Leukociti u urinu i stolici – svi mogući uzroci

Leukociti su bela krvna zrnca. Ona igraju značajnu ulogu u našem imunom sistemu i pomažu telu da se izbori sa raznim bolestima i infekcijama.Krvna slika i analza urina omogućuju lekarima da utvrde da li je u telu prisutno neko oboljenje.

Testiranje prisustva i broja leukocita u mokraći i stolici pomaže u utvrđivanju prisustva infekcija u probavnom i urinarnom traktu.

Leukociti deluju na sličan način kao i stražari u nekom drevnom gradu. Na prvi znak invazije, stražari se skupljaju i napadaju napadače. Kada imamo infekciju, bela krvna zrnca stižu do problematičnog mesta kako bi uništile napadače.

Leukociti čine oko 1% krvi kod odraslog čoveka.

leukociti u mokraci

Šta su leukociti?

Leukociti se sastoje od različitih tipova belih krvnih zrnaca, od kojih svako ima svoju specifičnu ulogu u odbrambenom sistemu organizma. Postoji pet različitih tipova belih krvnih zrnaca:

Neutrofili: reč je o belim krvnim zrncima koja prva stižu na mesto infekcije. Oni praktično gutaju bakterije i gljivice koje uzrokuju infekciju, a zatim umiru i oni stvaraju gnoj.

Monociti: oni reaguju na upalu tako što napadaju stranu materiju. Monociti su veoma važni za jačanje imunog sistema. Monociti oslobađaju i citokine koji izazivaju povišenu temperaturu, što je još jedan način borbe organizma protiv infekcija.

Limfociti: postoji tri vrste limfocita – B ćelije, T ćelije i ćelije ubice (NK ćelije). B ćelije su odgovorne za stvaranje antitela i napadaju strane materije. T ćelije napadaju inficirane ćelije u samom telu. Nizak broj limfocita (limfocitopenija) može ukazivati na to da je osoba podložnija infekcijama.

Bazofili: ova vrsta leukocita oslobađa histamin kao odogovor organizma na alergene i povezani su sa astmom.

Eozinofili: kao i bazofili, eozinovili postaju aktivni protiv različitih alergena i infekcija.

Da pogledamo koji su mogući uzroci pojave leukocita (belih krvnih zrnaca) u mokraći i stolici.

Leukociti u urinu – mogući uzroci

U normalnim uslovima, bubrezi ne dozvoljavaju bilo kakvoj vrsti krvnih ćelija da dospe u urin. Zato leukociti u urinu zpokazuju da postoji neka infekcija ili bolest. Da pogledamo koji su najčešći uzroci pojave leukocita u mokraći.

Infekcije urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta su čest uzrok pojave belih krvnih zrnaca u mokraći. Do ovakvih infekcija dolazi kada bakterije (najčešće ešerihija koli) dospeju u urinarni trakt i izazovu infekcije. Pošto je uretra kod žena dosta kraća nego kod muškaraca, one su i znatno podložnije ovim infekcijama.

Najbolji način da se utvrdi postojanje infekcije u urinarnom traktu jeste testirati mokraću na prisustvo leukocita.

Veoma je važno lečiti ove infekcije čim se utvrde, jer se one lako šire i mogu izazvati velike komplikacije. Najbolji prirodan način za sprečavanje i lečenje ovakvih infekcija jeste pravilna hidratacija. Voda pomaže u izbacivanju infektivnih agenasa iz organizma, ali je veoma važno i da često idete u WC i da ne zadržavate mokraću.

Tradicionalan način lečenja infekcija urinarnog trakta jeste sok od brusnice ili suplementi koji sadrže brusnicu. Dokazano je da redovna konzumacija soka od brusnice smanjuje učestalost ponovljenih infekcija kod žena.

Upala bešike

Upala bešike (intersticijalni cistitis) takođe može izazvati pojavu leukocita u mokraći. Neki od simptoma upale bešike su bol u donjem stomaku, osećaj pritiska i bola u bešici, česta potreba za mokrenjem i zamućen urin.

U ranim fazama je najbolje zadržavati mokraću kako bi bešika ojačala. Potrudite se da ne idete u WC na pla sata, već na 45 minuta. Veoma je važno i da ne nosite tesnu odeću i da utvrdite šta izaziva pojačanu potrebu za mokrenjem.Ovo zadržavanje mokraće će vam pomoći u kontroli potrebe za mokrenjem i ublažiti simptome čim ublažite bolove.

Leukociti u mokraći tokom trudnoće

Tokom trudnoće žene su mnogo podložnije infekcijama urinarnog trakta. Razlog tome su hormonalne promene koje utiču na mokraćne puteve i, pošto je tokom trudnoće teže potpuno prazniti bešiku, to može dovesti do infekcija. Zato su leukociti u mokraći kod trudnica teška pojava.

Ako je prisutna i infekcija, veoma je važno da se odmah leči. Ove infekcije mogu izazvati upalu bešike ili pijelonefritis, oboljenje koje može izazvati infekciju bubrega. Reč je o ozbiljnom oboljenju koja može uticati i na nerođenu bebu.

Da biste izbegli mokraćne infekcije tokom trudnoće, potrudite se da pijete najmanje osam čaša vode dnevno, pazite na higijenu, nosite pamučni donji veš i tuširajte se umesto da se kupate sedeći u kadi.