Bakterijska vaginoza simptomi, uzrok, lečenje

Bakterije u vagini uzrok

Bakterijska vaginoza je najčešći uzrok vaginalne infekcije kod žena u reproduktivnom dobu. Iako se često razvija nakon seksualnog odnosa sa novim partnerom, bakterijska vaginoza se ne smatra kao seksualno prenosiva infekcija. Ipak, bakterijska vaginoza je češća kod žena sa više partnera.

Bakterijsku vaginozu ne treba mešati sa kandidijazom (gljivičnom infekcijom) ili Trichomonas vaginalis (trihomonijazom) koje nisu izazvane bakterijama – ona je prouzrokovana neravnotežom prirodno postojeće bakterijske flore u vagini žene (uobičajene bakterije pronađene u vagini). Pušenje i upotreba nekih higijenskih proizvoda su povezani sa većim rizikom od razvoja bakterijske vaginoze.

Bakterijska vaginoza ponekad može biti bez simptoma – oko 50% žena nemaju simptome. Lekari kažu da tretman nije potreban ako se utvrdi da žena ima bakterijsku vaginozu, ali nema simptome. Ponekad se bakterije u vagini, tj. bakterijska vaginoza može pojaviti i nestati bez razloga.

Iako je lečenje antibioticima efikasno u do 90% slučajeva, 25% žena će ponovo razviti bakterijsku vaginozu u roku od četiri nedelje.

Trudnica sa bakterijskom vaginozom ima nešto veći rizik od komplikacija, kao što su rađanje pre 37. nedelje trudnoće.

Bakterije u vagini – uzrok:

Znamo da je bakterijska vaginoza povezana sa neravnotežom kada su u pitanju bakterije koje se normalno nalaze u vagini žene – neravnotežom u prirodno postojećoj bakterijskoj flori vagine. Međutim, niko u potpunosti ne razume zašto se javlja ova neravnoteža. Vagina obično sadrži uglavnom dobre bakterije i nekoliko štetnih bakterija – bakterijska vaginoza se dešava kada se ove štetne bakterije prenamnože. Ne znamo koju ulogu ove štetne bakterije igraju u izazivanju bakterijske vaginoze.

Vagina treba da sadrži bakterije mlečne kiseline, pod nazivom laktobacili. Ove bakterije proizvode mlečnu kiselinu, čineći vaginu blago kiselom, sprečavajući rast drugih bakterija. Ako vagina nije toliko kisela, onako kako bi trebalo, druge bakterije mogu imati priliku da rastu. Ako ima manje laktobacila u vagini – ona može postati manje kisela.

Svaka žena može da razvije bakterijsku vaginozu. Neka ponašanja ili aktivnosti mogu poremetiti ravnotežu prirodno postojeće bakterijske flore i povećavaju rizik od razvoja bakterijske vaginoze, uključujući:

– vaginalno ispiranje (korišćenje vode ili medicinskog rastvora za čišćenje vagine)

– kupanje sa antiseptičnim tečnostima

– imajući novog seksualnog partnera

– imajući više seksualnih partnera

– parfimisane kupke i neki mirišljavi sapuni

– pušenje

– korišćenje intrauterinih uređaja,kao što su kontraceptivna sredstva napravljena od plastike i bakra koja se uklapaju unutar materice

– korišćenje vaginalnih dezodoranasa

– pranje veša sa jakim deterdžentima.

Međutim:

Žene koje nikada nisu imale seksualni odnos mogu dobiti bakterijsku vaginozu.

Ne možete dobiti bakterijsku vaginozu preko wc daske, posteljine, bazena ili dodirivanjem objekata.

Bakterijska vaginoza simptomi

Oko 50% svih žena sa bakterijskom vaginozom nemaju nikakve simptome (bez simptoma).

Glavni simptom bakterijske vaginoze je vaginalni sekret:

– vaginalni sekret može da postane vodenast i redak

– vaginalni sekret može da postane siv ili beo

– vaginalni sekret može da ima jak i neprijatan miris

Sledeći simptomi bakterijske vaginoze su mogući, ali mnogo ređe:

– peckanje prilikom mokrenja

– svrab oko otvora vagine.

Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, obavezno se javite svom ginekologu, kako bi vas uputio na adekvatno lečenje.

Povezano>>> Vaginalni sekret treća i četvrta grupa

Bakterijska vaginoza lečenje      

Iako postoje navodi da je moguće efikasno lečenje bakterijske vaginoze sa probioticima, do sada nema naučnih dokaza da podrže ovo.

Iako bakterijska vaginoza često može da se reši bez lečenja, savetuje se da se sve žene sa simptomima bakterijske vaginoze tretiraju kako bi se izbegle komplikacije. Njihovi partneri obično ne zahtevaju lečenje.

Lečenje bakterijske vaginoze je posebno važno za trudnice. Trudnice koje su imale prevremeni porođaj ili malu porođajnu težinu bebe, treba da imaju pregled na bakterijsku vaginozu, čak i ako nema simptoma.

Neki lekari kažu da bi sve žene koje treba da prođu kroz histerektomiju ili abortus trebalo da budu tretirane za bakterijsku vaginozu pre njihovog postupka, bez obzira na simptome.

Bakterijska vaginoza se može tretirati sa antibioticima. Ako se pravilno koristi terapija antibioticima, od 85% do 90% je efikasna.

Metronidazol – najčešći antibiotik za bakterijsku vaginozu. Dostupan je:

– U obliku tableta, koje treba uzeti oralno (progutati) dva puta dnevno tokom sedam dana. Viđen je kao najefikasniji tretman. Ovo je ujedno i najviše preporučen tretman ako je žena trudna ili doji.

– U obliku tableta, koje treba uzeti oralno, samo jednom. Veća je verovatnoća da se bakterijska vaginoza vrati sa ovim tretmanom, naravno u poređenju sa tabletama koje se uzimaju sedam dana.

– U formi gela, koji se primenjuje na vagini jednom dnevno, pet dana.

Probiotici sa metronidazolom – Istraživači sa Univerziteta u Lagosu, Nigerija, su prijavili da uzimanje tableta Lactobacillus-a zajedno sa metronidazolom povećava efikasnost antibiotika. Oni su dodali da intravaginalna aplikacija Lactobacillus-a ima istu efektivnost kao oralni metronidazol.

Metronidazol reaguje sa alkoholom. Ako uzimate metronidazol, ne bi trebalo da konzumirate alkohol najmanje 48 sati kasnije.

Klindamicin – ovo je alternativa antibakterijskom lečenju bakterijske vaginoze, često se koristi ako metronidazol ne deluje ili se bakterijska vaginoza vraća. Dostupan je:

– kao krema, koja se primenjuje na vagini jednom dnevno tokom sedam dana.

– u obliku kapsula, koje se uzimaju oralno dva puta dnevno tokom sedam dana. Danas se retko koriste zbog rizika od razvoja pseudomembranoznog kolitisa.

Kada uzimate klindamicin, barijerne metode kontracepcije, kao što su lateks kondomi, dijafragma i kapa mogu biti manje efikasni. Žena treba da koristi dodatnu kontracepciju, kao što su kondomi napravljeni od poliuretana.

Tinidazol – drugi antibiotik koji se ponekad koristi za lečenje bakterijske vaginoze ako metronidazol ne deluje ili se bakterijska vaginoza vraća. Uzima se oralno kao jedna doza. Alkohol se mora izbeći kada se uzima ovaj lek.

Saznajte više>>> Zašto se javlja neprijatan miris vagine

Nakon završene terapije antibioticima – ako simptomi prođu, žena neće morati da se ponovo testira na bakterijsku vaginozu. Ako se dogodi sledeće, testiranje će morati da se uradi ponovo:

– znaci i simptomi bakterijske vaginoze koji potraju

– znaci i simptomi bakterijske vaginoze koji prođu, a onda se vrate

– ako je pacijentkinja koja se leči trudna.

Dodatno lečenje – oko 10% do 15% od tretmana nisu efikasni. Lekar treba pažljivo da proveri da li je pacijent pratio uputstva o tome kako da uzme lek pravilno. Ako lek nije delovao, a pacijent je pravilno učinio sve, lekar može propisati drugačiji antibiotik.

loading...
loading...
Loading...