Akne prirodno lečenje

Akne se stvaraju duboko u porama kože, u kojima lojne žlezde luče sebum, mešavinu raznih vrsta ulja i voska, koji ima zadatak da koži obezbećuje vlažnost i masnoću. Kao što svaki adolescent koji ima akne može da vam kaže, lojne žlezde koncentrisane su na licu, leđima, grudima i ramenima a to su upravo mesta na kojima se akne najčešće pojavljuju.
akne prirodno lecenje
Tokom puberteta, organizam luči testosteron i druge hormone koji dovode do pojačanog lučenja sebuma. (I kod dečaka i kod devojčica stvara se testosteron, iako ga kod dečaka obično ima više.) Višak sebuma začepljuje pore, i stvaraju se miteseri. Kada bakterije počnu da se razmnožavaju ispod kože i da oslobađaju enzime koji razgrađuju sebum, javljaju se grizovi ili bubuljice.

Deca s aknama obično imaju više nivoe 5-alfa-reduktaze, enzima koji vrši pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron (ili DHT), koji izgleda da podstiče pojavu akni. Zbog ovih hormonskih procesa, akne se obično javljaju oko 14. godine kod devojčica i 16. godine kod dečaka, i počinju da se povlače u ranim dvadesetim.

Međutim, akne nisu samo „privilegija” mladosti; one mogu da potraju i do zrelog doba. Čak i kod beba mogu da se pojave „dečje” akne, kožni osip izazvan fluktuacijom hormona, do koje dolazi kada novorođenče počne da se prilagođava životu van majčinog stomaka. (Ovaj osip obično traje oko nedelju dana, i ne zahteva nikakvo lečenje.)
Nažalost, ne možete mnogo da učinite u cilju sprečavanja akni, ali možete da pokušate da umirite dete i objasnite mu da ono nije krivo za to. Akne ne izazivaju prljavština ili slabo održavanje higijene; bubuljice se formiraju ispod površine kože, tako da nikakvo trljanje ne može u potpunosti da spreči njihovu pojavu. Najverovatnije će vaše dete morati da se navikne da živi s njima (najmanje nekoliko godina), ali postoje određeni načini koji će učiniti ovo vreme lakšim za njega – i za vas.

Tradicionalni načini lečenja
Čovek je ono što jede. Neke namirnice izazivaju pojavu akni, ali nije sasvim jasno o kojoj vrsti namirnica se radi. U određenim periodima smatralo se da njihovu pojavu izaziva masna hrana, ali najnovije mišljenje je da je pravi krivac zapravo jod koji se dodaje u so. Imajući ovo u vidu, trebalo bi da podstičete svoje dete da izbegava slanu hranu, kao što su, na primer, čips, hamburgeri i namirnice visokog stepena prerade. Takođe podsećajte dete da treba da jede puno namirnica koje jačaju kožu, i to onu bogatu betakarotinom (sladak krompir, tamnozeleno lisnato povrće i kajsije), cinkom (ostrige, pšenične klice, mahunarke) i acidofilnim bakterijama (jogurt).
Zaboravite na mit o čokoladi. Mnogi adolescenti i neki od njihovih lekara veruju da čokolada pogoršava akne. Na veliku sreću obožavalaca čokolade, ovo jednostavno nije tačno. Dermatolozi su sproveli ispitivanje u kome je učestvovalo 65 adolescenata koji su pristali da jedu po oko 400 grama čokolade dnevno tokom jednog meseca.
Rezultat: čokolada nije imala nikakav uticaj na ten.

Napadnite te proklete bubuljice. Losioni za akne i gelovi koji se nalaze u slobodnoj prodaji, a sadrže benzoilperoksid suše bubuljice i sprečavaju pojavu novih akni kada se koriste prema uputstvima datim u pakovanju. Budite strpljivi; obično je potrebno najmanje 6-8 nedelja da bi se primetili rezultati.
UPOZORENJE: Neki ljudi su alergični na benzoilperoksid, tako da morate da skrenete pažnju detetu da pre nego što namaže losion po celom licu, treba da nanese malu količinu na unutrašnju stranu podlaktice. Ukoliko se na tom mestu ne pokažu nikakvi znaci iritacije u roku od 24 sata posle nanošenja, trebalo bi da je to sredstvo bezbedno za upotrebu. Ukoliko taj deo pocrveni ili počne da peče, zamolite dermatologa da vam pre-poruči neki drugi preparat.

