Hemoroidi lečenje

Hemoroidi (šuljevi) predstavljaju proširenje vena čmarnog spleta, a pogađaju najčešće osobe u dobi između 25 i 50 godina. Među činiocima koji doprinose stvaranju ove bolesti na prvom mestu su promene u zidovima krvnih sudova (uzrokovane prethodnim upalama) ili urođena slabost vena.

Često se hemoroidi javljaju uz druge bolesti vena, kao što su varikoziteti donjih udova i varikokela (proširenja vena testisa). Postoje okolnosti koje doprinose nastanku ove bolesti, a to su hronična opstipacija (zatvor), često sedenje, preterano konzumiranje alkohola i previše začinjenih (ljutih) jela, ponavljane trudnoće, sportovi koji traumatizuju analnu regiju (biciklizam, motociklizam, jahanje).

Spoljni i unutrašnji hemoroidi
Sa kliničkog aspekta, razlikuju se spoljni i unutrašnji hemoroidi. Spoljni se razvijaju na nivou hemoroidalnih vena smeštenih ispod analnog sfinkternog mišića koji omogućava zatvaranje čmara i lako su uočljivi. Unutrašnji hemoroidi predstavljaju proširenje vena smeštenih iznad analnog sfinktera i ne vide se, s obzirom na to da su smešteni iznad njega. I jedan
i drugi tip izgledaju poput mekih čvorića plavkaste boje, na kojima se pritiskom prsta stvara udubljenje. U najvećem broju klinički obrađenih slučajeva, spoljašnji i unutrašnji hemoroidi postoje istovremeno. Ukoliko to nije slučaj, češći su unutrašnji koji zbog kontinuiranog prolaska stolice imaju sklonost izduživanju naniže, sve do izlaska kroz sfinkter.

Simptomi
Najčešći simptom je neugodan osećaj težine i pečenja u predelu čmara, a u nekim slučajevima postoji vrlo izražen svrab u tom području. Ponekad se u stolici može primetiti i krv, što je znak da je došlo do prskanja hemoroidalnog čvorića i krvarenja.

Komplikacije
Krvarenje je najčešća komplikacija hemoroida, zbog koje se pacijenti uglavnom i obraćaju lekaru. Simptom upale hemoroida jesu napeti, nabrekli, crveni i veoma bolni čvorići, uz lažnu potrebu za pražnjenjam creva, dok prolazak stolice izaziva bol. Upalni proces može spontano prestati u roku od sedam dana i javiti se ponovo nakon određenog vremenskog perioda, ali dešava se i da uznapreduje,što dovodi do nastanka gnojnih apscesa i njihovog pucanja, uz stvaranje analnih fistula i čireva.

Česta krvarenja hemoroida mogu izazvati malokrvnost i stvaranje analnih ragada (čmarnih naprsnuća). U slučaju unutrašnjih hemoroida, može doći do prolapsa (ispadanja) shiznice zbog sklonosti čvorića da se izdužuju, zbog čega ispadaju iz čmara. Strangulacija hemoroida nastaje usled grča analnog sfinktera koji se, iritiran lokalnim upalnim pojavama, snažno kontrahuje oko ispalih hemoroida usled čega oni postaju tvrdi, izrazito bolni i uvećani.

Lečenje hemoroida
Hemoroidi se najčešće leče lokalnom primenom preparata, što u većini slučajeva stvara neugodnosti, ali je dobra dopuna oralnoj terapiji. Oralnim preparatima postižu se bolji i dugoročniji rezultati jer se deluje direktno na uzrok, a njihova primena je komfornija.

Udruženim dejstvom aktivnih principa tri biljke koje ulaze u sastav AVARICON kapsula, značajno se smanjuju tegobe nastale usled smetnji u cirkulaciji, bilo da se radi o proširenim venama ili hemoroidima. Trokserutin, supstanca iz biljke Sophora japonica sprečava oštećenja kapilara, Centella asiatica poboljšava elastičnost zidova krvnih sudova i deluje antioksidantno, a Ginkgo biloba vraća normalan tonus krvnim sudovima i poboljšava perifernu cirkulaciju. Ukratko, “Avaricon” kapsule deluju na sva tri nivoa venske slabosti: jačaju krvni sud i okolno tkivo, stimulišu njegovu obnovu, te poboljšavaju protok krvi i smanjuju rizik od nastanka tromboze, koja je posledica slabosti vena, a može da dovede do ozbiljnih komplikacija. Zahvaljujući ovoj jedinstvenoj kombinaciji, već za sedam do deset dana, na bezbedan način, značajno se mogu ublažiti svi simptomi izazvani hemoroidima, čime se izbegavaju mnoge neugodnosti koje ova bolest izaziva.

loading...
loading...
Loading...