Beo jezik – uzroci i lečenje

Jeste li znali da je jezik jedan od najjačih mišića u ljudskom telu? Jezik je najosetljivije mesto za dodir, i omogućava nam da pričamo, osećamo ukus hrane i gutamo. Osim toga, po principima tradicionalne kineske medicine, jezik igra važnu ulogu u određivanju i lečenju raznih oboljenja. Iz tog razloga, beli jezik je važan znak upozorenja za potencijalna oboljenja, poput oralne kandidijaze i nepravilne oralne higijene.

Ovde navodimo jednostavne prirodne načine da rešite problem belog jezika, neprijatnog zadaha iz usta i da poboljšate svoje oralno zdravlje.

Šta je beli jezik? Primarni uzroci i faktori rizika

Zdrav jezik je ružičate boje i prekriven je papilama, malim čvorićima koji se nalaze na površini jezika i daju mu grubu teksturu. Kada jezik postane beo, to znači da su se ostaci hrane, bakterije i mrtve ćelije zaglavile između zapaljenih papila. Beli jezik je obično sasvim bezopasno i privremeno stanje, ali može biti indikacija neke infekcije ili neke ozbiljnije bolesti.

Uzrok belog jezika mogu biti sledeće stvari:

 • dehidratacija
 • loša oralna higijena
 • bolest ili infekcija
 • suva usta
 • grip
 • reakcija na određene lekove, uključujući antibiotike i steroide
 • oralna kandidijaza (infekcija kandidom u usnoj duplji)
 • pušenje i žvakanje duvana
 • korišćenje alkohola
 • začinjena hrana
 • urođene bolesti srca kod odraslih

Najčešći uzroci belog jezika su dehidratacija i suva usta, što je pogodno tle za razmnožavanje raznih bakterija. Ako ne perete zube i jezik najmanje dva puta dnevno, u velikoj meri povećavate rizik od belog jezika.

Beli jezik se najčešće javlja zbog kandide, gljivice koja izaziva infekcije. Savršeno je normalno da u ustima imate kandidu, ali kada se ona previše namnoži, počinje da se širi na rub usana, desni, jezik, krajnike i zadnji deo grla, pa izaziva beo jezik, lezije i afte, crvenilo i krvarenje. Osim belog jezika, simptomi kandidijaze uključuju i hroničnu iscrpljenost, gljivične infekcije kože i noktiju i probleme sa kognitivnim funkcijama.

Ponekad beo jezik ne nestaje čak ni nakon korišćenja antimikotika (lekova protiv gljivica), i u takvim slučajevima, beli jezik je simptom nekih ozbiljnijih oboljenja. Beo jezik i suvo, bolno grlo mogu biti simptom infekcije streptokokama. Beli jezik se može javiti zbog bakterijskih infekcija, poput sifilisa, parodontopatije i hroničnog autoimunog oboljenja po imenu lichen planus, HIV, AIDS, leukoplakija (kada se ćelije u ustima nekontrolisano razmnožavaju) i geografski jezik (crvenkaste fleke na jeziku sa belom ivicom), kao i druga oboljenja mogu izazvati beli jezik ili bele fleke na jeziku. Ova oboljenja zahtevaju pomoć stručnog lica.

Film na jeziku je jedna od najvažnijih stvari za postavljanje dijagnoze u tradicionalnoj kineskoj medicini, i igra važnu ulogu u određivanju i lečenju bolesti. Prema principima tradicionalne kineske medicine, film na jeziku se stvara isparavanjem “kija” (qi, vitalna energija) iz želuca, i usko je povezan sa oboljenjima organa, telesnih tečnosti i krvi. Smatra se da su promene na jeziku neodvojive od zdravlja ostalih organa.

Dokazano je da se film na jeziku stvara zbog procesa koji se odvijaju u slezini i želucu, a skrama na jeziku koja se brzo menja može biti znak hroničniog gastritisa, tj. upale želčuca.

Kada u obzir uzmemo i ove činjenice vezane za kinesku narodnu medicinu, jasno je da beli jezik govori dosta o zdravlju probavnih organa. Deblji, beli sloj na zadnjem ili središnjem delu jezika može biti znak preopterećenosti organa za varenje. To se može desiti zbog problema sa crevnom florom, deficita važnih nutrijenata i stresa.

Bez obzira na to da li je beo jezik znak nekog ozbiljnoj poremećaja, svakako ukazuje na to da nešto nije u redu. Zato je veoma važno da pokušate da izlečite beli jezik na prirodan način tako što ćete obnoviti crevnu floru, uništiti štetne bakterije u svojim ustima i sprečiti razvoj kandide u ustima.

