Bolesti srca i krvotoka uzroci faktori rizika

Uzroci bolesti srca i krvotoka:
Danas je najčešći uzrok smrtnosti upravo oboljenje srca i krvotoka. Bolesti i poremećaje srca i krvotoka ne možete sami lečiti, nego morate obavezno potražiti lekarsku pomoć. Mere samopomoći mogu da potpomognu terapiju, ali o njihovoj primeni se treba prethodno konsultovati sa svojim lekarom.
srcani udar kod zena
Bolestima srca i krvotoka pripadaju zakrečavanje arterija (arterio-skleroza = sužavanje krvnih sudova), poremećaj cirkulacije u mozgu i člancima, poremećaj ritma srca i poremećeni krvni pritisak (povišeni krvni pritisak = hipertonija, sniženi krvni pritisak = hipotonija)
Bolesti srca i krvotoka uzrokuju srčane i moždane udare, napad angina pectoris, srčani infarkt ili kolaps.

Faktor rizika za bolesti srca i krvotoka
Oboljenja srca i krvotoka su civilizacijske bolesti koje starim narodima nisu bile poznate, a prouzrokovane su tipičnim pojavama našeg modernog sveta: bukom, psihosocijalnim stresom, preko-mernim konzumiranjem alkohola, kafe, nikotina, nepravilnom ishranom, preteranom telesnom težinom, dijabetesom, nedovoljnom telesnom aktivnošću. Kod kardiovaskularnih poremećaja samopomoć nije moguća, nego samo može da posluži kao podrška medicinskoj terapiji i da umanji rizik.
Osoba ugrožena posledicama modernog načina života bi morala da promeni način života. To se odnosi na svakoga ko želi da održi svoju vitalnost. Kod svih vrsta poremećaja krvotoka i srčanih smetnji i oboljenja obavezno se treba odreći nikotina. Istraživanja su pokazala da se rizik od srčanog udara smanjuje već nakon 24 sata, a celokupni krvotok se normalizuje za dva do tri meseca. Bitno je da stvorite životnu sredinu bez žurbe i stresa. Međutim odvikavanje od pušenja i ostalih sredstava koja vam čine zadovoljstvo, redovno treniranje, pravilna ishrana, nisu sami po sebi dovoljni ako ne postoji unutrašnja ravnoteža i pozitivno razmišljanje. Pritom mogu da vam pomognu jednostave tehnike opuštanja koje bi otklonile stres i pružile vam psihičku stabilnost.

Počnite zdrav način života, koji nikada nije kasno da uspostavite. Na taj način je moguće izbeći neke operativne zahvate. Čak i nakon kardiovaskularnih bolesti mogu se sprečiti druga oboljenja.