Zamene za šećer za dijabetičare

Šećer za dijabetičare nije dozvoljen jer brzo povećava nivo glukoze u krvi.Decenijama se traži prava zamena ali do sada svi proizvodi imaju neke mane.

Mnogi pokušavaju da dokažu da je zamena za šećer koju oni proizvode najbolja za dijabetičare.Međutim malo je naučnih dokaza koji bi to ptvrdili.U prodavnicama zdrave hrane i marketima možete pronaći agava šećer, kokosov šećer, steviju, javorov sirup itd…

Najbolje zamene za šećer za osobe koje boluju od dijabetesa

Da li bi trebalo da koristite veštačke zaslađivače?

Sa niskim sadržajem kalorija ili bez njih, veštački zaslađivači mogu da deluju kao poslastica za osobe sa dijabetesom. Međutim, skorašnja istraživanja ukazuju da veštački zaslađivači, zapravo, mogu da budu nešto sasvim suprotno zdravom razumu. Naročito ako želite da kontrolišete ili sprečite dijabetes. U stvari, povećana potrošnja ovih zamena za šećer može da bude u korelaciji sa porastom broja gojaznih osoba i obolelih od dijabetesa.

Dobra stvar je da postoje alternative koje su šećer za dijabetičare a koje vam stoje na raspolaganju. I dalje ćete morati da računate unos zbog kontrole glukoze, međutim, ovo su daleko bolje mogućnosti od proizvoda na kojima je naznačeno da ne sadrže šećer.

Zamene za šećer za dijabetičare koje možete da probate

Stevija

Steviju je američka Uprava za hranu i lekove odobrila kao niskokalorični zaslađivač koji ima antioksidantna i antidijabetička svojstva. Za razliku od veštačkih zaslađivača i šećera, stevija može da smanji nivo glukoze u krvnoj plazmi i da značajno poveća toleranciju na glukozu. Pored toga, ona tehnički nije veštački zaslađivač. Razlog tome je da se proizvodi od lišća biljke stevije pa je više smatraju za šećer za dijabetičare.

secer za dijabeticare

Stevija ima i ova svojstva:

 • pojačava delovanje insulina na ćelijske membrane
 • povećava proizvodnju insulina
 • održava stabilnost nivoa šećera u krvi
 • suprotstavlja se mehanizmu delovanja dijabetesa tipa 2 i njegovim komplikacijama

Na tržištu mogu da se nađu brojne zamene za šećer za dijabetičare na bazi stevije. Dok je stevija prirodna, ovo su visokoprerađeni proizvodi koji sadrže i druge sastojke. Na primer, truvija prolazi kroz 40 stepena prerade pre nego što je spremna za tržište, a sadrži i šećerni alkohol eritritol. Buduća istraživanja možda bolje razjasne uticaj na zdravlje ovih prerađenih zaslađivača na bazi stevije.

Najbolji način da konzumirate steviju je da sami uzgajate biljku i koristite cele listove za zaslađivanje hrane.

Sadnice stevije mogu da se nabave i kod nas, a može da se uzgaja u bašti ili kao balkonska biljka. Sadi se kada prođe opasnost od prolećnih mrazeva, a berba se obavlja od jeseni pa do prvih mrazeva.

>>> Stevija zaslađivač umesto šećera

Tagatoza

Tagatoza je još jedan prirodni oblik šećera koji je predmet istraživanja. Preliminarna ispitivanja pokazuju da je tagatoza:

 • potencijalni antidijabetički, kao i lek protiv gojaznosti
 • u stanju da snizi nivo šećera u krvi i insulinski odgovor
 • u stanju da ometa apsorpciju ugljenih hidrata

Tagatoza se često nalazi u mlečnim proizvodima, a struktura joj je slična saharozi (običnom šećeru). Što se sastava tiče, sadrži 92% slatkoće, a samo 38% kalorijske vrednosti. Tagatoza se drugačije metaboliše od saharoze pa ima minimalan uticaj na glukozu u krvi i nivo insulina.