Kako rešiti problem belog jezika: deset prirodnih načina

1. Probiotici protiv belog jezika

Disbalans u crevnoj flori i manjak dobrih bakterija u crevima može dovesti do oralne kandidijaze i stvaranja belog jezika.Uzimajte suplemente probiotika i jedite što više hrane koja sadrži probiotike kako biste poboljšali crevnu floru i izlečili oboljenja izazvana kandidom.

Mnoga naučna istraživanja su dokazala da su probiotici korisni za oralno zdravlje, jer sprečavaju namnožavanje neželjenih i štetnih mikroba. Probiotici utiču i na ove mikrobe i na imuni odgovor našeg organizma, tako da mogu sprečiti stvaranje belog jezika i razmnožavanje bakterija na jeziku.

2. Soda bikarbona i beo jezik

Jedna od mnogih dobrih stvari vezanih za sodu bikarbonu jeste njena sposobnost da dobro “ispilinguje” jezik, ukloni tragove koji izazivaju beli jezik, i održi dobru pH vrednost u ustima tako što neutrališe keseline.

Naučna ispitivanja pokazuju da soda bikarbona (natrijum bikarbonat) ima jako inhibitorno dejstvo kada je reč o streptokokama u pljuvački i plaku. Soda bikarbona uspešno smanjuje broj bakterija u ustima. Napravite mešavinu od sode bikarbone i limunovog soka tako da dobijete pastu. Zatim to nanesite na četkicu za zube i time perite zube i trljajte jezik.

3. Ispiranje usta kokosovim uljem

Ispiranje usta kokosovim uljem je jedan od najboljih načina da uništite bakterije u ustima. Ovakav način detoksikacije usta potiče iz tradicionalne indijske medicine. U ajurvedi se ispiranje usta kokosovim uljem koristi za pročišćavanje čitavog organizma, jer ono “kupi” sve izlučevine sa jezika, koje tu dospevaju iz različitih organa. Kokosovo ulje uspešno upija toksine i nečistoće iz usta i stvara čisto okruženje u ustima.

Ispiranje usta kokosovim uljem se može koristiti kao efikasna mera za očuvanje i poboljšanje oralnog zdravlja. Dokazano je da je kokosovo ulje efikasna “vodica za usta” koja uklanja neprijatan zadah iz usta i smanjuje broj mikroorganizama koji izazivaju pojavu belog jezika.

Mada se za ispiranje usta može koristiti i maslinovo i susamovo ulje, kokosovo ulje se smatra najzdravijim i najboljim protiv belog jezika. Kokosovo ulje se lako apsorbuje i efikasno uništava kandidu. Ispiranje usta uljem je veoma lako – stavite kašiku kokosovog ulja u usta i mućkajte ga deset do dvadeset minuta. Nikako nemojte gutati ovo ulje, već ga pljunite, isperite usta mlakom vodom i operite zube.

4. Morska so za beo jezik

Morska so su odlična za mnoge stvari, a nas ovde zanimaju antibakterijska svojstva. Najbolje je da izmešate malo morske soli sa vodom i koristite tu mešavinu za ispiranje usta i grla. Gruba tekstura morske soli je sjajan piling, pa i na taj način uklanja beličast sloj sa jezika.

Za razliku od obične soli, morska so se manje rafiniše, što znači da sadrži mnogo više minerala i elemenata, koji nam pomažu u održavanju optimalne ravnoteže elektrolita u ćelijama. Napravite rastvor za ispiranje usta sa morskom solju i vodom i redovno ga koristite. Nakon svakog ispiranja usta, stavite malo morske soli na četkicu za zube i njome operite zube i beo jezik.

5. Sok od aloje za beli jezik

Aloja ima sjajna antibakterijska, antigljivična i antiinflamatorna svojstva, i zato se koristi za lečenje infekcija, rana, opekotina i iritacija na koži. Ona sadrži i enzime koji uspešno uklanjaju mrtve ćelije i podstiču regeneraciju tkiva na koži. Da biste uklonili beli jezik, uzmite kašiku soka od aloje i mućkajte sok neko vreme u ustima. Ponavljajte postupak dva do tri puta dnevno, dok beli film sa jezika ne nestane.

6. Koloidno srebro i beo jezik

Smatra se da male količine koloidnog srebra mogu uništiti preko 650 vrsta različitih patogenih mikroorganizama u roku od par minuta. Koloidno srebro je poznato po svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima, i zato se koristi za uništavanje mnogih iritanasa i veoma infektivnih virusa i bakterija, poput onih koje izazivaju konjuktivitis, herpes, herpes zoster i AIDS.

