Kako do duge kose ?

Kako da Vam poraste kosa

Ljudi često pitaju kako imati dugu kosu i kako ubrzati njen rast. U nastavku ćemo vam reći kako da pospešite rast kose, kroz sigurne, jednostavne, a efikasne metode…

Stopa rasta ljudske kose je oko 15 cm godišnje , što znači da raste oko 1,2 cm mesečno.Ako želite brzo do duge kose, surova istina je da je nemoguće imati dugu kosu u roku od nekoliko dana ili nedelja. Ono što možete da uradite, jeste da se trudite da brinete o zdravlju vaše kose i kože glave. Evo nekoliko jednostavnih saveta za podsticanje rasta kose na najbolji mogući način.

kako do duge kose

Kako imati dugu kosu – saveti

Uravnotežena ishrana

Kosi treba hrana kao i našem telu. Da bi kosa normalno rasla, morate se truditi da jedete zdravo. Uravnotežena ishrana znači da ste dobili pola bitke, i na taj način Vaša ishrana mora da sadrži sve esencijalne vitamine i minerale, kao i proteine i kalcijum. Kosa se sastoji od proteina, zbog čega je hrana bogata proteinima, kao što su riba, meso, jaja, mahunarke, jogurt i soja od suštinske važnosti za telo.

Poznato je da je riba bogata omega-3 supstancom, koja je odlična za rast kose kao i za izgradnju jačeg imuniteta protiv bolesti. Dobar imuni sistem podrazumeva da rast kose neće biti sprečen hormonskom neravnotežom, infekcijama i fluktuacijom lučenju sebuma kose. Veruje se da soja ne samo da će ojačati kosu u korenu, već se pokazala da stimuliše rast kose kod nekih ljudi.

Dodati suplementi

Geni igraju veoma važnu ulogu u određivanju zdravlja vaše kose. Ako je tanka kosa genetska osobina u vašoj porodici, onda je moguće da nećete imati veoma gustu kosu.

Ako želite imati dugu kosu možete pokušati da stimulišete rast dodavanjem određenih suplemenata ishrani, kao što su beta- karoten, vitamin B kompleksa, vitamin E, C, B-6, gvožđe, laneno ulje, i maslinovo ulje. Vaša kosa pokazuje stanje Vašeg zdravlja, pa ako imate neki nedostatak, Vaša kosa će izgledati suvo, a možda joj čak i krajevi ispucaju. Osim zdrave ishrane, važno je da brinete o svojoj kosi.

Sa namerom morate šišati kosu svakih 2-3 meseca, ili kada uočite da se krajevi vlasi tanje ili razdvajaju. Šišanje nekih 3 i po santimetra osigurava da Vaša kosa zadrži gustinu od korena nadole. Ispucali krajevi imaju tendenciju da se šire i oštećene niti postepeno slabe, stoga izbegavanjem ispucalih krajeva pospešujete zdraviji rast.Možda na prvi pogled izgleda da na ovaj način nikada nećete imati dugu kosu ali kraćenjem ispucalih krajeva dugoročno ćete brže doći do duge kose koja je pritom zdrava i lepa.

Hidrirajte kosu u svakom trenutku, kako bi se sprečilo lomljenje, popucali krajevi, proređivanje, i promena boje. Ovo se može postići tretiranjem korena dlake i krajeva dubokim regeneratorom. Neka preparat ostane najmanje 5 minuta, a zatim ga isperite. Nije preporučljivo trljati sredstvo na glavi jer slabi korene, isto tako ako ostane na kosi predugo. Međutim, ovo pravilo ne važi za domaće regeneratore kao što su aloe vera gel, žumance , jogurt ili mleko.

Tretman toplim uljem

Toplo ulje za masažu je najzdraviji način da se stimuliše rast kose. Terapija toplim uljem pomaže da se poveća dotok krvi u skalp, čineći da pore na koži glave apsorbuju više hranljivih materija iz ulja. U cilju postizanja najboljih rezultata za vašu kosu, uvek morate primenjivati prirodna ulja tokom masaže kose. Ulja, kao što je ricinusovo ulje, maslinovo ulje, kokosovo ulje, ili biljna ulja su opcije od kojih možete imati velike koristi ako želite imati dugu kosu. Izbegavajte komercijalno dostupne alternative.

Bezopasno češljanje

Nikada ne češljajte  kosu dok je mokra. Pošto je kosa je najslabija kada je mokra, teži da se lomi i lako se odvaja od korena. Bolje je da se kosa osuši prirodno bez upotrebe fena za sušenje i aparata za uvijanje.

Sušenje kose na vazduhu je dobro, jer omogućava kosi da diše. Koristite širok češalj, tako da Vam se kosa ne mrsi, ili lomi. Upamtite da se ne češljate često, češljanje pre spavanja je najbolji izbor, jer omogućava povećanje cirkulaciju krvi, što zatim stimuliše rast kose.

Kosa koja nije razbarušena

Pokušajte da koristite dobar serum za održavanje kose kako bi bila hidrirana, i uredna. Za osobe sa suvom i kovrdžavom kosom, najbolje je da koristite regenerator koji se ostavlja duže da deluje, ili sličan proizvod za negu kose, i tako štitite kosu od daljeg oštećenja.

Međutim, naša preporuka su biljne alternative, ili barem proizvodi koji imaju biljne sastojke u njima, čime se smanjuje nivo hemikalija koje se koriste na kosi. Razlog je taj što je stalna upotreba hemikalija na kosi, teži da se pogoršava njegovu teksturu, snagu i sjaj a to svakako ne žele osobe koje žele imati dugu kosu.

Zdrav način života

Drugi način za stimulaciju rasta kose, jeste da se izbegne pušenje i konzumiranje alkohola, jer dehidrira celo telo. Pijte puno vode u redovnim intervalima, da time potpomažete izbacivanje toksina iz svog sistema. Višak toksina u telu ima direktan uticaj na stanje vaše kose, kože i zdravlja.

Rast kose se ne odvija brzo pa je nemoguće imati dugu kosu za nekoliko meseci. Takođe, muškarcima kosa raste brže u poređenju sa ženama, jer češće nose kratku kosu i redovno je šišaju.Iako možda želite brzo do duge kose najbolja opcija je čekati da Vam kosa izraste dok o njoj vodite računa najbolje što umete.

loading...
loading...
Loading...