Započnite s malim dozama. Različiti preparati za akne sadrže različite koncentracije aktivnih sastojaka. Neka vaše dete započne s nekim sredstvom koje sadrži samo 2,5 procenata benzoilperoksida, a zatim pređe na jače, petoprocentne i desetoprocentne rastvore ukoliko se sa nižom koncentracijom ne otklone akne u roku od oko mesec dana. Ipak, treba da vodite računa o tome da što je veća koncentracija, postoji veća verovatnoća da losion iritira kožu, izazove crve-nilo i suvoću ne određenim površinama.
Pazite Gde stavljate preparat. Benzoilperoksid ne samo da otklanja akne već i beli odeću, peškire, materijal kojim je tapeciran nameštaj i druge tkanine. Zahtevajte da ga vaše dete koristi pažljivo.

Nemojte bušiti. Neka deca ne mogu da odole iskušenju da ne buše, ne cede i ne stiskaju bubuljice. Preporučite svom detetu da se nežno ophodi prema svojoj koži. Objasnite mu da pritisak kod ceđenja može da dovede do širenja bakterija, proširenja infekcije na dublje slojeve kože i povećanog rizika od trajnih ožiljaka.

Neki sapuni, preparati za sunčanje, losioni i kozmetički preparati mogu da pogoršaju već loše stanje s aknama. Potražite proizvode s oznakom „neaknogeni”, što znači da ne izazivaju akne, ili one koji ne sadrže ulja. Posavetujte svoje dete da pažljivo čita uputstva na svim kozmetičkim preparatima, uključujući i deklaracije na sredstvima za negu kose, kao što su gelovi, pene i sprejevi za kosu.

Prirodni lekovi
Vitamin E (namenjen za unutrašnju upotrebu) smanjuje stvaranje ožiljaka i reguliše nivo vitamina A u organizmu. Dajte svom detetu po jednu dozu vitamina E dvaput dnevno tokom tri meseca.
Cink poboljšava stanje kože i sprečava pretvaranje testosterona u DHT, koji je uzročnik pojave akni. Dajte svom detetu dvetri doze cinka dnevno tokom tri meseca. Budite strpljivi, jer je nonekad potrebno da prođe nekoliko nedelja ili meseci pre nego što dođe do poboljšanja celokupnog stanja kože.

Biljni preparati
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta.
• Bosiljak ubija bakterije na koži. Pripremite infuziju bosiljka tako što ćete staviti dve kašičice osušenih listova bosiljka na šolju kipuće vode. Ostavite listove da stoje 10-20 minuta. Dajte svom detetu do tri doze čaja od bosiljka dnevno.
• Sapun od nevena umirujuće deluje na iritiranu kožu i pomaže u otklanjanju infekcije. Neka se vaše dete pere direktno biljnim sapunom, s tim što obavezno mora da se dobro ispere mlakom vodom.
• Ulje drveta teaceje smatra se za idealno kožno dezinfekciono sredstvo. Petoprocentni rastvor ulja drveta teaceje, nanet posle detaljnog čišćenja zone s aknama, daje iste rezultate kao benzoilperoksid, ali s manje neželjenih dejstava.

Prevencija
Neka deca biće podložna aknama, dok će mnoga proći kroz pubertet s tek ponekom bubuljicom. Bez obzira na predispozicije, neke vrste akni mogu da se spreče tako što će se koža održavati u besprekorno čistom stanju, a lice prati neparfimisanim sapunom dvaput dnevno. Posavetujte dete da ne koristi uljne preparate za kosu i šminku. Malo izlaganja suncu može takođe da bude delotvorno, ali vodite računa o štetnim efektima izlaganja suncu. Takođe vam skrećemo pažnju da hemikalije koje se nalaze u nekim lekovima za akne mogu da izazovu povećanu osetljivost na sunce; ovi proizvodi trebalo bi da imaju odgovarajuće upozorenje na deklaraciji.Kada zašražiši pomoć.
I bez bubuljica nije lako biti adolescent. Ukoliko vaše dete nekoliko meseci koristi kućne lekove bez vidnog poboljšanja, obratite se dermatologu radi stručne pomoći. Dermatolozi mogu da propišu jače i delotvornije lekove koji mogu da pomognu u najvećem broju slučajeva mladalačkih akni. Pored toga, obratite se lekaru ili dermatologu ako se kod vašeg deteta pojave cista, gnojna bubuljica ili neka druga kožna infekcija ozbiljnija od običnih bubuljica

loading...
loading...
Loading...