Bela i crna lipa lekovito dejstvo čajevi

caj od lipe lekovito dejstvoLekovito dejstvo lipe poznato je od davnina a cvet, list i kora ovog drveta koriste se
u terapiji grčeva, prehlade i ateroskleroze…

Lipa je listopadno drvo visoko do 30 metara sa velikom, krupnom krošnjom. Listovi lipe imaju dugu dršku, srcoliki su i zašiljeni, cvetovi su žućkasto-beli, veoma prijatnog mirisa. U lekovite svrhe koriste se osušene, žuto-zelene cvasti s priperkom. Cveta u junu i julu a cvasti se, zajedno sa priperkom, beru po suvom i lepom vremenu, kada se rascvetaju dve trećine cvetova. Lipov cvet je blagog i veoma prijatnog mirisa i sladunjavog i pomalo oporog ukusa.
U lipovom cvetu ima sluzi, tanina, etarskog ulja, heterozida, šećera, gume, voska, žute boje, manitola i tartarata, a kada je svež, sadrži i etarsko ulje. U priperku ima najviše tanina, koji čaju daje opor ukus. U lekovite svrhe koristi se i list lipe, kao i kora, u kojoj takođe ima mnogo sluzi. U cvetu i u listu lipe ima vitamina C a mlado lišće može da se koristi za salatu.

Lekovito dejstvo lipe
Lipov cvet se upotrebljava najčešće u obliku čaja koji podstiče znojenje, ublažava grčeve i umiruje bolove. Koristi se i u slučaju prehlade, hroničnog kašlja i proliva, kao i za zaceljivanje opekotina i rana. Siguran je lek protiv nesanice, ateroskleroze, koja za posledicu ima i povećanje krvnog pritiska, a upotrebljava se i za podsticanje cirkulacije.
Latinski naziv:
Tilia cordata i Tilia platyphyllos
Narodni nazivi:
Tilia cordata – bela lipa, zimska lipa, lipac, lipovce, lipolist;Tilia platyphyllos -crna lipa, divlja lipa, jalova lipa, lipovina

Čaj od lipe

Kašičicu lipe sipati u solju ključale vode, ostaviti da odstoji poklopljeno 10 minuta. Piti 2 do 4 šolje dnevno.

Protiv prehlade
Pomešati po 25 g cveta lipe, zove i kamilice, 15 g pomoćnice i 10 g bele saponarije. Sa pola litra ključale vode preliti 3 supene kašike smeše, poklopiti i ostaviti da odstoji sat vremena. Procediti i piti.

Lekovita kupka
Četiri šake lipe staviti u platnenu kesicu i dobro je zatvoriti, a zatim potopiti u 3 litra vode i ostaviti da vri 10 minuta. Sipati svu tečnost u kadu s toplom vodom. Praktikovati ovo umirujuće kupanje 2 puta nedeljno.

Oblog za otečene noge
Po 50 g cveta lipe i 50 g cveta zove kuvati pet minuta u 4 dl vode, a nakon toga ostaviti da se prohladi pa procediti. U tečnost umočiti 2 krpe, iscediti ih i njima obložiti noge. Preko toga obmotati suvu krpu i leći. Oblozi se stavljaju noću, pred spavanje.

Protiv opekotina i rana
Litrom ključale vode popariti 100 g cveta ili lista lipe, poklopiti i ostaviti 3 sata da odstoji. Ocediti i koristiti kao oblog na mestu oštećenja.

Za miran san
Pamučnu jastučnicu napuniti listom i cvetom lipe i koristiti je tokom noći kao jastuk. Miris lipe doprinosi opuštanju i lakšem snu.

Domaći sapun sa aromom lipe
U staklenu posudu sipati 50 ml vode i mešajući dodati supenu kašiku kristalnog natrijum-hidroksida. U loncu otopiti 100 g svinjske masti, sipati rastvor natrijum-hidroksida i mešati 30 minuta dok se ne dobije gusta masa. Napraviti 90 ml čaja od cvetova lipe i dodati mu 40 ml limunovog soka i 150 g običnog mekanog sapuna a potom ohladiti. Staviti po supenu kašiku sitno naseckanog ružmarina i zobenih pahuljica i 6 kapi eteričnog ulja lipe. Na kraju sipati u kalup željenog oblika.

loading...
loading...
Loading...