Nega i lepota

Aloja vera za kožu, lice i akne

By  | 

Biljka aloja vera je poznata po tome što veoma uspešno ublažava crvenilo i upalu prouzrokovanu aknama. Takođe, može da pomogne kod ublažavanja ožiljaka koji su nastali kao posledica akni tako što potpomaže regeneraciju kože.

Primena aloje u tretmanu lečenja akni

Poslednjih godina aloja vera je predmet mnogih studija i istraživanja kako bi se otkrile mogućnosti njene upotrebe u lečenju raznih oboljenja naročito kože i kose. U nastavku teksta pročitajte kako se ona koristi u lečenju akni i bubuljica, i kako ukloniti ožiljke koji od njih ostaju.

Ublažava crvenilo i upale

Akne obično nastaju kada se lojne žlezde zapuše što može biti prouzrokovano prekomernim lučenjem sebuma. Ovo se češće dešava u pubertetu, naročito zbog hormonskih promena koje su specifične za ovaj period.

Iako aloe vera ne može da izleči bubuljice i akne, pomaže u ublažavanju upale i crvenila zbog svog protivupalnog svojstva. Poznata je i po antibakterijskom svojstvu koje sprečava infekciju rana koje nastaju kao posledica akni, što ubrzava proces zarastanja. Magnezijum laktat prisutan u aloji ublažava svrab što je čini pogodnom za lečenje akni, opekotina od sunca i osipa.

Podstiče regeneraciju kože

Aloe vera je dobro poznata po svojim lekovitim i regenerativnim svojstvima. Zahvaljujući tome može se koristiti u tretmanima obnavljanja površinskog sloja kože. Ovo je naročito bitno kod lečenja ožiljaka koji su nastali kao posledica akni. Redovnom upotrebom aloje može se smanjiti pojava mitisera i bubuljica, i samim tim postići ujednačeniji ten.

Ublažavanje hiperpigmentacije kože

Takođe je utvrđeno i da pomaže kod hiperpigmentacije kože i zbog toga je delotvorna kod lečenja ožiljaka i fleka prouzrokovanih bubuljicama i aknama. Uz to ova biljka stimuliše proizvodnju kolagena i elastina. To su vlaknasti proteini čija je glavna funkcija da povežu ostala tkiva i da im obezbede potporu. Time što podstiče proizvodnju ovih proteina, aloja ubrzava zarastanje rana i pomaže u ublažavanju ožiljaka, pored toga što odlaže stvaranje manjih i većih bora.

Kako koristiti aloju za lečenje akni

Aloe vera se može koristiti na nekoliko načina. Kod lečenja akni i ožiljaka neophodna je redovna upotreba. Pre nanošenja gela od aloje, trebalo bi ukloniti sve nečistoće sa lica, umiti se i blago obrisati lice. Zatim isecite svež list aloje i stavite ga na tanjir. Ostavite ga petnaest do dvadeset minuta. Videćete kako se žuta tečnost polako cedi iz lista. Ovo je sok biljke aloja vera koji bi trebalo da isperete vodom.

Kada je sok u potpunosti uklonjen, isecite ivice lista i izvadite providni gel kašikom. Nanesite gel direktno na mesto koje tretirate i dopustite mu da se u potpunosti osuši. Potom ga isperite čistom vodom.

Aloe vera se takođe može koristiti i kao maska za lice tako što se pomeša sa medom i ružinom vodicom. Možete pomešati sva tri sastojka u blenderu kako biste napravili pastu. Nanesite ovu smesu na lice i ostale delove tela koji su podložni nastanku akni. Ostavite je petnaest do dvadeset minuta, zatim je isperite čistom vodom. Ova maska se može koristiti jednom nedeljno.

Zajedno sa medom i ružinom vodicom možete pomešati i kurkumu kao dodatak alojinom gelu da biste napravili masku za lice. Ova maska može poboljšati vaš ten pored toga što potpomaže lečenje akni i ožiljaka.

loading...
loading...
Loading...

Povezano