Šta je i zašto se radi cervikalni bris

Šta je i zašto se radi cervikalni bris

Šta je cervikalni bris? Cervikalni bris se odnosi na uzimanje brisa sa površine grlića materice kako bi se ispitalo potencijalno prisustvo patogenih mikroorganizama. Potrebno je samo nekoliko minuta da se uzme ovaj bris. Vaš ginekolog će lagano otvoriti vaginu sa plastičnim ili metalnim spekulumom i pažljivo uzeti uzorak ćelija sa površine grlića materice sa tankom četkom ili sterilnim štapićem sa vatom na vrhu.

Neke žene prijavljuju da im je uzimanje cervikalnog brisa malo neprijatno, ali to ne bi trebalo da boli ili da vas povredi. Uzorak brisa se ili namaže na staklenu pločicu ili stavlja u tečnost. Zatim se šalje u laboratoriju na ispitivanje. Laboratorija zatim koristi mašinu za proizvodnju sloja ćelija na staklenoj pločici. Ćelije se oboje i ispituju pod mikroskopom.

cervikalni bris

Zašto se radi cervikalni bris?

Kada se mikroorganizam, koji ne sme biti prisutan, izoluje na ovaj način, ili je prisutan u većem broju – ginekolog će vam propisati adekvatno lečenje. Cervikalni bris se uzima prema potrebi, a kod zdravih žena predstavlja deo rutinskog pregleda tokom trudnoće. Cervikalni bris je neophodno uzeti pre bilo koje ginekološke intervencije, kap što su: ginekološke operacije, carski rez, stavljanje spirale, HSG i drugo.

Cervikalni bris takođe treba raditi i u sledećim slučajevima: kod abnormalnih rezultata PAPA testa, kada se sumnja na prisustvo seksualno prenosivih infekcija, u sklopu lečenja steriliteta, a kod trudnica se obavlja rutinski.

Cervikalni bris grupe   

Cervikalni bris – rezultati: cervikalni brisevi daju odgovor o potencijalnoj prisutnosti štetnih mikroorganizama kao što su bakterije, gljivice i drugi. Cervikalni bris može da se uzme i postavi u sterilnu epruvetu, zatim se šalje u laboratoriju gde se uz pomoć posebne tehnike, upotrebom ugljen-dioksida, odrede anaerobi, u koje spadaju: hlamidija, mikoplazma i ureaplazma. Uz pomoć sličnih metoda se može izvršiti i identifikacija humanih papiloma virusa.

Cervikalni bris može otkriti i prisustvo sledećih polno prenosivih bolesti: gonoreja, sifilis, bakterijska vaginoza, trihomonijaza, genitalni herpes, gljivična infekcija.

Cervikalni bris – tumačenje rezultata:

Uobičajeno se rade sledeći cervikalni brisevi, na osnovu kojih se određuju grupe cervikalnog brisa:

– bris na aerobe i anaerobe (E. Coli, Klebsiella, Proteus, streptokoke i enterokoke)

– CUM bris – Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis

– HPV tipizacija na osnovu rezultata PAPA testa

Cervikalni brisevi mogu otkriti i sledeće polno prenosive bolesti i njihove uzročnike:

– Neisseria gonorrhoeae (gonoreja)

– Gardnerella vaginalis (bakterijska vaginoza)

– Trichomonas vaginalis (trihomonijaza)

– Herpes simplex (genitalni herpes)

– Candida albicans (kandidijaza)

– Treponema pallidum (sifilis)

Ešerihija koli u cervikalnom brisu

Ukoliko je izolovana ešerihija koli u cervikalnom brisu, ovo predstavlja patološki nalaz. Naime, ešerihija koli je normalni stanovnik naših creva, tj. predstavlja deo normalne crevne flore – ali problem predstavlja ukoliko se ova bakterija prenamnoži i nađe u uro-genitalnom traktu, što se neretko dešava. Tako se može izolovati ešerihija koli u cervikalnom ili vaginalnom brisu. Lečenje podrazumeva terapiju antibioticima, koju vam propisuje vaš lekar.

Cervikalni bris u trudnoci

Cervikalni bris u trudnoći predstavlja jedan od rutinskih pregleda koji se obavezno izvodi na početku trudnoće i pred porođaj, a neki lekari praktikuju i češće uzimanje briseva tokom trudnoće. Cervikalni bris u trudnoći je jedan od obaveznih pregleda jer ukoliko se izoluju određeni patogeni mikroorganizmi – to može ugroziti tok trudnoće. Među najčešće komplikacije se spominju prevremeni porođaj, pobačaj, mala porođajna težina bebe, zapaljenje plodovih omotača (horio-amnionitis), te potencijalne komplikacije po razvoj samog ploda. Ukoliko se cervikalnim brisom izoluju patogeni mikroorganizmi – lečenje je obavezno, a terapiju propisuje vaš lekar.

loading...
loading...
Loading...