Bolovi u ledjima krstobolja uzroci

Uzroci:
Bolovi u leđima su takođe prerasli u civilizacijsku bolest. Uzrok su im naše pretežno nepravilno sedenje, nepravilan način života, stalna napetost i opterećenost kojom smo okruženi. Bolovi u leđima su višestrana pojava. U većini slučajeva, do njih dolazi zbog nepravilnog držanja tela (naročito kod saginjanja), napetosti mišića i preopterećenosti tela usled prekomerne telesne težine, koja prouzrokuju oštećenje hrskavice između zglobova, a pršljenovi vrše pritisak na nerve u kičmenom kanalu. Bolovi u leđima mogu biti i alarmni signal za neka unutrašnja oboljenja, na primer mogu biti propratna pojava nepravilnog rada bubrega, creva ili mokraćnih organa. Stoga je potrebno da lekar utvrdi stvarni uzrok oboljenja i odredi pravilnu terapiju. Oštećenu kičmu nije moguće regenerisati, pa je bitno da se na vreme spreči njeno oštećenje, što se može postići metodama prirodnog lečenja i promenom ponašanja (naročito ako se radi o bolovima u vratnom delu kičme). Dobre rezultate u prirodnom lečenju su pokazale akupunktura i prirodne terapije.
Human back
Preventivne mere:
Još u ranim godinama, naročito u porodici i školi, treba obratiti pažnju na pravilno držanje (prilikom stajanja, sedenja, ležanja, hodanja). Povijena kičma i spuštena glava nisu samo tipične pojave starenja nego se mogu pojaviti i u mladosti, što prouzrokuje oštećenje kičme i pore-mećenost kretanja.

Samopomoć:

Nastojte da mirujete; lagano se pokrećite kako biste otkrili u kojem položaju vas kičma i leđa najviše bole, pa nastojte da izbegavate taj položaj.
-Radi umanjenja bolova stavljajte vrećice sa ledom, naizmenično se tuširajte toplom i hladnom vodom, trljajte se suvim peškirom i primenjujte kupke stopala; u vruće kupke dodajte sumpor i zatim ležite kako biste se dobro preznojili.
-Stavljati tople obloge sa dodatkom gline i listova kelja.
-Piti čajeve od listova breze i stolisnika.
-Masirati se eteričnim uljima od kresa, brdanke, borovih iglica, ružmarina, peperminta.
-Akupresura.
-Masaža.
-Nastojte da imate u krevetu prikladan madrac koji će se prilagoditi položaju vašeg tela.
-Za jačanje leđnih mišića vežbajte sa body-loptom, plivajte, radite određene gimnastičke vežbe i primenjujte određene joga položaje.
-Nastojte da smanjite telesnu težinu ukoliko vam je prekomerna.

Kada potražiti lekara?
Kada bolovi postanu nepodnošljivi, kada merama samopomoći duže vreme ne postižete pozitivne rezultate.

KRSTOBOLJA Uzroci:
Krstobolja (lumbago) se ispoljava kao iznenadni, jak bol u predelu krsta usled nepravilne kremje ili saginjanja, odnosno podizanja teškog tereta. Bolovi se neprekidno pojavljuju, skoro kod svakog pokreta, čak i kod jačeg kašljanja ili kijanja. Krstobolja najčešće ukazuje na oštećenost hrskavice između pršljenova, tako da oni pritiskaju nerve u kičmenom kanalu. Ostali uzroci mogu biti hladnoća, promaja, zategnutost mišića, opterećenje tetiva, nepravilno držanje, oboljenje nerava ili alergija.
Preporučljivo je potražiti lekara kako bi se utvrdio stvarni uzrok krstobolje i odredila primerena terapija.

Sprečavanje:
-Nastojte da se pridržavate pravilne ishrane ukoliko je došlo do poremećaja metabolizma.
-Ojačajte trbušne i leđne mišiće određenim vežbama i gimnastikom, kao i određenim joga položajima; nastojte da leđa uvek budu utopljena.

Samopomoć radi umanjenja bolova:
-Bitna je terapija toplotom; vruće obloge sa dodatkom gline, vrućeg pirea od krompira, parne kompresije, tople delimične i potpune kupke sa dodatkom ulja od ružmarina, brdanke ili borovih iglica; termofor; kupke stopala.
-Pranje tela u voćnom sirćetu.
-Piti čajeve od listova breze i brdanke.
-Istrljati bolno mesto eteričnim uljem od kresa, brdanke, borovih iglica, ružmarina.
-Akupresura i primena crvene svetlosti.

KRSTOBOLJA
Kada potražiti lekara?

Kada bolovi postanu neizdrživi i stalno se pojavljuju, a merama samopomoći niste postigli pozitivne rezultate. Prirodne terapije i akupunktura su pokazale zadovoljavajući uspeh, kao i posebna gimnastika za lečenje leđa.

loading...
Loading...
loading...