Čaj od cimeta za mršavljenje i zdravlje

Čaj od cimeta za mršavljenje

Cimet, slatki mirisni začin koji daje blagu toplotu i bogatstvo piti od jabuka i bundeve, može se koristiti da se napravi nešto začinjeni čaj. Kora cimeta je sastojak potreban za cimet čaj, koja se dobija od cimet drveta, a možete da koristite cimet u prahu ili štapiće za pripremu čaja. Čaj od cimeta ima prirodno malo kalorija i može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, što može dovesti do konzumiranja manje kalorija i pomaže u održavanju telesne težine.

Čaj od cimeta za mršavljenje:

Sečenje kalorija

1 šolja čaja od cimeta ima samo 2 kalorije, koji, ako pijete ovaj čaj umesto drugih visoko-kalorijskih pića, kao što su sokovi, može dovesti do manjeg unosa kalorija. Pijenje cimet čaja jednom nedeljno umesto soka može potencijalno dovesti do skoro 2 kilograma izgubljene telesne težine.

Prirodno začinjen ukus cimet čaja znači da možete imati puno ukusa u jednoj šolji bez potrebe da dodajete šećer. Čaj od cimeta je prirodno bez šećera, tako da čini zdravu zamenu za šećerom-zaslađene napitke. Ishrana bogata dodatkom šećera može da doprinese težini i gojaznosti.

cimet caj

Kontrola šećera u krvi

2011. godine, “Journal of Medicinal Food” je objavio istraživanje o efektima cimeta na nivo šećera u krvi. Cimet, koji je bogat polifenolima, je korišćen u kineskoj medicini za lečenje visokog nivoa šećera u krvi. Istraživači su ustanovili da konzumiranje cimeta u ishrani dovodi do smanjenja nivoa šećera u krvi i sprečava kolebanje šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tip 2 ili pre-dijabetesom, koji su dva simptoma povezana sa gojaznošću. Stabilniji nivo šećera u krvi može dovesti do manje želje za hranom i stabilnijeg energetskog nivoa, što pomaže sa kontrolom telesne težine i mršavljenjem.

Čaj od meda i cimeta za mršavljenje:

Med

Med pomaže podsticaj i ubrzanje metabolizma, što pomaže organizmu u sagorevanju masti. Med ima zdraviji glikemijski indeks od šećera, tako da ne izaziva navalu šećera, već se postepeno i progresivno apsorbuje u našem telu.

Cimet

Stabilizuje nivo šećera u krvi i ubrzava metabolizam glukoze. Pošto povišen šećer u krvi može dovesti do povećanja skladištenja masti, cimet pomaže u sprečavanju ovoga.

Cimet poboljšava funkciju insulina. Tako da, pomaže da izgubite na težini.

Cimet i med čiste od parazita, gljivica i bakterija u digestivnom traktu.

Takođe ćete imati osećaj sitosti.

Priprema

Priprema napitka od cimeta i meda je opisana u nastavku.

Sastojci:

  • 1 kašika organskog meda
  • 1 kašičica organskog cimeta
  • 1 šolja filtrirane vode

Da pojednostavimo: jedan deo cimeta i dva dela meda je ono što je potrebno za ovaj recept za mršavljenje.

Priprema:

Stavite cimet u posudu i prelijte sa 1 šoljom filtrirane vode koju ste doveli do ključanja. Ostavite da odstoji 15 minuta. Dodajte med u ohlađenu tečnost. Uvek dodajte med u ohlađenu tečnost – vruća tečnost će uništiti enzime u sirovom medu.

Doziranje

Dva puta dnevno popijte ovaj napitak od cimeta i meda i to na sledeći način: 1/2 šolje ujutru i 1/2 šolje pre odlaska na spavanje. Uzimati na prazan stomak.

Kao i uvek: proverite sa svojim lekarom pre nego što promenite ishranu i vidite da li je ovaj recept ili bilo koji recept za gubitak težine koji želite da probate prava stvar za vas. Ovaj napitak nije namenjen da zameni bilo kakav tretman ili lekove koje uzimate.

Čaj od cimeta i đumbira

Ako želite čaj sjajnog ukusa sa sa nula kofeina – čaj od cimeta i đumbira je prava stvar za vas. Okrepljujući sofisticiran čaj sa naznakama citrusa, moćnog đumbira i slasti meda. Ovaj čaj se pravi sa Cejlon cimetom. Možete koristiti Cassia cimet, ali ukus će biti mnogo jači, začinjen i oštar. Cejlon cimet čaj ima tendenciju da bude slađi sa naznakama citrusa i ima sofisticiraniju aromu.

Cimet je očigledno dobar za mnoge stvari, uključujući artritis. Ovaj posebni napitak je dizajniran da odgovori na potrebe onih koji mogu verovati da cimet može ublažiti bolne kosti, da li od artritisa ili upale mišića.

