Zatvor u trudnoći: 4 uzroka i 11 saveta za rešavanje problema

Opstipacija u toku trudnoće

Trudnoća je obično divan (i zabrinjavajuć!) period za većinu žena.

Ne postoji ništa što može da opiše osećaj dok mala osoba raste unutar tebe, dok se kreće i komunicira sa tobom.

Za većinu žena, ovo vredi sitnih tegoba i zdravstvenih problema koji mogu nastati, kao što je zatvor u trudnoći.

Mnoge žene pate od zatvora tokom trudnoće, da jedna studija tvrdi da ovo utiče na oko jednu četvrtinu svih trudnica. Može biti neprijatno pričato o tome, zato neke žene pate u tišini dok ne postane stvarno teška tegoba.

zatvor u trudnoci

Navodimo 4 glavna razloga za zatvor u trudnoći :

# 1: Zatvor zbog smanjenja unosa hrane i vode

Ako patite od ekstremne mučnine u ranoj trudnoći, možda ne možete da jedete i pijete dovoljno da se creva kreću i prazne. Ako povraćate, možete se suočiti sa dehidratacijom, što može dovesti do tvrde stolice.

# 2: Zatvor zbog hormonalnih promena u trudnoći

Hormonalne promene koje se dešavaju u Vašem telu kasnije u trudnoći mogu da opuste mišiće, uključujući i one koji pokreću hranu duž digestivnog trakta. Ovo može sprečiti hranu da se lako kreće duž utrobe, pogotovo ako je Vaša ishrana niska u sadržaju vlakana i vode. Na žalost, mnogi lekovi koje možete za ovo nabaviti u apoteci imaju aspartam (veštački zaslađivač) i druge loše sastojke, koje je najbolje izbegavati tokom trudnoće.

# 3: Zatvor zbog ishrane

Važno je da se shvati da su rafinirani proizvodi od brašna, kao što su testenina, hleb, torte i kolači, ili rafinisani beli pirinač, izgubili većinu ili sva svoja vlakna. Baš kao kada uklonite koru jabuke, uklanjate i mnogo korisnih sastojaka i osećate se manje sitom.

Rafinirani proizvodi od brašna se kreću kroz digestivni trakt ne baš tako lako. Prerađena hrana uzrokuje zatvor tako što apsorbuje tečnost koju pijemo, i stvara supstancu nalik gipsu što čini da creva postaju zategnuta. To može pogoršati probleme kada osećate i hormonalne promene u trudnoći povrh svega toga.

Povezano>>> Evo nekoliko saveta za prevenciju i olakšavanje zatvora u trudnoći

# 4: Zatvor zbog suplemenata gvožđa

Suplementi gvožđa su takođe čest uzrok za pojavu zatvora u trudnoći. Normalni suplementi gvožđa se ne apsorbuju dobro u procesu varenja, a vrlo malo gvožđa dospe do krvotoka. Mnogo toga je ostane u crevima.

Ostatak gvožđa vezuje se sa drugim nesvarenim supstancama i to postane lepljivo, i teško se uklanja iz creva. Suplementi gvožđa su nepotrebni sve dok je ishrana adekvatna za trudnoću.

Ako niste u stanju da obezbedite dovoljno gvožđa u vašoj ishrani, postoje biljni ekstrakti za dopunu unosa gvožđa koji ne izazivaju zatvor. Podešavanje ishrane i prestanak unosa suplemenata gvožđa će dosta brzo olakšati opstipaciju.

Gvožđe se dobija kroz konzumiranje svežeg zeleniša,mesa, iz prehrambenih dodataka, kao što su melase i jestivi kvasac, a ako Vam je i dalje potreban dodatan porast gvožđa možete uzeti biljni ekstrakt gvožđa. Razgovarajte sa nutricionistom ako želite pomoć u poboljšaju unosa gvožđa u okviru ishrane.

Sazanjate>>> Zatvor stolice kod dece, odraslih i u trudnoći

Podešavanje ishrane za sprečavanje i lečenje zatvora tokom trudnoće

Dijetetski problemi su najteži za tretiranje, jer čujete toliko različitih priča o tome šta čini dobru dijetu.

Verovatno ste već dobili dobronamerni savet od prijatelja, rođaka i drugih, što može da Vas malo zbuni u vezi sa hranom koju bi trebalo da jedete kako bi sprečili zatvor u trudnoći.