Međutim, ovu zamenu za šećer za dijabetičare bi trebalo još ispitivati da bi se dobili konkretniji odgovori. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što probate neki novi zaslađivač poput tagatoze.

>>> Kokosov šećer za dijabetičare 

Druge zamene za šećer za dijabetičare

Ekstrakt monk voća ili šećer kokosove palme su druge zamene koje dobijaju na popularnosti kod dijabetičara. Međutim, nema tog prerađenog zaslađivača koji može da nadmaši sveže neprerađeno voće za zaslađivanje hrane.

Još jedna sjajna mogućnost je urmin šećer za dijabetičare koji se pravi od neprerađenih urmi koje se suše i melju. Ne sadrži manje kalorija, ali zato, budući da se pravi od neprerađenog ploda, sadrži vlakna u nepromenjenom obliku.  Vlakna možete da dobijete i iz ukupne težine ugljenih hidrata, ukoliko merite ugljene hidrate zbog planiranja obroka.

>>> Da li je agava nektar za dijabetičare gori od običnog šećera

Zašto su veštački šećeri loši za dijabetes ?

Saveti za konzumiranje šećera

 1. Trenutna otkrića ukazuju da bi trebalo da izbegavate šećer veštačke zaslađivače ako imate dijabetes.
 2. Stevija i neprerađeno voće su bolje bolji izbor kao zaslađivači.
 3. Najviše koristi ćete imati ako ograničite ukupan unos šećera, uključujući i veštačke zaslađivače.

Na nekim veštačkim zaslađivačima piše „bez šećera“ ili „namenjeno dijabetičarima“, međutim, istraživanja ukazuju da ove vrste šećera imaju suprotno dejstvo. Vaš organizam na veštačke zaslađivače reaguje drugačije nego na običan šećer. Veštački šećer može da smeta ukusu na koji je vaš organizam navikao. Ovo može da dovede mozak u zabunu pa će on onda slati signale koji vam govore da bi trebalo da jedete više, posebno slatke hrane.

Veštački zaslađivači mogu da podignu nivo glukoze u krvi kao i šećer

Jedna studija je uočila da osobe normalne težine koje konzumiraju više veštačkih zaslađivača, imaju veće šanse da dobiju dijabetes od predgojaznih (osobe sa prekomernom težinom) i gojaznih osoba.

Još jedna studija iz 2014. godine je otkrila da šećer za dijabetičare, kao što je saharin, može da promeni sastav crevnih bakterija. Ova promena može da izazove intoleranciju na glukozu, što je prvi korak ka metaboličkom sindromu i dijabetesu kod odraslih osoba.

Kod osoba koje ne razviju intoleranciju na glukozu, veštački zaslađivači mogu da pomognu u procesu mršavljenja i kod kontrole dijabetesa. Međutim, ova zamena za šećer zahteva dugotrajno prilagođavanje i kontrolisani unos. Razgovarajte sa svojim lekarom ili dijetetičarem ukoliko nameravate da zamenite šećer na redovnoj osnovi.

Veštački zaslađivači mogu da doprinesu debljanju

Gojaznost i predgojaznost (prekomerna težina) su glavni predznaci dijabetesa. Mada je američka Uprava za hranu i lekove odobrila veštačke zaslađivače, to ne znači da su oni zdravi. Prehrambeni proizvodi mogu da vas navedu na pomisao da bezkalorijski veštački zaslađivači mogu da vam pomognu da smršate, ali studije pokazuju sasvim suprotno.

