Brokoli dijeta

Brokoli dijeta zasnovana na povrću, može vam pomoći da izgubite i do 8 kg težine.U velikoj meri, zbog visokog sadržaja vitamina C u brokoliju i kalcijuma, koji će ubrzati vaš metabolizam
i pomoći u mršavljenju.

brokoli
Brokoli sadrži jedinstven kompleks minerala i vitamina. Za one koji žele da izgube težinu, to će biti neophodan faktor- uz veliku raznovrsnost sadržaja vitaminima,brokoli može nadoknaditi njihov nedostatak u organizmu,iako je veoma niskokalorična namirnica sa samo 30 kalorija na 100 grama brokolija.

Brokoli neki smatraju “super hranom” za mršavljenje a on sigurno može da pomogne u mršavljenju zbog visokog sadržaja vlakana.Dijetalna vlakna pomažu u smanjenju težine jer vlakna daju osećaj sitosti a hrana se duže vari od hrane koja ne sadrži vlakna.Hrana bogata vlaknima sprečava naglo povećanje nivoa glukoze u krvi što je veoma bitno za mršavljenje jer naglo povećanje glukoze obično dovodi do njenog metabolisanja u masti i stvarana sala.Vitamina C u brokoliju takođe pomaže u mršavljenju tako što ubrzava metabolizam.

Brokoli dijeta je veoma raznovrsna, traje 10 dana, a sastoji se od niza namirnica. Prvih šest dana je glavna faza dijete,možete ovde prekinuti dijetu ili nastaviti još 4 dana.

Meni od brokule ishrane za prvih šest dana:

1 i 2 dan

Doručak: 200 g brokolija kuvani na pari ili u vodi sa solju, 1-2 šolje crnog čaja – bez šećera.

Ručak: 150 g kuvane piletine,pileća supa 250 ml, 100 gr. brokolija, na pari ili kuvanog u vodi sa solju.

Večera: 250 gr kuvanog brokolija sa solju, 1-2 šolje crnog čaja bez šećera.

3 i 4 dan

Doručak: 200 g brokolija, 1 čen belog luka, 1 paprika, maslinovo ulje. U tiganj sa maslinovim uljem položili iseckano povrće, malo posoliti i kuvati na laganoj vatri 20 minuta. Čaša mineralne vode.

Ručak: 150 g brokolija, pola lavice crnog luka, 2 paradajza, maslinovo ulje. U tiganj sa maslinovim uljem položite iseckano povrće, so i kuvajte na laganoj vatri 20 minuta.

Večera: ponovite meni od doručka.

5 i 6 dan

Doručak: 100 g brokolija, 100 grama kuvane govedine, 2 kašike pavlake sa malim procentom masnoće. Govedinu i iseckan brokoli,izmešajte sa malo soli i pavlakom. Jedna šolja jogurta 1% masnoće.

Ručak: 200 g etiviran brokoli i staviti ga u lonac ključale posoljene vode. Kuvati ne više od 5 minuta na laganoj vatri.

Ručak: Brokoli supa. U 300 ml pileće supe dodajte 100 grama brokolija, jednu vezicu peršuna i so. Kuvajti na slaboj vatri oko 20 minuta.

Večera: 2 kriške integralnog tost hleba, jedan paradajz, 100 gr kuvanog brokolija,šolja soka od paradajza

7 i 8 dana

Doručak: 100 g kuvanog brokolija, 2 jaja, šolja nezaslađenog crnog čaja.

Ručak: 300 ml pileće supe sa 100 g brokolija, 2 vezice peršunoa. Kuvajte na laganoj vatri 20 minuta.

Večera: 100 g kuvane na pari ili u vodi, brokoli, dve kriške ražanog hleba, 1 paradajz i čaša soka od paradajza.

9 i 10 dan

Doručak: 100 gr kuvanog brokolija i dve barene šargarepe.

Ručak: 100 gr kuvanog brokolija , 100 gr barene ribe (nije važna vrsta)

Večera: 200 gr kuvanog brokolija , jedan veći krompir kuvan u ljusci

Između obroka možete da pijete mineralnu vodu, zeleni čaj bez šećera a ako imate jak osećaj gladi -popijte malo nemasnog mleka ili neki mlečni napitak naravno niskokaloričan.

Brokoli dijeta pomaže da izgubite na težini, ali zbog prirode svih mono dijeta kakva je i brokoli dijeta nećete dugo uživati sa manjim brojem kilograma jer ćete brzo vratiti staru težinu.Pogodna je za doterivanje linije pred letovanje a ako vam to nije cilj potražite neku bolju dijetu.
Brokoli ipak jeste dobra hrana za mršavljenje očuvanje vitke linije pa ga možete u većim količinama uključiti u svoju buduću svakodnevnu ishranu.