32 nedelja trudnoće: Šta Vas očekuje

32 nedelja trudnoće

Dostigli smo 32. nedelju trudnoće u našem pregledu trudnoće iz nedelje u nedelju. Sada je izgled Vaše bebe praktično onaj koji će imati u trenutku rođenja , mada je rano da se rodi.

Od 32. nedelje počinje da se javlja rizik od prevremenog rođenja, tako da je važno biti oprezan sa kontrakcijama. Ono što sada počinjete da primećujete zovu se Brakston Hiks kontrakcije koje smo objasnili u prethodnim člancima. To je neka vrsta mišićnih grčeva koji pripremaju matericu da bude spremna kada bude vreme za porođaj. Ako se u jednom satu javlja 5 kontrakcije brzo treba da se obratite svom lekaru, jer bi to bio simptom prevremenog porođaja.

U nastavku ćemo objasniti sve što se dešava u 32.nedelji trudnoće. Obratite pažnju!

32 nedelja trudnoce

Promene kod bebe

Mozak Vaše bebe je praktično formiran, jer ga mnogi lekari ne razlikuju od mozga novorođenčeta.  Meri oko 42 cm i teži oko 1.900 grama, tako da ako se rodi sada ima šansu da preživi od 85 %, jer pluća nisu u potpunosti sazrela.

Promene kod majke

Vaš protok krvi je povećan oko 50 % u odnosu na intenzitet koji ste imali pre trudnoće, zato što je beba sve veća i telo zahteva više krvi za oboje. Vaša beba zauzima sav prostor i Vaša materica počinje da vrši pritisak na dijafragmu što može izazvati osećaj nedostatka vazduha u određenim trenucima.

Još jedna tipična posledica ove nedelje su hemoroidi, ova neprijatna pojava zbog slabe cirkulacije je normalna u trudnoći, kao i zatvor. Sada je pravo vreme za početak priprema za porođaj masažama koje možete obavljati same u oblasti vulve sa uljem šipka da se izbegne rizik od pobačaja ili episiotomija kada na porođaju.

Emocije mame u 32. nedelji trudnoće

Vitalnost koju primećujete kod bebe možete Vas malo zabrinuti. Zbog veličine, koja zauzima praktično čitavu matericu, bebi je teško da se kreće, ali ipak uspeva to da čini. Dobro je da se oseća svaki pokret, u suprotnom morate odmah da obavestite svog lekara.

Zbog rastuće materice pritiskaju se određeni krvni sudovi, što uzrokuje otok na nogama. Nosite udobne cipele za smanjenje nelagodnosti, a ako je potrebno kupite i drugi broj. Izbegavajte potpuno ravne cipele i cipele sa štiklom. Idealne za ovu fazu su cipele sa širokom petom i fleksibilnim đonom. Kad god odmarate podignite noge visoko i kružnim pokretima radite zglobovima. Takođe, treba izbegavati dugo ostajanje u istom položaju i hodati redovno.

Ako ste počeli sa časovima i pripremama za porođaj sa babicom u Vašem zdravstvenom centru, vežbe, opuštanje, disanje i pripreme perineuma će pomoći da se osećate bolje svaki dan. Takođe naučite i disanje tokom potiska, trebaće Vam kad dođe vreme da se gura. Ne zaboravite da na ove kurseve može ići i Vaš partner.

Zanimljivosti u 32. nedelji

Kada sedite za volanom neophodno je pratiti preporuke i predostrožnosti u pogledu bezbednosnih mera. Od 32 nedelje trudnoće, Vaše telo će doživeti različite promene koje mogu uticati prilikom vožnje, kao što su promene u nivou šećera, promene u vidu, promene u krvnom pritisku i promene u cirkulaciji u nogama, između ostalog…

Uvek vežite pojas, čak iako vozite kratku rutu. Stavite ga na pravi način, to jest donji kaiš je u nivou prepona, odmah ispod stomaka, dok je gornji kais između grudi. Takođe povećajte udaljenost između sedišta i komandne table da ne biste pritiskali stomak volanom. Takođe trudite se da postavite naslon za glavu tako da možete zaštititi glavu i vrat, podesite prema svojim grudima volan, nikada u nivou stomaka ili glave, ne gasite vazdušni jastuk i na dugim putovanjima pravite pauze za odmor na svaka 2 sata . Ako doživite nesreću pokušajte da ostanete mirni i budite sigurni da će plodova voda zaštititi bebu od moguće povrede.

Dijagnostički testovi u 32. nedelji

Vreme je da se izvrši ultrazvuk koji se obavlja u trećem kvartalu, u kojem će se pregledati morfologija Vaše bebe, kao i težina i izmeriti stomak, butine i glava.

Iako je svaka žena drugačija i svako dete je drugačije, ove promene su glavne u 32 nedelji trudnoće . Informišite se svake nedelje o aktuelnostima dok ne dođe vreme da držite bebu u rukama. Informisanost će Vam pomoći da saznate kako da se nosite sa porođajem; kakav god on bio, sigurno će biti jedan od najsrećnijih dana u Vašem životu. Uživajte u trudnoći najviše što možete!