Nega i lepota

Bubuljice na galavi

By  | 

Bubuljice se najčešće nalaze na licu i vratu, ali se mogu pojaviti i na glavi. Napravićemo kratak pregled uzroka i lečenja bubuljica na glavi.

Bubujice na glavi se često ne primećuju zato što su prikrivene kosom. Mogu se nekad inficirati i uzrokovati bol. Iako povremena pojava bubuljica na glavi nije razlog za brigu, one mogu biti uporne i ozbiljne nekad. U poređenju sa licem, vratom i leđima, skalp je manje podložan pojavi bubujica. Uprkos tome, bubuljice na glavi nisu neuobičajena pojava. Bez obzira na mesto pojavljivanja, osnovni uzrok njihove pojave je isti – zatvorene pore.

Bubuljice se najčešće pojavljuju na mestima gde ima dosta lojnih žlezda.Ove žlezde proizvode tečni loj koji izbija iz folikula kose kroz male pore. Ove pore se nekad, iz raznih razloga, začepe i tako zatvore put kojim bi loj izbio napolje. Loj se skuplja u folikuli kose i izaziva upalu. Začepljena pora se može inficirati i stvoriti gnoj. Imuni sistem reaguje tako što šalje još belih krvnih ćelija na to mesto. Pojava belih krvnih zrnaca rezultira nakupljanjem loših bakterija i drugih hemikalija. I retkim sličajevima, infekcija se može proširiti na okolna mesta.

Šta uzrokuje pojavu bubuljica na glavi?

Kao što je gore napomenuto, osnovni uzrok bubuljica na glavi su začepljene folikule kose, što može biti uzrokovano raznim pojavama, lošom higijenom glave, poremećajem hormona, neadekvatnom ishranom, visokim nivoom sresa, sezonskim promenama, kao reakcija na neke lekove, preteran unos kofeina ili upotrebom nekih proizvoda za kosu. Povišeno znojenje glave može takođe uzrokovati pojavu bubuljica, pošto stvara pogodne uslove za razvoj bakterija. Iako je rečeno da konzumiranje nekih namirnica uzrokuje pojavu akni, ne postoji konkretan dokaz koji bi podržao ovu teoriju. Agresivne hemikalije u proizvodima za kosu mogu iritirati folikule i izazvati pojavu bubuljica.

Začepljene folikule mogu izazvati pojavu bubuljica i mitisera, koji su najblaži oblik bubuljica na glavi. Ponekad, mikroorganizmi poput bakterija i kvasa mogu inicirati začepljene folikule i tako izazvati crvenilo i upalu. Takve bubuljice mogu se same povući. Ponekad se stanje može pogoršati i dovesti do pojave cista i kvrga. Povremene bubuljice na glavi su uobičajenei obično se povlače bez terapija. Međutim, one ozbiljnije i uporne se moraju lečiti.
Folikulitis je oboljenje pri kom oštećeni folikuli kose budu inficirani i upaljeni.

Kako se rešiti bubuljica na glavi?

Bubuljice na glavi se obično same povuku i nestanu za nekoliko dana, ali one ozbiljnije se moraju lečiti. Ukoliko se bolne bubuljice na glavi ne povlače, moraju se preduzeti hitne mere da bi se stanje kontrolisalo. Uporne i ozbiljne bubuljice zahtevaju medeicinski tretman, dok one koje su manje opasne mogu se lečiti i preparatima.

Salicilna kiselina

Najčešća terapija za manje opasne bubuljice koje svrbe je nanošenje proizvoda koji sadrže salicilnu kiselinu. Redovna upotreba šampona sa ovim sastojkom može umanjiti pojavu ovih bubuljica.

Šampon protiv peruti

Ponekad šampon protiv peruti može učiniti čudo u uklanjanju bubuljica na glavi. Ovaj preparat se pokazao korisnim u lečenju manje ozbiljnih akni na glavi. Ukolikoi koristite regenerator, nemojte ga nanositi na koren kose. Bilo bi najbolje stavljati regenerator samo na krajeve.

Preparati koje sami pravimo

Jabukovo sirće je puzdan preparat koji se koristi protiv mnogih oboljenja. Pomešati jednake količine jabukovog sirćeta i koristite ga za ispiranje kose. Osim dezinfekcije skalpa, ovo rešenje je, takođe dobro za održavanje pH vrednosti skalpa.

Limunov sok može, takođe biti koristan za ublažavanje stanja. Pomešati limunov sok sa jednakom količinom vode i koristite za ispiranje kose. Možete koristiti ružinu vodicu umesto vode, pošto to umiruje svrab.
Bubuljice na glavi nisu razlog za brigu, pod uslovom da nisu uporne ili se ne pojavljuju često. Dok se manje ozbiljne akne mogu same povući, one ozbiljnije se moraju lečiti čim se primete. Pravilna higijena glave, međutim, može sprečiti pojavu takvih bubuljica u velikoj meri. Izbegavati preterano mašćenje kose i koristiti šampone bez ulja za pranje kose. Potrudite se da vam ishrana bude izbalansirana i da vodite što zdraviji život.

loading...
loading...
Loading...

Povezano