Razlog tome je što veštački zaslađivači:

 • ne smanjuju telesnu težinu kada se koriste sami
 • i dalje mogu značajno da povećaju indeks telesne mase (BMI)
 • smanjuju energetski unos
 • imaju manju delotvornost od restrikcije kalorija i vežbanja
 • mogu da budu okidač za neprestanu potrebu za jelom pa je energetski unos stalan
 • mogu da dovedu do prejedanja kada se pomešaju sa običnim šećerom

Za osobe sa dijabetesom koje pokušavaju da regulišu težinu ili unos šećera, veštački zaslađivači nisu dobra zamena. Gojaznost i predgojaznost su faktori rizika i za neke druge zdravstvene probleme, kao što su povišen krvni pritisak, bolovi u telu i moždani udar.

Bezbednosno rangiranje veštačkih zaslađivača

Trenutno je bezbednosno rangiranje veštačkih zaslađivača nepotpuno. Uprava za hranu i lekove je odobrila 5 veštačkih zaslađivača pre objavljivanja novih studija. Centar za nauku i javni interes je veštačke zaslađivače trenutno obeležio rangom „AVOID“ (izbegavati). Ovaj rang sa naznakom „izbegavati“ znači da proizvod nebezbedan ili nedovoljno testiran i da ne vredi rizikovati.

A šta je sa šećernim alkoholom?

Šećerni alkohol se prirodno nalazi u biljkama i bobicama. Vrste koja se najčešće koriste u prehrambenoj industriji su proizvedene sintetički. Njih možete da nađete u proizvodima označenim natpisima „bez šećera“ ili „bez dodatog šećera“.

Ovakvi natpisi su prevara jer je šećerni alkohol ipak ugljeni hidrat. On i dalje može da podigne nivo šećera u krvi, mada ne u istoj meri kao običan šećer.

Šećerni alkoholi koje odobrila Uprava za hranu i lekove su:

 • eritritol
 • ksilitol
 • sorbitol
 • laktitol
 • izomalt
 • maltitol

U čemu je razlika između šećernog alkohola i veštačkih zaslađivača

Šećerni alkoholi su obično sintetički, slično veštačkim zaslađivačima. Ali ove dve klasifikacije zamena za šećer nisu iste. Šećerni alkohol se razlikuje jer:

 • može da se metaboliše bez insulina
 • ima manju slatkoću od veštačkih zaslađivača i šećera
 • može delimično da se svari u crevima
 • nema zaostali ukus u ustima poput veštačkih zaslađivača

Istraživanja ukazuju da šećerni alkoholi mogu da budu dovoljna zamena za šećer. Ali izveštaji kažu i to da oni neće imati bitniju ulogu u procesu mršavljenja. Šećerne alkohole bi trebalo da tretirate na isti način kao i šećer i da ograničite njihov unos.

Za šećerne alkohole se zna da izazivaju neželjena dejstva poput gasova, nadimanja i nelagode u trbuhu. Međutim, eritritol se bolje toleriše, što bi trebalo da imate na umu ako vas brinu neželjena dejstva.

Šta bi trebalo da zapamtite

Nedavna istraživanja ukazuju da veštački zaslađivači više nisu zdrava alternativa šećeru. U stvari, oni mogu da povećaju rizik od nastanka dijabetesa i debljanja.

Ako tražite zdravu zamenu, probajte steviju. Prema dosadašnjim istraživanjima, ovaj alternativni zaslađivač je jedan od najboljih. Poznat je po antidijabetičkim svojstvima i sposobnosti da stabilizuje nivo šećera u krvi. Steviju možete da nabavite u sirovom obliku, možete sami da uzgajate biljku ili da je kupite u prodavnicama zdrave hrane.

Međutim, ipak bi, pre svega, trebalo da ograničite ukupan unos dodatih šećera, umesto da prelazite na zamene za šećer. Što više bilo koje vrste dodatih zaslađivača budete konzumirali, to će više vaše nepce biti izloženo slatkom ukusu. Istraživanja nepca pokazuju da je hrana koju volite i za kojom žudite, upravo ona koju najčešće jedete.

Ako smanjite unos bilo koje vrste dodatog šećera, imaćete najviše koristi u pokušaju da kontrolišete žudnju za šećerom i dijabetes.

loading...
loading...
Loading...