Mahunarke i hrana i lek

U kineskoj medicini,od davnina, mahunarke su, zbog svog diuretičnog svojstva, smatrane hranom dobrom za bubrege. Kako boja takođe igra lekovitu ulogu, Kinezi su bili mišljenja da azuki pasulj, crveno sočivo i bubrežasti crveni pasulj povoljno deluju na rad srca i tankog creva.Žute mahunarke, kao žuti grašak i soja, smatralo se, pomažu slezini, pankreasu i želucu.Bele mahunarke, kao što je beli pasulj, pomažu plućima i debelom crevu. Crne i smeđe mahunarke, kao što je smeđe sočivo, dobre su za bešiku, a zelene, poput zelenog graška – za jetru i žučnu kesicu.

Pasulj obožavan i zabranjen

Za razliku od Kineza, stari Egipćani su pasulj,zbog sličnosti njegovih zrna s amuškim testisima,načinili predmetom obožavanja i zabranili za ishranu.

Mahunarke obaraju holesterol i šećer u krvi

Savremena istraživanja otkrila su da su osobe sa vi-sokim holesterolom i masnoćama u krvi smanjile njihove vrednosti kad su uključile mahunarke u svoju ishranu. Uzimanje šolje kuvanih mahunarki svakog dana – pasulja, sočiva, nauta ili soje – smanjuje loš holesterol za 20 odsto, a rezultati sejavljaju za, otprilike, tri nedelje. Ta ista šolja mahunarki takođe povećava dobar holesterol za oko devetodsto,obično noćne godinu ili dve uzimanja. U mahunarkama postoji najmanje šest sastojaka koji smanjuju holesterol, a najvažnija su, možda rastvorljiva vlakna.
Mahunarke se vare sporo i kao glukoza postepeno prelaze u krv. To znači da je samo mala količina insulina potrebna da održi normalan nivo šećera u krvi posle njihovog uzimanja.
„Jedite namirnice bogate ugljenim hidratima, naročito vlaknima, na primer mahunarke, da biste se sačuvali od dijabetesa ili ga dobro regulisali. To je glavni savet svima onima koji su zabrinuti zbog dijabetesa. Ishrana sa dosta vlakana tako je delotvorna da su mnogi pacijenti njome smanjili ili potpuno isključili potrebu za insulinom ili drugim lekovima za dijabetes.

Mahune boranije uzete osušene i samlevene u prah ili skuvane u vidu čaja od davnina se koriste za sniženje šećera u krvi. Ipak, suve mahune nisu tako efikasne kao zelene, sveže. Preporučuje se da osobe s umerenim dijabetesom jedu šest do osam kilograma mahuna nedeljno,u vidu variva. Zelene mahune korisne su i u slučaju opšte pothranjenosti i slabosti. One podstiču i izbacivanje vode iz tela i time ga čiste od otrova.

Borci protiv raka

Nerastvorljiva vlakna u mahunarkamanevare seutankom crevu, ali pokreću njihov sadržaj do debelog creva gde ih bakterije razlažu i stvaraju masne kiseline kratkog lanca. Smatra se da one hrane oblogu debelog creva i štite ga od napada karcinogenih materija. Nerastvorljiva vlakna daju masu stolici, pomažući joj da se brže kreće. Na taj način sprečavaju da se materije koje uzrokuju rak pričvrste za zid debelog creva.

Redovno uzimanje mahunarki može pomoći i u zaštiti od raka dojke, verovatno zahvaljući fitoestrogenima koji blokiraju aktivnost onog estrogena koji iaaziva rak. Ovo povrće sadrži i druge antikancerske sastojke – inhibitore proteaze i fitate, zahvaljujući kojima osobe koje nedeljno jedu jednu porciju mahunarki, uključujući i soju, imaju 40 odsto manje izgleda da umru od raka pankreasa.

Osim toga, pasulji, naročito beli i crveni, kao i tofu (sir od soje), neutrališu višak želudačne kiseline. Dokazano je i da mahunarke sprečavaju stvaranje kamena užuči.

Za dijabetičare

GLIKEMIJSKI
INDEKS MAHUNARKI

Mahunarke(osim zelenog graška)imaju nizak glikemijski indeks, što znači da posle obroka veoma malo utiču na podizanje šećera u krvi. 50-59: zeleni grašak 40-49: sušeni grašak 30-39: običan pasulj i naut !
(leblebija) ! 20-29: bubrežasti pasulj !
isočivo 10-19: soja i kikiriki

Čaj od mahuna

Osim za regulisanje šećera, čaj od suvih mahuna dobar je i kod vodene bolesti, hroničnog reumatizma, problema sa bubrezima i bešikom, viška mokraćne kiseline i gubitka albumina kroz mokraću tokom trudnoće. Mahune se mogu koristiti same ili zajedno sa drugim lekovitim travama kao što su hajdučka trava i maslačak.

Fitati iz mahunarki protiv kalcijuma

Mahunarke, kao i celovite žitarice,posebno zob i pšenica, sadrže fitate koji vezuju kalcijum i magnezijum, smanjujući na taj način količinu minerala koju telo može iskoristiti. Nivo fitata iz mahunarki može se umanjiti natapanjem pasulja, sočiva, suvog graška… tokom nekoliko sati pre kuvanja, bacanjem te vode, kao i prve vode od kuvanja.
Da biste izvukli maksimum dobrobiti od hrane bogate kalcijumom, nemojte jejesti u isto vreme sa hranom bogatom fitatima i ok-salatima.Ako želite da jedete namirnice iz tih kategorija, uzmite ih jedan sat pre ili dva sata posle hrane bogate kalcijumom.

loading...
loading...
Loading...