ABS dijeta za skidanje stomaka

Abs dijeta je naširoko popularna dijeta, kako za muškarce, tako i za žene. Dejvid Zincenko, autor ove dijete, vežba ono što propagira i teško ćete naći uverljiviju osobu. Visok, atletski građen, savršenih mišića i neverovatno zgodan, takođe je i urednik časopisa Men’s health. Zato je idealan „primer“ rezultata ABS dijete. Reč je o transformaciji – od debeljuškastog deteta do vitkog, gracioznog i atletskog tela koje ga je proslavilo. Nije rođen takav, već je to sam postigao. Pošto je u detinjstvu usvojio nezdrave navike u ishrani koje je video kod svojih roditelja (njegov otac je gotovo čitavog života, tj. u odraslom dobu, imao oko 50 kilograma viška), rešio je da prekine „začarani krug“ i sada širi svoju doktrinu.

Na čemu se zasniva Abs dijeta?

Polazna osnova ABS dijete jeste da što više mišića vežbate, više masnoća ili kalorija sagorevate. Na svakih pola kilograma mišića koje „napumpate“, organizam troši dodatnih 50 kalorija dnevno samo kako bi „održao“ te mišiće. Ovo ne zvuči impresivno na prvi pogled, ali ako dostignete mišićnu masu od 5 kilograma, to je dodatnih 500 kalorija! Tokom jedne nedelje gubite 3500 kalorija ili oko pola kilograma suvišnih masnoća. Drugim rečima, ova dijeta stavlja metabolizam u „pun pogon“ i „tera“ organizam da sagoreva što više kalorija.

Naravno, ABS dijeta nije instant rešenje – važno je fokusirati se na ishranu i vežbanje. Knjiga o ABS dijeti je puna ilustracija o izvođenju vežbi koje pokazuju kako što više ojašati trbušne mišiće, kao i ostale veće mišićne grupe, uključujući leđa, ramena i noge.

Iako se zove Abs dijeta, autor se donekle ograđuje kada govori o tome da možete smršati samo u određenom delu tela, na primer u predelu stomaka. Ovo mišljenje zastupaju i mnogi nutricionisti i fitnes-instruktori, mada su neka istraživanja pokazala da je moguće izgubiti suvišne masnoće samo sa određenog dela tela. U svakom slučaju, ova dijeta ne govori o tome da možete izgubiti masne naslage samo u određenim delovima tela jedući određene namirnice. Umesto toga, osnovna postavka ove dijete je da ćete gubitkom suvišnih kilograma iz svih delova tela postići ravan i čvrst stomak.

Koliko se tokom ove dijete mršavi?

Zagovornici ABS dijete tvrde da u prve dve nedelje možete smršati i do 6 kilograma, a u naredne dve 2,5-4 kilograma.

Po kom principu ABS dijeta funkcioniše?

ABS dijeta ne izbacuje niti limitira čitave grupe namirinica, niti je to glavna ideja ovog programa. Abs dijeta je probgram balansiranja ishrane i vežbi. Ako bismo morali da izdvojimo dominantan koncept u ovoj dijeti, onda je to

12 „moćnih namirnica“. To su:

1. Bademi i ostalo koštunjavo voće
2. Grašak
3. Spanać i slično „zeleno“ povrće
4. Mleko
5. Instant obroci od ovsene kaše (topli)
6. Jaja
7. Ćuretina i slično nemasno meso
8. Kikiriki-puter
9. Maslinovo ulje
10. Hleb i cerealije od celog zrna
11. Surutka u prahu sa visokim nivoom proteina
12. Maline

Pobornici Abs dijete tvrde da su ovih 12 namirnica bogate vitaminima, mineralima i vlaknima i da prirodno podstiču rad metabolizma kako bi brže sagorevao masti. Sve ostale namirnice su strogo ograničene. Prema istraživanju, ove namirnice pomažu u:

– Izgradnji mišićne mase
– Mršavljenju
– Ojačavanju kostiju
– Smanjivanju krvnog pritiska
– Prevenciji karcinoma
– Poboljšavanju stanja imuniteta
– Prevenciji i borbi protiv srčanih oboljenja

Iako ovo na prvi pogled deluje kao prilično stroga dijeta, uopšte nije toliko „ograničavajuća“ koliko izgleda. Postoji dosta različitih načina na koji možete spremiti ovu hranu i recepata za razna jela koja možete napraviti od dozvoljenih namirnica. Trebalo bi da jedete po šest obroka dnevno (tri glavna i tri međuobroka) napravljenih od ovih 12 namirnica koje potpomažu u izgradnji i učvršćivanju mišićne mase i sagorevanju masnoća.

Ako jedete po 6 obroka dnevno, šaljete signal svom organizmu da se ne izgladnjujete. Povobrini ove dijete smatraju da je glavni razlog neefikasnosti restriktivnih dijeta to što se izgladnjujete i tako usporavate metabolizam. Takođe, ako tokom držanja Abs dijete osetite glad – nešto radite pogrešno.
Abs dijeta promoviše unos zdravih masnoća (monozasićenih i polizasićenih) i složenih ugljenih hidrata, kao i hranu bogatu kalcijumom, poput parmezana. Kad je ova dijeta u pitanju, kalcijum se smatra „čudesnim mineralom“ i istraživanja su dokazala da kalcijum zaista pomaže u gubitku telesne težine. Ako držite Abs dijetu, obavezno je vežbanje u trajanju od najmanje 20 minuta tri puta nedeljno.

Zaključak
Abs dijeta uključuje promenu navika u ishrani i vežbanju i lako ju je razumeti kada su u pitanju objašnjenja kako funkcioniše i kakav uticaj ima na zdravlje. Zasnovana je na namirnicama koje sadrže osnvne nutrijente, u knjizi su iznete detaljne informacije o svakoj od 12 „moćnih namirnica“, sedmodnevni plan dijete i ilustracije kao uputstvo za vežbe. U suštini, ovo je razumna i realna dijeta i plan vežbanja. Abs dijetu nije teško držati i svakako će pomoći u mršavljenju, toniranju i oblikovanju tela.

POVEZANO ABS dijeta detaljno