Bilo da ste vegetarijanac ili mesojed, Vaša dnevna ishrana u trudnoći treba da sadrži:

– Dobru količinu proteina
– Najmanje nekoliko čaša punih sirovog i kuvanog zelenog povrca
– Što više povrća raznih boja
– Neko voće
– Kvalitetne mlečne proizvode zbog kalcijuma – suplemente kalcijuma ako ne smete da jedete mlečne proizvode
– Oko 6 kašika zasićenih masti u obliku devičanskog kokosovog ulja, maslaca, životinjske masti
– Oko 4 kašika mononezasićenih masnoća kao što su avokado, maslinovo ulje, orasi i ulja koštunica
– Oko 2 kašičice polinezasićenih ulja kao što su riblje ulje, laneno ulje, ulje jagorčevine, ulje crne ribizle ili ulje boražine

Ukupno, kalorije treba da iznse oko 2.600 i za trudnice i majke koje neguju novorođenče. Ako Vaša ishrana sadrži dovoljno navedenih namirnica i u pravim proporcijama, to bi trebalo da spreči zatvor.

Aboridžini, Američki domoroci i Eskimi svi hvale unos dovoljno masti kako bi to pomoglo da se creva kreću. Njihova ishrana je niska u ugljenim hidratima, ali sve dok su imali dovoljno masti, to nije bio problem. Izbegavajte ulja obrađena toplotom kao što su pirinač, mekinje, uljana repica, soja i ulja označena kao “biljna”, jer su prepuna kancerogenih materijama koje izazivaju rak.

Doručak može da bude najteži obrok u danu kada bi trebalo da izostavite pšenične proizvode. Navodimo ukusne i zdrave ideje za doručak.

Ako jedete žitarice ili proizvode od brašna, onda ti proizvodi treba da budu integralni i sveži koliko je moguće.

Veoma je važno da jedete voće i povrće sa korom nego oljušteno, sa izuzetkom banana, pomorandži i drugog sličnnog voža. Kožica i kora voća ili povrća je mesto gde se nalazi većina vitamina. Kožica sadrži mnogo vlakana koji pomažu u lakšem kretanju creva, posebno u voću kao što su jabuke, i povrću kao što su šargarepa i krompir. Ako ne kupujete organsko voće i povrće (što je idealno) treba da operete i obrišete voće i povrće pre jela.

Probiotici su bakterije koje su korisne za probavni sistem. One se brinu da hrana bude pravilno razložena. Ako ste uzimali lekove kao što su antibiotici, možda ste uklonili prirodne bakterije u crevima, što može izazvati zatvor. Čak i ako niste uzimali lekove, trebalo bi da unosite prirodni probiotik svakodnevno za zdravlje stomaka u trudnoći. Možete ih kupiti u vidu suplementa u prodavnici zdrave hrane, ili možete konzumirati prirodno fermentisanu hranu svakog dana, recimo:

– prirodni jogurt
– kefir
– kombuha
– lakto-fermentisani kiseli krastavci
– mešana salata
– kiseli kupus

Saznajte više>>> Kako se rešiti zatvora i tvrde stolice

11 sjajnih saveta koji će Vam pomoći da se izborite sa zatvorom tokom trudnoće

Ako ste već patite od zatvora u trudnoći i morate ga brzo ublažiti, ovde navodimo nekie prirodne lekovi koji bi trebalo da reše problem.

1: Kada ustanete ujutro, popijte čašu tople vode sa limunom.
2: Uzmite kašiku kokosovog ulja ili maslinovog ulja pre svakog obroka. Ulje pomaže da se omekša i podmaže stolica i sprečava zatvor.
3: Dok ne ispraznite creva ograničite svoje obroke na sveže voće kao što su jabuke i kruške sa kožicom, supa, salata od povrća kao što su rendane šargarepe sa kožicom, orasi, semenke poput suncokreta i bundeve i mahunarki kao što su crni pasulj i leblebije (pomislite na humus), i drugi lako varljivi proteini kao što su jaja. Kada ispraznite creva možete se vratiti na više raznovrsnu ishranu sa mesom itd.
4: Idite u duge šetnje (ili ponavljajte šetnju u blizini toaleta).
5: Uzmite čašu tople vode ili biljnog čaja sa kašikom punom ljuspica psilijuma pre odlaska na spavanje. Psillijum ljuspice su prirodna vlakna koje će se kretati kroz Vaš digestivni trakt i omekšati Vašu stolicu.
6: Prokuvajte na šporetu pola šolje sušenog voća kao što su kajsije ili šljive sa punom šoljom vode. Kuvajte dok voće ne omekša, a zatim ga ispasirajte i pojedite sve, uključujući i tečnost, ujutru pre jela.
7: Pijedite kašiku melase i sirovog meda svakog dana.
8: Uzimajte probiotik svakodnevno.
9: Izbegavajte pića koja sadrže kofein. Iako mogu pomoći u pražnjenju creva u početku, jer su diuretici, problema sa ovom supstancom je što izaziva dehidraciju. Diuretici mogu biti opasni u trudnoći.
10: Idite u toalet kada imate potrebu, ne odlažite.
11: Unos dovoljno vode, i dovoljno vežbanja su takođe važni faktori za održavanje pravilnih aktivnosti creva. Ako možete ići u šetnju svakog dana (čak i na 20 minuta), to dosta može da pomogne kad se javi zatvor u trudnoći.

loading...
Loading...
loading...