Artroza artritis giht uzroci

ARTROZA/ARTRITIS
Uzroci:
Veliki broj ljudi spada u ovu grupu obolelih od reumatičnih bolesti zglobova, mišića i tetiva.
Ove reumatične bolesti ispoljavaju se kao: artroza (zglobobolja), artritis (upala zglobova), reuma, giht, mišićna reuma. Kod artroze se najčešće radi o istrošenosti zglobova usled starosti, koji lagano otiču i pri većim naporima izazivaju bol. Regenerisa-nje istrošenih zglobova nije moguće.
artritis vrste
Dugotrajna artroza prouzrokuje deformaciju zglobova, smanjenu pokretljivost i trajne bolove. Artritis je upala prouzrokovana bakterijama ili degenerisanjem zglobova. Akutni artritis se u početku ispoljava kroz visoku temperaturu sa napadima groznice u zglobovima, te jakim bolovima. Zglobovi takode pocrvene i lagano oteknu. Hronični artritis nije prouzrokovan infekcijom, nego je posledica nepravilne razmene materija u organizmu, odnosno poremećenog metabolizma. Upaljena hrskavica u zglobovima proizvodi previše „maziva” tako da tkivo i zglob otiču i to izaziva bol. Uznapredovala bolest prouzrokuje da „mazivo” nagriza hrskavicu zgloba; dolazi do deformacije i okoštavanja zgloba, tako da je otežana mogućnost kretanja, a bolovi postaju neizdrživi. U posljednjem stadijumu dolazi do potpunog slabljenja mišića.
Reumatična oboljenja prema današnjem stupnju razvoja medicine nije moguće izlečiti. Medicinske mere i mere samopomoći mogu samo da umanje bolove.
Sredstva školske medicine, takozvani antireumatici, umanjuju bolove i delimično ublažavaju upalu, ali imaju mnogo kontraindikacija (bolovi u želucu, čirevi na želucu i crevima, krvarenja, itd.). Sredstva koja sadrže kortizon podstiču nastupanje tipičnih staračkih oboljenja kao što su dijabetes i osteoporoza.

Samopomoć:
-Izbegavajte da jedete meso, so, denaturisane i fabričke namirnice, jake začine, šećer, čokoladu i slatkiše, odnosno hranu koja sadrži previše ugljenih hidrata, a umesto njih jesti što više povrća.

-Ukoliko vam je telosna težina preterana, nastojte da je smanjite kako ili pritisak na zglobove bio manji. Nastojte da češće postite.
-Izbegavajte alkohol jer izaziva kontraindikacije ukoliko se uzima sa antireumatskim sredstvima.
-Umesto jakih sredstava protiv bolova, lagano razgibavajte zglobove (naročito prilikom plivanja).
-Kod akutnih upala stavljajte hladne obloge preko zglobova, vrećice sa ledom i Prlznic obloge, a kod hroničnih upala stavljajte tople obloge, naročito sa dodatkom gline.
-Pranje tela u voćnom sirćetu (u pravcu srca).
-Obloge od pasiranog sira, krompira, senfa, trine i mekinje.
-Čajevi od hrena i zove, lipovog cveta, koprive, kresa, majčine dušice i lista breze.
-Kupke sa dodatkom eteričnih ulja od eukaliptusa, nevena, sandalovine, majčine dušice, ili dodati u kupku sumpora.
-Na smanjenje kiselosti deluje sok od kupusa, ili od krompira koji se razreden pije na prazan želudac, ili se ovi sokovi dodaju u supu.
-Akupresura.

Kada potražiti lekara?
Kada bolovi postanu neizdrživi.

GIHT Uzroci:
Giht je delimično nasledna civilizacijska bolest, prouzrokovana poremećajem metabolizma mokraćne kiseline. Kiselina se zadržava u krvi umesto da otiče u bubrege, te prouzrokuje stvaranje kristala koji se zadržavaju u zglobovima. Kod akutnog napada gihta, oboleli zglobovi nateknu i izazivaju jak bol čak i na sam dodir.

Preporučljivo je odmah nazvati lekara. Napad gihta može postati i hroničan, tada zahvata gotovo sve zglobove i prave se gihtni čvorovi koji mogu da prouzrokuju deformaciju zglobova, a u većini slučajeva dolazi i do oštećenja bubrega. Giht prouzrokuje nepravilna ishrana (previše mesa), prekomerna telesna težina, preterano konzumiranje kafe i alkohola, kao i oboljenja bubrega.

Samopomoć:
Ishrana: izbegavajte da jedete (tamno) meso, živinsko meso, iznutrice, sardine u ulju, gljive, jake začine, čokoladu, alkohol, kafu. Jedite što više trešnje i šljive, i pijte što više tečnosti (čajeve, vodu); ograničite konzumiranje alkohola.
-Za ublažavanje bola stavljajte hladne obloge, vrećice sa ledom, pranje u voćnom sirćetu; stavljajte obloge sa dodatkom lista kelja ili gline; tople kupke (tri puta dhevno) sa dodatkom koprive, trine ili par kapi eteričnog ulja od ružmarina; masiranje obolelih zglobova uljem od lavande ili ružmarina.
-Čajevi koji podstiču pravilno mokrenje: šipak, čičak, jaglac, kukuruzna svilica.
– Akupresura.

loading...
loading...
Loading...