Kako se rešiti opstipacije (zatvora i tvrde stolice)

Opstipacija (zatvor) predstavlja otežano pražnjenje oskudne, tvrde stolice, najčešće redje od tri puta nedeljno. Kada ovi simptomi traju duže od šest nedelja, reč je o hroničnom zatvoru koji predstavlja veoma ozbiljan zdravstveni problem. Broj stolica zavisi od mnogo faktora – od vrste hrane koju jedemo, unosa tečnosti, kretanja…

Šta učiniti kako bi se izbegla opstipacija i tvrda stolica?

• Da bi se rešili zatvora morate jesti hranu koja sadrži celulozna vlakna
Hrana bogata vlaknima čini stolicu voluminoznijom i mekanijom. Namirnice koje su bogate vlaknima su jabuke, breskve borovnice, brokoli, kupus, sirova šargarepa, spanać,rotkvice, grašak, pasulj, ječmena i zobena kaša.
Potrebno je ograničiti unos hrane koja nema vlakana – sladoled, sir, meso, čips, pice…

• Piti dovoljno tečnosti voda, voćni i povrćni sokovi, bistre supe omekšavaju stolicu i olakšavaju njen prolazak kroz creva. Smatra se da je oko 2 l tečnosti dnevno dovoljno. Treba izbegavati pića koja sadrže kofein ili alkohol, jer ona zapravo isušuju organizam.

Povezano>>> Kako protiv zatvora i lenjih creva

Da bi se rešili opstipacije pridržavajte se i sledećih saveta

• Kretanje
Redovno vežbanje održava telo aktivnim i podstiče rad creva. Dovoljno je bar pola sa šetati da bi se “popravi rad creva.

• Slušati svoje telo
Ponekad smo toliko u žurbi da se ne obaziremo na potrebe organizma, veoma je važno da se ne oglušujemo o potrebu pražnjenjem creva kad se ona pojavi.

• Lekovi
Neki lekovi mogu dovesti do opstipacije. Najčeši se radi o lekovima protiv kiseline u želucu lekovima koji sadrže gvožđe ili kalcijum, lekovima za izlučivanje vode, protiv depresije…

• Oprezno sa laksativima
Laksativi su lekovi koji pospešuju pražnjenje creva. Većina ljudi ima blagu opstipaciju i ne treba da koriste laksative. Ove lekove ne treba uzimati na svoju ruku, već se prethodno posavetov sa lekarom. Postoji više vrsta laksativa koji imaju različit način i brzinu delovanja, ali i različit potencijal za razvoj štetnih posledica ako se koriste predugo. Danas su najsigurnij i najpreporučljiviji laksativi na bazi bilja koji u sebi imaju male deliće koje bubre i tako omekšavaju i povećavaju volumen stolice.

Povezano>>> Opstipacija ili zatvor prirodno i konvencionalno lečenje

Za sprečavanje i otklanjanje zatvora

• Dve ili više supenih kašika nepročišćenih mekinja uzimati nekoliko puta dnevno sa što više mleka, supe ili voćnog soka. Ne koristiti mekinje i druge vlaknaste namirnice kod zatvora koji je rezultat intestinalne stenoze (suženja creva zbog patoloških procesa – upala, tumora…) ili athezije (priraslica, srastanja dve površine vezivnog tkiva).

• Od lišća sene pravi se čaj tako što se kašika (oko 10 g) lišća prelije šoljom ključale vode, češće se meša i posle 20 minuta procedi i pije. Jedna čaša dnevno je dovoljna.

• Bundeva je idealna namirnica za osobe sa bolesnim želucem i crevima. Delotvorna je protiv opstipacije, olakšava tegobe od upale debelog creva, i zbog toga je izvrstan diuretik. Preporučuje se da se jede njena vlaknasta sredina, kuvana ili pečena.
Saznaj više>>> Najbolje metode protiv opstipacije – zatvora