Anemija kod dece lečenje

Upozorenje: Pre nego što preduzmete samostalno lečenje anemije, uzrok anemije mora da utvrdi lekar, jer anemija može da bude posledica nečeg bezazlenog, kao što je, na primer, nedostatak gvožđa u organizmu, ali i raka ili leukemije.
anemija kod dece
Većina dece ponaša se kao perpetuum mobile, stoga, ako vaše živahno dete iznenada posustane i malaksa, to je sigurno znak da nešto nije u redu. Ukoliko vaš mali „kućni izvor energije” postane bled i pokazuje znake umora i gubitka interesovanja, možda pati od anemije izazvane nedostatkom gvožđa.

U najvećem broju slučajeva, anemija se jednostavno i lako leči. Mnoga deca ne uzimaju dovoljno gvožđa putem hrane, posebno tokom perioda naglog rasta u dobu od 9 do 18 meseci i tokom puberteta. Deci je potrebno između 6 i 12 miligrama gvožđa dnevno da bi njihov organizam mogao da stvara dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina za distribuciju kiseonika po celom organizmu. Bez dovoljno crvenih krvnih zrnaca, vaše dete će se osećati malaksalo i imati teškoća s koncentracijom; pored toga razboljevaće se češće nego obično. U ekstremnim slučajevima, anemija može da izazove kratak dah i prekomerni zamor.

Nedostatak gvožđa najčešći je uzrok anemije, ali i nedostatak folne kiseline, bakra i vitamina B6 i B12 može takođe da dovede do prekida u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Zapravo, postoji više od trideset vrsta anemije, različitih uzročnika i načina lečenja. Ukoliko posumnjate da vaše dete pati od anemije, obratite se lekaru da bi mu izvršio jednostavan test krvi.

Tradicionalni načini lečenja
Hrana. Najdelotvorniji način da se poveća količina gvožđa u krvotoku vašeg deteta jeste da mu ponudite više hrane bogate gvožđem. Izvadite kuvar i potražite recepte u kojima se koristi džigerica ili crveno meso. Takođe pređite na hleb od integralnih žitarica, koji ima više gvožđa od većina vrsta belog hleba.Prelazak na kuvanje u posudama od livenog gvožđa predstavlja bezbolan način da se poveća sadržaj gvožđa u mnogim vrstama jela.

Prirodni lekovi
Kofein negativno utiče na sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe; odstranite kofein što je više moguće iz ishrane svog deteta (na primer, izbacite razne vrste kola sokova). Takoće izbegavajte ledeni čaj koji sadrži tanine jer oni ometaju iskorišćavanje gvožđa.
Ponudite svom deteg,u hranu bogatu gvožđem, i to: džigericu, crveno meso, sušeno voće, obogaćene cerealije, osušene mahunarke, kobasice, ribu, jaja, ovsene mekinje, ječam, pšenicu, orahe i semenke i tamnozeleno lisnato povrće.
Vitamin C takođe pomaže iskorišćenje gvožđa. Pbnudite svom detetu hranu bogatu vitaminom C, i to prokelj, zelenu i crvenu papriku i agrume.

Kada zašražiši pomoć
Obična anemija izazvana nedostatkom gvožđa može da se leči kod kuće promenom načina ishrane. Međutim, trebalo bi da se obratite lekaru ukoliko je vaše dete bledo i deluje malaksalo i umorno; lekar će obaviti jednostavan test krvi da bi odbacio mogućnost nekog ozbiljnijeg oboljenja krvi. Pedijatar će vam možda preporučiti i sintetičko gvožđe.

loading...
Loading...
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *