Folikul na jajniku, ovulacija i folikularne ciste

Šta je folikul na jajniku ?

Folikul na jajniku je vrećica ispunjena tečnošću koja sadrži nezrelu jajnu ćeliju ili oocitu. Tokom ovulacije, folikul oslobađa zrelu jajnu ćeliju. Dok nekoliko folikula počinje da se razvija u svakom ciklusu, obično samo jedan može da ”ovulira” jajnu ćeliju. Nakon ovulacije, folikul se pretvara u  korpus luteum ili žuto telo.

Folikuli koji ne oslobađaju zrelu jajnu ćeliju dezintegrišu, što je proces poznat kao atresija, koja se može desiti u bilo kojoj fazi razvoja folikula.

Oko 99% folikula jajnika će se raspasti i nikada ne postanu dovoljno zreli da oslobode jajnu ćeliju.

folikul na jajniku

Rast i razvoj folikula se prate tokom tretmana za neplodnost. Tokom superovulacije (kod vantelesne oplodnje), cilj je da se stimulišu jajnici da razviju nekoliko zrelih folikula odjednom. Ultrazvučno ispitivanje, poznato i kao broj antralnih folikula, može se izvoditi u sklopu  ispitivanja plodnosti. Ovaj test se radi kako bi se procenile rezerve jajnika.

Šta je ovulacija ?

Ovulacija je faza u menstrualnom ciklusu kada se zrela jajna ćelija oslobodi iz jajnika i spremna je za oplođenje. Svaka žena je rođena sa milionima nezrelih jajnih ćelija koje čekaju da budu puštene, obično jedna po jedna, svaki mesec. Tokom ovulacije jajna ćelija putuje niz jajovod, gde se može susresti sa spermatozoidom i oploditi. Za većinu zdravih žena, ovulacija se generalno dešava jednom mesečno, nekoliko dana nakon početka menstruacije.

Proces ovulacije određuje period povišenih hormona tokom menstrualnog ciklusa. Može se podeliti u 3 faze:

Periovulatorna ili folikularna faza: sloj ćelija oko jajnika počinje da sluzavi ili postaje više sličan sluzi i širi se. Obloga materice počinje da zadebljava.

Faza ovulacije: enzimi se izlučuju i formiraju rupu ili stigmu. Jajašce i njegova mreža ćelija koriste stigmu da se presele u jajovod. Ovo je period plodnosti i obično traje od 24 do 48 sati.

Postovulatorna ili lutealna faza: izlučuje se hormon LH. Oplođena jajna ćelija će se implantirati u zid materice, dok neoplođena jajna ćelija polako zaustavlja proizvodnju hormona i rastvara se u roku od 24 sata.

Obloga materice (endometrijum) počinje da se razlaže i priprema za izlazak iz tela tokom menstruacije.

Početak svakog ciklusa smatra se prvim danom menstruacije. Oslobađanje jajne ćelije ili ovuulacija se uglavnom javlja u periodu od 12. do 16. dana pre dolaska sledećeg menstruacije, što je negde na samoj sredini ciklusa (kod žena koje imaju normalne cikluse 28-32 dana).

Šta znači ako imate folikul na jajniku ?

Folikularne ciste razvijaju se kao rezultat normalnih menstrualnih ciklusa. Ako ste plodna žena reproduktivnog uzrasta, vaši jajnici razvijaju cistične folikule svakog meseca. Ovi folikuli proizvode važne hormone, estrogen i progesteron. Takođe oslobađaju jajnu ćeliju kada ovulirate.

Ako folikul na jajniku ne pukne ili ne otpusti svoju jajnu ćeliju, može postati folikularna cista. Cista može nastaviti da raste i puni se tečnošću ili krvlju.

Pucanje folikula simptomi

Dakle, tokom ženskog menstrualnog ciklusa, jajna ćelija raste u vrećici koja se zove folikul. Ova vreća se nalazi unutar jajnika. U većini slučajeva ovaj folikul ili vreća se otvara i oslobađa jajnu ćeliju. Ali ako se folikul ne otvori, tečnost unutar folikula može da stvori cistu na jajniku.

Ako imate folikularnu cistu koja postaje velika ili pukne, možda ćete doživeti:

  • bol u donjem delu stomaka
  • pritisak ili nadimanje u donjem delu stomaka
  • mučnina ili povraćanje
  • osetljivost u grudima
  • promene u dužini vašeg menstrualnog ciklusa.

Tražite odmah medicinsku pomoć ako osećate oštar ili iznenadni bol u donjem delu stomaka, naročito ako ga prate mučnina ili groznica. Možda je znak pukle folikularne ciste ili ozbiljnije medicinske situacije. Važno je što pre dobiti tačnu dijagnozu.

Veličina folikula za oplodnju

Folikuli počinju kao veoma mali. Svi folikuli u jajniku počinju kao primordijalni folikuli.

Prvobitni folikul je veličine samo 25 mikrometara – to je 0.025 milimetara. Nemoguće je videti ga golim okom, a ni ultrazvukom. Svakog dana, primordijalni folikuli se “pobuđuju” hormonalnim signalima i počinju da sazrevaju. Sve dok i dalje preživljavaju i postepeno dođu do sledeće faze, oni rastu veći i veći.

Jedna od tih faza je tercijarna faza. Tokom ovog perioda folikul dobija šupljinu ispunjenu fluidom poznatu kao antrum. Folikuli sa antrumom se nazivaju antralni folikuli. Oni mere između 2 i 10 mm u prečniku. Za neku perspektivu, antralni folikul koji je sada 5 mm je  200 puta veći nego što je bio primordijalni folikul.

Antralni folikuli su konačno vidljivi na ultrazvuku. Istraživanje je otkrilo da broj aktivnih antralnih folikula na jajnicima koreliše sa potencijalnim brojem preostalih jajnih ćelija. Još uvek ne možete da znate koliko ima ukupno folikula, ali kada žena ima vrlo malo antralnih folikula na jajnicima, sumnjate da su njene rezerve jajnika niske.

Antralni folikuli proizvode viši nivo hormona poznatog kao anti-mulerian hormon. Ovaj hormon cirkuliše u krvi. Merenje nivoa ovog hormona u krvi je još jedan način za procenu rezerve jajnika.

Kada je u pitanju veličina folikula pred pucanje, najpre da kažemo da se folikuli mere u milimetrima (mm). Zreli folikul koji će ovulati će meriti negde između 18 i 25 mm.

Perzistentni folikul

Ukoliko nije došlo do ovulacije, tj. vodeći folikul nije prsnuo i oslobodio jajnu ćeliju – on nastavlja da raste ili ostaje na dostignutoj veličini pred oplodnju, te prelazi u perzistentni folikul. Ovo se ne smatra opasnom pojavom, jer bi perzistentni folikul trebalo sam od sebe da pukne nakon 2-4 meseca. Smatra se da su hormonalne promene uzrok ovog stanja.

loading...
Loading...
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *