Antitela štitne žlezde – povišena – test – normalne vrednosti

Hormoni štitne žlezde i antitela 

Štitna žlezda se nalazi u vratu. Ona oslobađa hormone koji kontrolišu metabolizam. Ona proizvodi niz različitih proteina, uključujući tireoglobulin. Štitna žlezde koristi tireoglobulin da proizvede aktivne hormone štitne žlezde.

Ako imate autoimuno stanje, to može da poremeti proizvodnju tireoglobulina. Autoimuno stanje se dešava kada vaš imuni sistem stvara antitela koja napadaju sopstvene zdrave ćelije organizma. Kada vaš imuni sistem napada štitnu žlezdu, često cilja na tireoglobulin. To prouzrokuje da se proizvedu antitireoglobulin antitela. Visok nivo ovih antitela može ukazivati na autoimuno stanje.

Dakle, povišena antitela štitne žlezde su znak da se nešto dešava sa vašom štitnom žlezdom i ovo je neophodno što pre ispitati.

Šta su antitela štitne žlezde ?

Antitela su proteini koje proizvodi vaše telo, koji reaguju ili pokušavaju da unište antigene, supstance kao što su virusi i bakterije koje telo identifikuje kao strane.

U nekim slučajevima, vaše telo pogrešno identifikuje svoje žlezde, tkiva i organe kao strane. Ovaj tip reakcije je karakteristika autoimunog oboljenja, a ova antitela se nazivaju autoimuna antitela.

Vrste antitela

Važan prvi korak je da se odredi koji tip antitela štitne žlezde je povišen. Ako imate povišena antitela tiroidne peroksidaze, to može ukazati na autoimune bolesti tiroidne žlezde, kao što je Hashimoto tireoiditis. Ako imate povišene tiroidno stimulišuće imunoglobuline, možda imate autoimunu Gravesovu bolest.

Povišena antitela tiroidne peroksidaze (TPO)

Ako imate povišena TPO antitela, čak i ako je normalno vaš TSH (tireo-stimulišući hormon), verovatno imate Hashimoto tireoiditis, autoimuni poremećaj. Kod Hashimoto tireoiditisa, TPO antitela napadaju vašu štitnu žlezdu.

Tokom vremena, TPO antitela uzrokuju upalu i na kraju mogu da unište celu ili deo vaše štitne žlezde.

Kako štitna žlezda postaje manje sposobna da proizvede hormone, vi dobijate hipotiroidizam. Hashimoto antitela mogu uzrokovati formiranje nodula ili čvorova na štitnoj žlezdi, ili ona postaje uvećana, što je poznato kao struma.

Uobičajeno je za osobe sa Hashimoto tireoiditisom, ali normalnim nivoima TSH, da imaju neke simptome hipotiroidizma, koji mogu da uključuju: umor, dobijanje na težini, promene raspoloženja i ponavljajući pobačaji, između ostalih.

Povišen hormon za stimulaciju imunoglobulina (TSI)

Ako imate povišena TSI antitela, čak i ako je normalan vaš TSH nivo, verovatno imate Gravesovu bolest, autoimuno stanje. U slučaju Gravesove bolesti, TSI antitela uzrokuju da štitna žlezde proizvede previše hormona. Kako TSI antitela izazivaju hiperprodukciju tiroidnih hormona, možete postati hipertiroidni prilično brzo.

Test – referentne vrednosti

Normalni rezultati ovog testa na antitela štitne žlezde su “negativni”. Ako imate negativne rezultate, to znači da nema antitela štitne žlezde pronađenih u vašem uzorku krvi. Ako imate male količine ovih antitela u krvi, to može biti znak određenih zdravstvenih problema, kao što su:

 • dijabetes tipa 1
 • perniciozna anemija, opadanje crvenih krvnih ćelija izazvano nedostatkom vitamina B 12
 • kolagen vaskularna oboljenja, kao što su reumatoidni artritis i skleroderma
 • kancer štitne žlezde.

