Dijeta 8 sati – osmosatna dijeta

Jedna od novijih dijeta, zapravo je stara priča, samo su se sada dosetili da podsete ljude na vrlo važna nutricionistaička pravila. Knjiga pod naslovnom : ” Osmočasovna dijeta : Gledajte kako kilogrami nestaju, dok jedete šta želite “, autora Davida Zinčenka i Pitera Mura je doživela da vrlo brzo postane hit u čitavom svetu. No, mora se priznati da autori nisu izneli gotovo nikakvu novu informaciju, ali je činejnica da je dobar marketing kome su zaista posvetili pažnju definitivno imao udela u tome da dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta postane planetarni hit.

O čemu se zapravo radi?
Jednostavno, dozvoljeno vam je da jedete sve, ali samo ukoliko jedete tokom osam sati u toku dana. Na prvi pogled vrlo jednostavno, ali da li je to baš tako? Naravno da nije, jer postoje neka pravila koja je neophodno poštovati da bi rezultati bili vidljivi. Na prvom mestu je neophodno jesti samo 8 sati u toku dana, a ostalih 16 je dozvoljeno samo piti vodu ili biljne čajeve, a dozvoljena je i nezaslađena limunada u tom periodu. Autori načina ishrane poznatog kao dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta savetuju da tih 8 sati bude u periodu od 9 do 17 časova, ukoliko je moguće, jer rezultati pokazuju da su tada rezultati nabolji.

No, svi znamo da urbani način života gotovo da ne dozvoljava ishranu u ovo doba, uzevši u obzir da je radno vreme upravo od 9 do 17 časova, zato su moguća odstupanja. Optimalno vreme je od 8 ujutru do 19 časova. Naravno, u tom periodu treba jesti, ali samo 8 sati u toku dana. I ono što je još važnije, dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta podrazumeva da tih osam sati ne moraju biti u isto doba dana svakoga dana. Recimo, tokom radnih dana može biti u periodu od 8 do 16, a u dane vikenda od 11 do 19 časova. Ali, najvažnije je nakon toga ne unositi ništa osim tečnosti ( voda, biljni čaj, blaga limunada i sve naravno bez šećera ). I ne zaboravite, razmak između glavnih obroka mora biti četiri sata.

Autori načina ishrane poznatog kao dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta smatraju da bi period privikavanja trebalo da bude tri dana u toku nedelje, uz postepeno povećanje sve dok se ne dođe do svih sedam dana u nedelji kada se praktikuje osmosatna dijeta .

Zanimljivo je da je u već pomenutoj knjizi navedena i preporuka autora da se svakoga dana sprovodi fizička aktivnost i to u trajanju od 8 minuta. Mada, mnogi smatraju da je to samo vrlo vešt marketinški trik, uzevši u obzir da je sve u znaku broja osam. A zašto baš broj 8, možda ćemo saznati u nekom novom delu ovih autora. Bilo kako bilo, fizička aktivnost je apsolutno preporučljiva, bez obzira dali držite osmosatnu dijetu ili ne.

Osmosatna dijeta – jelovnik

Ono što će vas posebno oduševiti jeste jelovnik, a pravilo je jednostavno : sve je dozvoljeno. Naime, jelovnik podrazumeva zaista sve namirnice, ali samo ukoliko ih jedete u određeno vreme. No, iako su dozvoljene sve namirnice, valjalo bi biti obazriv, te pokušati sa unosom zdravijih namirnica.

Jedan od primera jelovnika koji je dat u već pomenutoj knjizi izgleda ovako :

NAKON USTAJANJA : voda ili kafa ili čaj ( naravno, bez šećera )
DORUČAK : mleko sa muslijem i voće po izboru ili kajgana sa tostom, uz čaj ili kafu, po želji ( naravno, bez šećera )
UŽINA : gotov slatkiš od žitarica ( poput recimo ” Bonžite ” ) ili takozvane zdrave grickalice ( badem, lešnik, orasi )
RUČAK : pica ili pomfrit, kako je navedeno u knjizi, ali ipak je bolje odlučiti se za ” normalan ” ručak i 1 jabuka
UŽINA : 1 kolač ili sladoled ( a iz iskustva onih koji su primenjivali osmosatnu dijetu, može i voće po izboru )
VEČERA : pileća prsa, kuvani krompir i brokoli, preliveni puterom i sladoled.

Dijeta 8 sati – iskustva

Kada pogledate jelovnik verujem da ste pomislili da je idealan. No, iskustva onih koji su praktikovali režim ishrane dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta su saglasni u tome da ipak jelovnik treba prilagoditi sopstvenim potrebama.

Na prvom mestu ne treba se opterećivati, jer ovde je u pitanju način ishrane, a ne klasična dijeta iako se zove osmosatna dijeta, a zatim treba ipak voditi računa, te unositi kvalitetne namirnice, a ne recimo pomfrit, kako je navedeno u predlogu jelovnika.

Iskustva onih koji su primenjivali ovakav način ishrane tvrde da iako rezultati nisu toliko vidlivi u ssamoj kilaži odmah, sigurno su vidljivi u obimu.

Svakako, tvorci sistema ishrane dijeta 8 sati tvrde da rezultati ne mogu izostati. Naravno, pod uslovom da se pridržavate svih navedenih smernica. Takođe, autori navode da se u proseku gubi oko 4 kilograma nedeljno, a tako navode i brojna iskustva onih koji su primenjivali i još uvek primenju osmosatnu dijetu.

Dijeta 8 sati – rezultati

Kao i svaka dijeta, tako i dijeta 8 sati, to jest osmosatna dijeta daje rezultate. Ali, oni se ne mogu dogoditi preko noći, kao što mnogi od nas očekuju.

U principu, kako pokazuju dosadašnja iskustva mnogih koji su do sada promenjivali ovu dijetu rezultati su zaista vidljivi vrlo brzo, a ponajviše u obimu. No, ne zaboravite da se ovaj režim ishrane prvo primenjuje svakog drugog dana, to jest tri dana u nedelji, kako bi se organizam postepeno navikao na ovakav način unosa hrane. Neophodno je to raditi postepeno, a posebno ukoliko ste prethodno bili skloni kasnom prejedanju.

Svakako, rezultati ne mogu izostati ukoliko se pridržavate režima ishrane osmosatne dijete, ali prethodno morate odlučiti da li to zaista želite ili ne, što je slučaj kod svih dijeta, naravno. No, ono što osmosatnu dijetu čini zaista psoebnom i vrlo lako primenljivom jeste činejnica da nije neophodno da se opterećujete koliko ste hrane, to jest kalorija uneli, da li nešto smete ili ne da jedete. Jedino o čemu treba da vodite računa jeste kada počinjete da unosite hranu ujutru i da osam sati nakon tog vremena, još jednostavnije – prestanete da je unosite. A rezultati će uskoro biti vidljivi.
Još detalja o >>> osmočasovnoj dijeti

loading...
loading...
Loading...