Zdravlje

Čičak kao lek

By  | 

DCF 1.0Čičak je korovska biljka koja ima snažna antimikrobna, protivupalna i stimulativna svojstva. Ne sadrž skrob, već polusaharid inulin zbog čega je idealan za regulisanje nivoa šećera u krvi…

Čičak je izuzetno lekovita i potpuno netoksična trava, koja se podjednako primenjuje u makrobiotici, fitoterapiji, farmaciji i kozmetici. To je dvogodišnja zeljasta biljka koja dostiže visinu i do 2 metra. Prvo razvija dugačak, vretenast koren i krupne listove, a potom mu se, u drugoj godini, formiraju razgranata stabljika i purpurno-crveni cvet. Rasprostranjen je svuda, ali najbolje uspeva na neobrađenom zemljištu, pored puteva i po atarima van naselja. Cveta od juna do avgusta, a lekoviti delovi čička su mladi listovi, zrelo seme i dvogodišnje korenje koje
se sakuplja u proleće ili jesen.Čičak obiluje ugljenim hidratima i inulinom, a sadrži i etarsko ulje, gorke materije, sitosterol i mnoge druge korisne supstance zbog čega se koristi za regeneraciju teško oštećenih tkiva. Osim toga, poseduje svojstva diuretika, deluje protivupalno i stimulativno, a preparate od ove biljke mogu da koriste čak i najosetljivije osobe, deca, trudnice i dijabetičari.

Mast od čička za kožu
Mast od čička ubrzava zarastanje rana i deluje umirujuće na upaljenu kožu. Koristi se za lečenje ojeda, opekotina, bradavica, lišajeva, ekcema i psorijaze.

Čaj od čička za kosu
Čičak je najefikasniji prirodni lek u borbi protiv peruti i opadanja kose. Ukoliko se vlasište redovno ispira čajem od ove biljke, dlaka postaje jača i sjajnija.

Sirup od čička za respiratorni sistem
Sirup od korena i semena čička otklanja gnojna žarišta iz usne duplje, podstiče izbacivanje bronhijalnog sekreta i regeneriše pluća.

Ulje od čička za nervni sistem
Ulje od ove lekovite biljke deluje kao sedativ, a preporučuje se osobama koje pate od šizofrenije, histerije i nesanice.

Čičkove semenke za organe za varenje
Čičkove semenke smiruju nervozu creva, smanjuju nadutost i eleminišu gasove, dok se koren i list ove biljke koriste za lečenje opstipacije i čira na želucu.

Tinktura od čička za urinarni trakt
Tinktura od čička podstiče izbacivanje peska i kamenca iz bubrega i mokraćne bešike, a delotvorna je i u slučaju hroničnog cistitisa.

Latinski naziv:
Arctium lappa
Narodni naziv:
zeleni gorki lepuh, lepušina, podlanica

Dijabetes
Čičak ne sadrži škrob, već polusaharid inulin zbog čega je idealan za regulisanje nivoa šećera u krvi. Dijabetičari bi svako jutro na prazan stomak trebalo da popiju po jednu rakijsku čašicu tinkture od čička.
Reuma
Oblozi od ove lekovite biljke ublažavaju bolove i podstiču pokretljivost zglobova.
Krv
Čičak čisti i jača krv, leci anemiju i leukemiju.
Jetra
Ova lekovita trava stimuliše regeneraciju jetre i čisti je od toksina.
Imunološki sistem
Sirup od čička podstiče detoksikaciju organizma i regeneriše oštećeno tkivo.

loading...
Loading...
loading...