Koloidno srebro je odlično i za ublažavanje upala i podstiče oporavak ćelija. Da biste se rešili belog jezika, izmešajte koloidno srebro sa vodom u razmeri 1:1 i mućkajte ovu mešavinu u ustima po pet minuta, dva puta dnevno.

7. Beli luk protiv belog jezika

Beli luk je poznat po svojim antigljivičnim svojstvima, što ga čini sjajnom opcijom za lečenje belog jezika. Alicin, jedna od aktivnih komponenti u belom luku, odlično uništava kandidu i efikasan je koliko i većina lekova za lečenje gljivičnih infekcija.

Da biste uklonili belu skramu sa jezika, posebno ako je ona posledica oralne kandidijaze ili bakterijske infekcije, jedite po jedan čen belog luka na dan, ili koristite suplemente belog luka.

8. Ulje origana za beo jezik

Ulje origana ima antivirusna, antibakterijska, antigljivična, antiparazitska, antiinflamatorna i antioksidantna svojstva. Ulje origana je prirodan antibiotik, tako da njime možete izlečiti beo jezik koji je posledica korišćenja antibiotika. Dokazano je da ulje origana ima jaka antigljivična svojstva i uspešno uništava kandidijazu, koja je jedan od najčešćih uzroka belog jezika.

9. Tahebo čaj (Pau D’arco)

Tahebo čaj ima antigljivična i antiupalna svojstva, i uspešno uništava kandidu u ustima na prirodan način, koja izaziva beo jezik. Da biste izlečili oralnu kandidijazu i beli jezik koji se javio kao poseldica gljivične infekcije, napravite ovaj čaj tako što ćete staviti dve šolje kore taheba u litar kipuće vode i ostaviti da ključa oko 20 minuta. Zatim sklonite čaj sa ringle i ostavite da se hladi još najmanje sat vremena. Procedite čaj i pijte manje količine tokom celog dana.

10. Struganje jezika i oralna higijena

Jedna od najvažnijih stvari u sprečavanju i lečenju belog jezika je pravilna oralna higijena. Redovno perite zube i desni najmanje dva puta dnevno, najbolje posle jela.

Struganje skrame sa jezika je još jedna tekovina ajurvede, i koristi se za uklanjanje bakterija, ostataka hrane i mrtvih ćelija sa jezika. Struganjem jezika ćete lako ukloniti beli sloj i neprijatan zadah.

Beli jezik i čvorići na jeziku

Kada papile, ili mali čvorići na vašem jeziku oteknu, što je sasvim normalno, veća je šansa da će tu početi da se množe bakterije. Ponekad papile nateknu bez ikakvog razloga. Tada jezik počinje da menja boju i teksturu, što se najčešće dešava zbog loše oralne higijene.

Ponekad se na jeziku mogu javiti bolni čvorići ili ranice. To je obično posledica slučajnog ujeda za jezik, ili jedenja i pijenja previše vruće hrane. Do ovoga može doći i zbog alergija na hranu, bakterijskih infekcija i afti u ustima. Ako ste pušač, duvanski dim vam iritira jezik i stvara osećaj suvoće u ustima.

Mali čvorići na jeziku su obično sasvim bezopasni i brzo sami nestaju. Jedan čvorić na samo jednoj strani jezika može biti znak nečeg ozbiljnijeg, i najbolje je da se obratite svom zubaru, pogotovo ako je bolan.

Mere opreza

Ako imate beo jezik duže od nekoliko dana, uprkos navedenim metodama lečenja, obratite se svom lekaru kako biste otkrili uzrok. Beli jezik je obično simptom nekog zdravstvenog problema. U najvećem broju slučajeva nije reč ni o čemu ozbiljnom, što se ne može izlečiti prirodnim putem i boljom higijenom, ali je u nekim slučajevima uzrok ozbiljniji i zahteva intervenciju lekara.

Nekoliko reči na kraju

Kada jezik postane beo, to znači da su se ostaci hrane, bakterije i mrtve ćelije zaglavile između zapaljenih papila.

Beli jezik je obično bezazlen i privremen problem. Obično se javlja zbog loše higijene i kandide, ali može biti simptom infekcije ili nekog ozbiljnijeg oboljenja.

Beli jezik može biti znak da nešto ne valja, ali uz pomoć nekoliko prirodnih metoda lečenja možete rešiti ovaj problem. Probiotici, soda bikarbona, ispiranje usta uljem, morska so i ulje origana su neki od lakih prirodnih načina da se rešite belog jezika.

loading...
loading...
Loading...