Bademovo ulje upotreba

Postoje razne upotrebe badema, koristi se u kuhinji, za aromaterapiju, kao sedativ i diuretik. U ovom članku možete pročitati upotrebi obe vrste bademovog ulja, slatkog i gorkog.

Geneza korišćenja bademovog ulja može da se prati sve od Grčke mitologije, preko Šekspira pa do modernog doba. Bademovo ulje se dobija iz semena badema. Prerađuje se kako slatki badem (Prunus amygdalus), tako i gorki badem (Prunus amygdalus amara). Postoji dve vrste badema. Jedna vrsta, sa belim cvetovima, koja daje slatki badem i druga vrsta, sa ružičastim cvetovima, koja daje gorke bademe. Slatko bademovo ulje se koristi za masažu, aromaterapiju, u kuhinji itd. S druge strane, gorko bademovo ulje se pokazalo kao odlično za snižavanje telesne temperature, kao diuretik, sedativ itd. Bademovo ulje za sve namene lako se može naći u specijalilzovanim kozmetičkim prodavnicama. Ovde ćemo razmatrati neke od upotreba bademovog ulja.

Za šta se koristi bademovo ulje?

Pošto slatko bademovo ulje i gorko bademovo ulje imaju različite upotrebe, razmotrićemo ih posebno.

Upotreba slatkog bademovog ulja

Slatko bademovo ulje, dobijeno od sušenog zrna slatkog badema, bogato je vitaminima A, B1, B2, B6 i E. Slatko bademovo ulje je bezbedno za ishranu i koristi se u različite kulinarske svrhe. Pored toga, njegova trajnost i viskoznost ga čine odličnih uljem za masažu.

Noseće ulje za aromaterapiju

Kod aromaterapije, koriste se različita esencijalna ulja da bi se postigli različiti efekti. Ipak, nanošenje mnogih esencijalnih ulja direktno na kožu može da uzokuje iritaciju. U tom slučaju je potrebno noseće ulje. Noseće ulje, kao što je bademovo, ublažava iritirajući efekat esencijalnog ulja na koži.

Terapija masažom

Čisto slatko bademovo ulje odgovara svim tipovima kože i može se koristiti u terapiji masažom. Ulje se lako upija, pa stoga služi kao odlično sredstvo za mekšanje. Koži daje mek i sjajan osećaj a isto tako balansira nivo vode u telu. Ovo ulje oživljava kožu i vraća izgubljeni sjaj, čime se pobošljava ten i daje mlađi izgled koži. Štaviše, pošto je slatko bademovo ulje bogato oleinskim i linolinskom esencijalnom masnom kiselinom, masaža njime pomaže u smanjenju bolova u mišićima.

Izrada sapuna

Slatko bademovo ulje je odličan ovlaživač i koristi se za obogaćivanje sapuna. Ukoliko tražite ideje za izradu sapuna kod kuće, bademovo ulje je odlično, pošto pravi postojanu sapunicu. Osim sapuna, bademovo ulje se koristi u proizvodnji mnogih drugih kozmetičkih preparata.

Upotreba u kuhinji

Slatko bademovo ulje je jestivo i bogato je omega-3 masnim kiselinama i mononezasićenim mastima, sto ga čini zdravim za ishranu. Može se koristiti kao preliv za salatu. Pomešajte 3 supene kašike bademovog ulja i sirćeta, javorovog sirupa i Dijon senfa (svega po jednu supenu kašiku), i dodajte malo soli i bibera po ukusu. Slatko bademovo ulje čini odličnu zamenu za maslinovo ulje. Samo pazite da ne konzumirate nerafinisano bademovo ulje, pošto može da sadrži različite štetne bakterije i sl.

Upotreba u kozmetici

Poznato je da bademovo ulje daje sjaj licu. U ovu svrhu, utrljajte samo malo bademovog ulja na lice i masirajte kružnim pokretima. Posle nekoliko minuta, naparite malo lice. Vaše lice će nakog toga postati meko i dobiti sjaj. A najbolje od svega je što bademovo ulje odgovara svim tipovima kože. Bademovo ulje ima, takođe, anti-age svojstva, što ga čini odličnim sredstvom u sprečavanju bora. Štaviše, poznato je da je kombinacija ulja jojobe i bademovog ulja odlična za tretiranje slabe i krte kose. Bademovo ulje takođe pomaže u smanjenju problema peruti.

Za lečenje

Pošto je bademovo ulje visokonezasićena mast, ono snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Kada se nanosi na kožu, leči ekcem i osip. Štaviše, ljudi sa problemima u zglobovima trebalo bi da nabave ulje za masažu od badema, pošto odlično oslobađa bolova. Umesto masaže, takođe možete potopiti noge u lavor pun tople vode uz dodatak 3-4 kapi bademovog ulja. Ulje će na prirodan način otkloniti bol u zglobovima.

Upotreba gorkog bademovog ulja

Ovo bledo žućkasto ulje je gorkog ukusa kao što se vidi iz njegovog naziva. Oko 50% ulja koje se dobija iz gorkog badema, sadrži 3 osnovne komponente: benzaldehid, cijanvodoničnu kiselinu i glukozid. Ostalih 50% sadrži mononezaisećene masne kiseline i ostale komponente slične onima u slatkom bademu. Gorak badem mora pažljivo da se koristi, pošto sadrži neke smrtno otrovne sastojke. Zbog toga, najviše primene ima u spoljašnjoj upotrebi. Kada je potrebno da se koristi za unutrašnju upotrebu, to se radi u izuzetno malim dozama. Veoma mala količina preko odgovarajuće doze može da bude čak fatalna.

Antipiretik (sredstvo za snižavanje telesne temperature)

Gorki sastojci kao što su kinin, gorko bademovo ulje i dr, sadrže alkalne komponente koje su u prirodi manje ili više toksične. Ova gorčina i toksičnost smanjuju rast bakterija, virusa i protozoa, pa u stoga korisne u kontrolisanju pojačavanja infekcija. Ova svojstva gorkog bademovog ulja čine ga odličnim antipiretikom, kada se u veoma malim dozama daje za lečenje učestalih temperatura. Međutim, njegova upotreba kao antipiretika ima različite toksične efekte na telo.

Sedativ i anestetik

Gorko bademovo ulje može se koristiti za povećanje utrnulosti. Glukozid, tačnije amigdalin koji je prisutan u njemu, dovodi do neosetljivosti nerava na bilo kakvu senzaciju. Međutim, ovo ulje bi smelo da se koristi samo kao lokalni anestetik za spoljašnju upotrebu. Nikako i nikada ne bi smelo da se popije kao sredstvo za totalnu anesteziju.

Diuretik

Ljudsko telo ima prirodno svojstvo da se slobađa toksina iz organizma, preko znoja, izlučevina i urina. Gorko bademovo ulje, uzeto u izuzetno maloj količini, podstiče telo da pojačano izbacuje urin i kroz njega toksine. Ovo učestalo uriniranje relaksira telo i pomaže u gubljenju kilograma. Međutim, ovo ne smete isprobavati kod kuće. Ukoliko uzmete samo malo preko odgovarajuće minimalne količine, završićete svoj životni vek.
Ovo su samo neke od različitih upotreba bademovog ulja. Slatko bademovo ulje za konzumiranje treba kupovati isključivo u prodavnicama zdrave hrane ili supermarketima. Za ostale primene, odgovaraće i ono kupljeno u apoteci.

loading...
loading...
Loading...