Slično tome, đumbir navodno ima razne moćne terapijske i preventivne efekte i korišćen je hiljadama godina za lečenje stotine bolesti od prehlade do raka. Đumbir očigledno inhibira oksidativno oštećenje, upalu, mučninu, povraćanje, kancer, astmu, demenciju, ulcerativni kolitis, kardiovaskularne bolesti, agregaciju trombocita i holesterol.

I cimet i đumbir su odlični za stomak i pružaju pomoć u varenju hrane.

Čaj od cimeta i đumbira – kako se priprema?

Sastojci (za jednu šolju):

  • 1 ¼ čaše hladne vode
  • 1/2 od 7.5 cm dugog štapića Cejlon cimeta
  • 1/2 kašičice narendanog đumbira
  • 1 kašičica meda

Priprema:

Narendajte pola kašičice đumbira. Držite đumbir u zamrzivaču.

Stavite 1 ¼ čaše hladne vode na šporet i dodati 1/2 štapića Cejlon cimeta i đumbir i dovesti polako do ključanja. To znači da podesite temperaturu na šporetu na srednje niskom nivou.

Biće potrebno 15 minuta da dođe do ključanja, duže ako spremate više šolja.

Ako koristite Cejlon cimet, možete ga razbiti na manje komade. Cassia cimet je mnogo teže da se razbije na manje komade.

Kada voda sa cimetom počne da vri, skinite sa šporeta i neka odstoji 2 minuta. Čak i u ovoj fazi ćete videti da voda izgleda ‘’zaprljano braon’’, a ne dublje crveno. Budite strpljivi. Neka čaj odstoji 15 minuta i odjednom ćete videti da će promeniti boju u duboko crvenu.

Podgrejati. Pošto ste morali da ga ohladite da se oslobodi cimet, čaj je sada mlak. To znači da treba da ga podgrejete. Srednja toplota je najbolja.

Procedite vodu u šolju da se odvoje sitni komadi đumbira i komadi štapića cimeta.

Napomena: med ne treba dodati u vodu kada ključa jer će uništiti svu dobrotu meda.

Uživajte.

Napomena: Ako želite malo jači čaj od cimeta, možete povećati veličinu štapa cimeta. Takođe možete da dodate led u ovo piće i poslužiti sa razbijenim ledom.

Za šta je dobar cimet

Za šta je dobar cimet? Ako digestivni sistem ispravno radi, to je od suštinske važnosti za kontrolu telesne težine (i za opštu udobnost!). Cimet je prirodan način da se podstakne vaš digestivni sistem da funkcioniše na zdraviji način i da dobro radi svoj posao.

Cimet ublažava i umiruje stomak i creva.

Smanjuje gasove i ublažava nadutost.

Cimet poboljšava funkciju debelog creva.

Poznat je po oslobađanju od mučnine, proliva i zatvora.

Redovno uzimanje cimeta može da pomogne da povećate mišićnu masu i smanjite telesni procenat masti.

Cimet ima sposobnost da snižava i reguliše nivo šećera u krvi.

Još jedna prednost cimeta za mršavljenje je da je prirodan, zdrav sastojak koji je lako pronaći, a može se dodati u vašu ishranu u različitim kreativnim, začinjenim načinima! I, kada je hrana ukusna i aromatična, skloni smo da se osećamo zadovoljni i da prestanemo da se prejedamo.

Smanjite holesterol – i zaštitite zdravlje srca – sa čajem od cimeta.

Cimet ima anti-virusna, anti-bakterijska i anti-gljivična svojstva. Cimet se bori protiv virusa (kao što su prehlad i grip), inhibira rast štetnih bakterija (poput E. coli ili bakterija koje izazivaju urinarne infekcije) i sprečava infekcije (kao što je kvasac infekcija izazvana gljivicama Candida albicans, koja je otporna na lekove).

Poznat je po svojim anti-inflamatornim osobinama. Hronično zapaljenje je povezano sa mnogim zdravstvenim problemima i štetnim bolestima, kao što je Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest, rak, dijabetes, neplodnost, gojaznost, sindrom policističnih jajnika, inflamatorna bolest creva, Kronova bolest, osteoporoza i bolesti srca. Čaj od cimeta je prirodan, ukusan način da se borite i štitite od potencijalno destruktivnih efekata upale.

Poboljšava cirkulaciju. Smanjite otok i bolove usled artritisa i reume sa umirujućom šoljom čaja cimeta.

Cimet je ispunjen moćnim antioksidantima – više od skoro svih drugih začina i bilja. Nivo antioksidanata u cimetu je uporediv sa drugim visoko-antioksidantnim namirnicama – na primer, samo jedna kašičica mlevenog cimeta ima onoliko antioksidanasa kao i 1/2 šolje borovnica! To je od suštinskog značaja da se uključi antioksidantima bogata hrana i piće u našoj ishrani, jer nam antioksidansi daju toliko zdravstvenih koristi. Oni nas štite od dejstva slobodnih radikala, sprečavaju i bore se protiv hroničnih bolesti (kao što su rak, srčane bolesti, dijabetes i reumatoidni artritis), a smanjuje znake starenja koje ne volimo toliko (kao što su bore i gubitak elastičnosti kože).

loading...
loading...
Loading...