginekologu vršiće se svakih 4 do 6 nedelja.

Emocije majke tokom 30. nedelje trudnoće

U ovom trenutku otok na rukama, licu i skočnim zglobovima može da prouzrokuje slabost, peckanje i ukočenost zbog zadržavanja tečnosti u tkivima. Takođe, postoji pad u venskom protoku zbog pritiska materice na krvne sudove.

Kako bi izbegli oticanje treba da sledite sledeće preporuke: oblačite odeću koja ne steže, ne nosite prstenje, izbegavajte da nosite čarape ili hulahopke koje stežu, podignite noge gore, tako da ih možete odmoriti, spavajte na boku, svakodnevno radite vežbe sa nogama, sprovodite redovno vežbanje i perodične odmore.

Sigurno se sada osećate više nervozno i nemirno kako se bliži datum porođaja. Izbegavajte nervozu i stres, jer može negativno uticati na Vašu bebu i vežbaju različite tehnike za opuštanje i disanja da se smirite kada se osećate anksiozno ili uplašeno.

Dijeta za trudnice

Održavajte tokom trudnoće blagu ishranu za smanjivanje tegoba kao što su gorušica i kiselina. Veličina materice je posle 30 nedelja trudnoće takođe dovoljno uvećana u poslednjih nekoliko nedelja, tako da pomera želudac i creva gore, što favorizuje prolaz želudačnih sokova u jednjak. Iz tog razloga možda ćete osetiti gorušicu.

Za ublažavanje ovih tegobnih efekata najbolje je praktikovati 5 manje obilnih obroka dnevno za lakše varenje. U vreme jela morate sedeti i odvojiti vreme koje je potrebno da jedete u miru. Izbegavajte masno, ljuto i začine i žvaćite dobro sve namirnice. Bolje je spremati kuvanu hranu, hranu sa roštilja i na pari i ograničiti unos pržene hrane. Ako se neprijatnosti nastave, lekar može da vam prepiše neki antacid. Stavite jastuk pored uobičajenih da se naspavate dobro i oslobodite neprijatnosti.

Zanimljivosti u 30. nedelji trudnoće

Održanje nivoa fizičke aktivnosti je važna stavka za trudnice. Oni koji redovno praktikuju sport pre trudnoće mogu nastaviti, osim u slučaju konkurentnih sportova ili onih nasilnih, kao i onih koji zahtevaju skakanje, nagle pokrete ili prekomerno savijanje tela i zglobova. Trudnice koje nisu navikle da vežbaju mogu da plivaju, rade jogu, tai či ili samo hodaju u cilju sprečavanja krutost mišića i da zategnu telo kako bi posle porođaja lakše vratile formu.

Tokom vežbe je normalno da se poveća puls, ako je praćen otežanim disanjem preporučljivo je da se smanji intenzitet vežbanja. Kao što smo pomenuli na početku ovog članka možete početi sa časovima pretporođajne pripreme, za koje bi trebalo da se raspitate kod babice koji vodi u zdravstvenom centru takve kurseve, na koje možete da idete sa svojim partnerom.

Iako su sve trudnice i sve bebe različite, ovo su glavne promene koje se dešavaju tokom 30-e nedelje trudnoće. Ne prestajte da pratite trudnoću iz nedelje u nedelju.Saznajte više>>> Šta Vas očekuje u 31-oj nedelji trudnoće