Bol u butinama mogući uzroci i lečenje

Bol u natkolenici (butini)

Da biste se oslobodili bola u butini, pre svega morate da utvrdite šta ga izaziva. U ovom članku ćete dobiti neke korisne informacije o faktorima koji dovode do ovog stanja.

Intenzitet bola u butini se kreće u opsegu od blagog do jakog. Obično, kada su zahvaćeni mišići, tetive, zglobovi ili kosti u regiji oko karlice, bol se oseća u gornjem delu butina.Bol u butini može da se javi nakon rigoroznih fizičkih aktivnosti ili usled neke bolesti koja dovodi do degeneracije kostiju i mišića, što se obično pogoršava sa godinama.

Uzroci bola u butini

Istegnuće preponskog mišića

Bol u butini s unutrašnje strane. Do njega dolazi kada je određeni mišić zategnut. Ovaj mišić je poznat kao mišić aduktor (mišić primicač) i on nam pomaže da održavamo prirodno kretanje nožnih prstiju dok trčimo. Ako trčite na klizavoj podlozi, onda će se aduktor istegnuti da bi održao telo u ravnoteži. Bilo kakvo ispadanje stopala iz ravnoteže može da bude drugi razlog za istezanje preponskog mišića.Istegnuće ovog mišića osećamo kao bol u butini s unutrašnje strane.

bol u levoj butini

Istegnuće zadnje lože

Bol u zadnjem delu butine nastaje kad se istegne mišić zadnje lože.Mišići zadnje lože se protežu od zadnjice do zadnje strane zgloba kolena. Istegnuće zadnje lože otežava ispravljanje noge. U nekim slučajevima, kada dodirnete zadnju stranu butine, možete da napipate izraslinu. Trčanje na površini pod nagibom može da dovede do istegnuća mišića zadnje lože. Osim toga, dok trčite, ako su vam koraci duži od normalnih ili trčite manjim koracima ali većom brzinom, mišići zadnje lože mogu da se povrede. Ukratko, svaka promena ustaljenog ritma trčanja dovodi do istegnuća zadnje lože.Ako osećate bol u zadnjem delu butine verovatmo je došlo do istegnuća mišića zadnje lože.

Meralgija parestetika

Bol u butini sa spoljne strane najčešće izaziva bedreni živac.Ovaj živac koji se nalazi u području prepona, odnosno senzorni nerv u spoljašnjem delu butine koji se proteže od butine do kičmenog stuba, uzrok je ovog problema. Glavna funkcija ovog nerva je stvaranje osećaja u koži butine. Do bola u butini sa spoljne strane dolazi kada je ovaj nerv pritisnut usled bilo kakvog otoka ili povrede mišića i/ili ligamenata butine.

Istegnuće kvadricepsa

Bol u butini sa prednje strane se javlja zbog istezanja mišića kvadricepsa na nozi.Kvadricepsi su grupa mišića koja se nalazi u prednjem delu butine. Osnovna funkcija ovih mišića je istezanje potkolenice. Istezanje ovih mišića dovodi do oštrog bola s prednje strane butine koji je praćen utrnulošću. Ova vrsta bola obično se javlja na samo jednoj strani butine. Kada je istezanje jako ili dođe do kidanja mišićnih vlakana, može da dođe do pojave podliva ili otoka.

Drugi uzroci

Osim povreda, u druge uzroke spadaju problemi koji se javljaju usled procesa starenja.Kad je ovo u pitanju javljaju se bolovi u butinama iako niste povredili mišiće.Najčešće se javlja bol u obe butine. Tokom starenja, kosti, kičma, kičmeni diskovi, hrskavica i ligamenti se habaju i zglobovi slabe. Usled ovoga dolazi do upale koja se zove artritis. Osteoartritis je najčešći oblik artritisa. Išijas je problem koji nastaje usled degeneracije kičmenog diska u donjem delu leđa. Koreni živaca kojih ima pet i koji zajedno grade išijadični živac, nalaze se u kičmi. Ako bilo koji deo kičmenog diska vrši dodatni pritisak na osetljivi išijadični živac, on trpi naprezanje i izaziva oštar bol.

Osobama koje pate od bolova u butinama se preporučuje da izvesno vreme potpuno miruju da bi ublažili bol. Na ovaj način može da se spreči pojačavanje bola. Pokazalo se da je korisna i primena leda jer on ublažava upalu. Led bi trebalo da stavljate bar 5 – 6 puta dnevno. Slično tome, toplota takođe može da deluje umirujuće pod uslovom da nema otoka. Ako nijedna od ovih mera ne dovede do poboljšanja simptoma, obratite se lekaru. Dobićete neki antiinflamatorni lek koji će vam ublažiti bol. U slučaju jakog bola, primenjuju se steroidi i mišićni relaksansi koji daju odlične rezultate.