31 nedelja trudnoće – trudnoća po nedeljama

31 nedelja trudnoće

Nastavljamo naš uzbudljivo putovanje iz nedelje u nedelju trudnoće, ovaj put, red je na 31. nedelju trudnoće. Odbrojavanje počinje, vreme porođaja se približava i ako se ne dogodi ranije u roku od oko devet nedelja će se roditi beba. Sada je Vaš stomak prilično veliki i iako ova veličina ima niz prednosti, ima i nekoliko nedostataka: s jedne strane možete da nosite trudničku odeću sa ponosom, ali sa druge strane spavanje Vam sigurno postaje neugodno.

Vaša beba već raste brzim tempom i zauzima prostor u stomaku koji ste obezbedili, tako da je od sada najbolje da se strogo prati zdrava ishrana sa 5 ili 6 obroka dnevno koji su manje obilni kako biste se osećali manje teškom i da lakše varite. U nastavku ćemo objasniti sve što se dešava u toku 31.nedelje trudnoće.

31 nedelja trudnoce

Promene kod bebe

Vaša beba sada meri oko 41 centimetar i teška je nešto više od kilogram i po. Međutim, u narednim nedeljama će udvostručiti svoju težinu. Iako još uvek ne može da diše, pluća su praktično formirana. Skelet je u razvoju, dok kosti još uvek akumuliraju fosfor, kalcijum i gvožđe. Sada može da okrene glavu i da napravi razliku između tame i svetlosti, a bubrezi su već potpuno funkcionalni, i eliminišu oko pola litre urina na dan u proseku.

Promene kod mame

Od sada možete poćeti da osećate poznate kontrakcijeu trajanju od 30 do oko 60 sekundi, i neredovne su. Najverovatnije će se javljati  kada promenite položaj, ali to je sasvim normalno, jer se Vaše telo priprema za porođaj. Za sada su bezbolne i retke. Ako su iz bilo kog razloga bolne ili imate simptome kao što su jak bol u stomaku ili menstrualni grčevi, bolje je da zovete svog ginekologa.

Kao što smo već pomenuli u prethodnoj nedelji, najbolje je da pređete na 5 ili 6 obroka dnevno koji su manje obilni da biste bolje varili hranu i olakšali osećaj kiselosti u stomaku. Uz ovaj obraszac možete se boriti i protiv zadržavanja tečnosti. Sada možete početi da lučite kolostrum iz bradavica, jer su grudi počele da formiraju mleko. Od tog trenutka je spavanje je komplikovanije, tako da je naš savet je da uzmete sve jastuke koje imate kod kuće da bi Vam bilo udobnije što je više moguće. Budite strpljivi! Ostalo je još malo…

Emocije mame u 31.nedelji trudnoće

U ovom periodu 31. nedelje trudnoće se može promeniti pH u vaginalnom sekretu, tako da postoji tendencija da se razviju gljivične infekcije kao što je kandidijaza. To je gljivica koja se prirodno nalazi u vagini i nije štetan, dok su njeni nivoi kontrolisani. Međutim, ukoliko se promeni pH mogu težiti da se umnožavaju, što može izazvati simptome poput opekotina i svraba u datom području. Kako biste držale kandidijazu na odstojanju vulva uvek mora biti čista i suva, pored toga što oblačite pamučne gaćice i koristite dnevne uloške. Koristite blage sapune za intimnu zonu i nikad je ne tretirajte bez odgovarajućeg lekarskog recepta.

Sada se može javiti povećanje protoka krvi sa otokom i to može da smeta kada praktikujete seks. Ovo nestaje odmah nakon porođaja. Da biste izbegli ove neprijatnosti ne ostajte dugo u jednom položaju, ili sedeći ili stojeći i koristite elastične čarape za potporu. Ako krvarite ili vidite bilo kakve mrlje brzo posetite svog lekara.

Velike su šanse da mnogo razmišljate o bliženju porođaja i sigurno sanjate o ovom trenutku često. Čitanje o porođaju će vam pomoći da proživite lakše ovo iskustvo.

Zanimljivosti u 31 nedelji trudnoće

Tegobe koje donosi 31 nedelja trudnoće mogu učiniti da se osećate neprijatno kada radite svoj posao na vašem uobičajenom mestu. Ako morate ostati u istom položaju duže vreme verovatno će Vas boleti leđa dok sedite i osećaćete umorne noge. Za ublažavanje nelagodnosti zadržite naizmenično noge na objekat male visine i savijte kolena u pokušaju da olakšate težinu na leđima nakon tako dugog stajanja.

Ako morate dugo ostati na poslu u sedećem položaju trudite se da ustanete svakih pola sata i pokrećite noge i ruke. Pomerajte članke za poboljšanje venskog protoka i držite leđa pravo uz naslon stolice na kojoj sedite. Setite se da i vežbe pomažu u smanjenju krutosti mišića i nelagodnosti.

Dijagnostički testovi u 31.nedelji trudnoće

Između 31 i 34.nedelje trudnoće uradite ultrazvuk koji se koristi za pregled morfologije Vaše bebe i da bi se odredila količina plodove vode u trećem kvartalu, pored procene težine bebe, nešto što obično ginekolozi ne procene dobro.

Iako je svaka žena drugačija i svako dete je drugačije,  navedene promene su glavne kad je upitanju  31 nedelja trudnoće.Informišite se svake nedelje o aktuelnostima dok ne dođe vreme da držite bebu u rukama. Informisanost će Vam pomoći da saznate kako da se nosite sa porođajem; kakav god on bio, sigurno će biti jedan od najsrećnijih dana u Vašem životu. Uživajte u trudnoći! Saznajte više>>>  Šta vas očekuje u 32. nedelji trudnoce