Azuki pasulj i crna soja

Azuki je sitan, kompaktan crveni pasulj, slađi i sa manje masnoća od drugih mahunarki. Veoma je cenjen na Dalekom istoku zbog svojih prehrambenih i lekovitih kvaliteta.

Da biste ga pripremili, najpre ga proberite i operi-te. Ne morate ra namakati, ali ako to učinite, biće svarljiviji. Možete ga kuvati u pretis, zemljanom ili običnom loncu. Ako ga kuvate u pretis-loncu,uzmite jednu šolju azuki pasulja i dve i no šolje hladne vode. Zakuvajte, smanjite vatru i ostavite da se kuva jedna sat. Ispustite pritisak, dodajte malu količinu vode i soli (za dve i no šolje vode dovoljno je pola kašičice soli) i kuvajte nepokriveno još desetakminuta.Ondaje pasulj gotov.

Ako želite da koristite azuki kao lek, na jednu šolju pasulja uzmite pet šolja Bofle. Kuvajte ga jedan sat, tada ocedite sok (tečnost), a azuki nastavite da kuvate kao jelo. Pola šolje azuki čaja uzmite najmanje pola sata pre obro-ka tokom dva dana. To je odlično prirodno sredstvo za većinu bubrežnih problema. Ovaj čaj čuvajte “u frižideru i zagrejte pre upotrebe.

I samo jelo od azuki pasulja može se koristiti kao lek. Za probleme sa bubrezima i simptome koji su povezani sa njima, kao što je oticanje, jedite samo azuki pasulj, ništa više, tokom dva-tri dana. To je često veoma efikasno.

U slučaju produžene menstruacije probajte da jedete pet presnih zrna azuki pasulja, aliihdobro sažvaćite.Toje često delotvorno u zaustavljanju krvarenja.

Crna soja za plodnost

Crna soja je blistavo crna mahunarka, u Japanu poznata i kao crni pasulj. Jaka je i ukusna. Sok, odnosno čaj od crnog pasulja, spremljen na isti način kao azuki sok, takođe se koristi kao lek. Posebno je delotvoran u otklanjanju promuklosti i laringitisa. Malim Japančićima, pred vežbe i ispite iz pevanja, majke obavezno kuvaju to jelo. Ako se sok od crnog pasulja uzima tokom dva ili tri meseca, pomoći će uregulisanju neuredne menstruacije.Doza je pola šolje, tri puta dnevno.

Uopšteno, crna soja je lekovita za polne organe i posebno dobra kodneplodnosti. Za neosetljivost tokom seksualnog odnosa koristite sledeći recept: kuvajte jednu šolju crnog pasulja dok ne postane mekan, tada ga osušite (koliko god je vremena potrebno). Dodajte pola šolje crnog susamovogsemena i sameljite u prah. Uzimajte jednu čajnu kašičicu pomešanu sa toplom vodom, tri puta dnevno, pre obroka.

Magični lek

U planinskom području Japana narod ima specijalni domaći lek za bolest akutne infekcije u centralnom delu lica, oko nosa.To mesto na licu zove se opasni trougao, a infekcija koja se tu pojavljuje često ugrožava život. Moderni istraživači otkrili su da je uzrokuje stafilokoka, ali ti obični ljudi ništa nisu znali o bakteriji. Oni su samo eksperimentih i sali i prenosili lek sa generacije na generaciju. Ubrzo pošto bi se znaci infekcije pojavili, oni bi uzeli tri presna suva žuta sojina zrna i žvakali ih vrlo dobro. Ako bi bolesnik mislio da zrno ima loš ukus i ispljunu ga, tada je bilo potrebno preduzeti neki drugi način lečenja. Međutim, ako bolesnik nije osetio loš ukus, smatralo se da je tretman dobar. Posle zalogaja prožvakane soje i dama odmora, taj čovek bi se osećao dobro.
Upozorenje: azuki pasulj ili soju dozvoljeno je uzimati presne i u maloj količini – samo kao lek! Mahunarke se, inače, ne smeju koristiti nekuvane, pošto sadrže belančevinu lektin koja može da izazove muku, povraćanje, dijareju i na kraju hemoragični enteritis. Isto tako, izaziva i čeonu glavobolju. Kuvane mahunarke su potpuno bezbedne, jer se lektin uništava desetominutnim kuvanjem.

Kako kuvati crnu soju

(osnovni recept)
Sastojci: dve šolje crne soje, tri šolje hladne vode no šolji soje, četvrtina kašičice soli po šolji soje,soja sos za začinjavanje.

Operite soju hladnom vodom vrlo brzo i stavite je u posudu. Prelijte je s oko šest šolja vode. Dodajte morsku so i ostavite soju da se natapa preko noći. Potom, stavite soju u lonac sa zasoljenom vodom (u kojoj se namakala) na vatru i zagrejte do vrenja.

Smanjite vatru i lagano kuvajte.Utoku kuvanja, zbog isparavanja, dodajte vodu kad je potrebno i uklanjajte otpale kožice i penu sa površine. Kad soja bude skoro skuvana (90 odsto), dodajte tamari soja sos. Ne mešajte varjačom, već blago protresite posudu da bi soja sos pojednako prožeo soju i ona postala sjajna. Kuvajte dalje dok ne ispari skoro sva preostala tečnost. Ukupno vreme kuvanja je oko dva i do tri sata.

Evo recepta za domaće kozmetičko sredstvo i lek za kožu.
Pasulj dugo natapati u vodi i potom ukloniti kožicu; Zatim ga dobro osušiti, na samleti u prah i pomešati sa bademovim mlekom.Ta pasta je izvanredno kozmetičko sredstvo.

Primenjena direktno na kožu vrlo je delotvorna kod vlažnih ekcema i svraba. Svaka tri sata kožu valja oprati čajem od kamilice i naneti novu pastu od pasulja. Smatra se da žene za vreme menstruacije ne treba da koriste ovaj tretman.

loading...
loading...
Loading...