Ako imate povećana antitela štitne žlezde u krvi, to može biti znak ozbiljnih autoimunih poremećaja, kao što su Gravesova bolest ili Hashimoto tireoiditis.

Visoka antitela štitne žlezde uzrok

Kada su u pitanju visoka antitela štitne žlezde uzrok ne može uvek biti otkriven, ali obično se radi o autoimunom stanju, poput Gravesove bolesti ili Hashimoto tireoiditisa (što se može odrediti na osnovu toga koja su povećana antitela štitne žlezde).

Nizak nivo tiroidnih hormona (hipotiroidizam), karakterističan za Hashimoto tireoiditis, može izazvati simptome, kao što su:

 • Dobijanje na težini
 • Umor
 • Suva koža
 • Gubitak kose
 • Netolerancija na hladno
 • Zatvor

Visok nivo tiroidnih hormona (hipertireoza), karakterističan za Gravesovu bolest, može izazvati simptome kao što su:

 • Znojenje
 • Ubrzan puls
 • Anksioznost
 • Drhtanje
 • Umor
 • Problemi sa spavanjem
 • Nagli gubitak težine
 • Ispale oči.

Antitela štitne žlezde i trudnoća

Kako su povezani antitela štitne žlezde i trudnoća? Istraživanja su pokazala da povišena TPO antitela štitne žlezde mogu utrostručiti stopu od pobačaja i udvostruči rizik od prevremenog porođaja. Dok naučnici još uvek proučavaju efekte i potencijalne koristi, neki stručnjaci rutinski propisuju lečenje za trudnice sa povišenim antitetlima štitne žlezde.

Antitela štitne žlezde mogu preći placentu i uzrokovati hipotireozu ili hipertireozu kod novorođenčeta ili bebe u razvoju.

Kako smanjiti antitela štitne žlezde

Najpre treba objasniti šta znači termin ”eutireoidno”? Termin ”eutireoidno” znači da rezultat vašeg TSH testa spada u referentne vrednosti. To znači da nemate ni hipotiroidizam ni hipertiroidizam, pa čak i ako su povišena TPO ili TSI antitela, tretman nije opravdan.

Kontroverze oko lečenje antitela štitne žlezde

Kao što je napomenuto, mnogi lekari i endokrinolozi veruju da kada je nivo TSH u okviru referentnih vrednosti, a vi ste eutireoidni, ali imate povišena antitela štitne žlezde, vaše stanje ne zahteva lečenje.

Ovo je kontroverzno, međutim, jer istraživanja pokazuju da samo prisustvo antitela štitne žlezde može izazvati simptome hipotiroidizma ili hipertireoze.

Ako imate akutne simptome hipertireoze – kao što su povišen krvni pritisak ili ubrzan rad srca, ili imate značajan gubitak težine, vaš lekar će verovatno početi lečenje.

Neki lekari preporučuju “čekaj i vidi” pristup, uz praćenje nivoa TSH tokom vremena, i početak lečenja nastupa tek kada TSH ode iznad referentne vrednosti, kada mu je nivo tipično iznad 4.0 do 5.0.

Ako imate simptome hipotiroidizma, neki lekari prepisuju terapiju zamene hormona štitne žlezde, čak i kada je TSH u okviru referentnih vrednosti.

Iako ostaje kontroverza, ako imate povišena TPO antitela i normalan nivo TSH, postoje dokazi da lečenje štitne žlezde hormonski može imati koristi za vas, uključujući:

 • Možete iskusiti potpuno ili delimično olakšanje od simptoma hipotiroidizma
 • Nivoi antitela i upala u vašoj štitnoj žlezdi mogu biti smanjeni
 • Autoimuni proces uništavanja vaše štitne žlezde može biti usporen ili zaustavljen
 • Ako je vaša štitna žlezda uvećana (struma), njena veličina može biti smanjena
 • Tretman može da spreči napredovanje do otvorene hipotireoze.
loading...
loading...
Loading...