Čaj od hajdučke trave lekovitost, upotreba za jajnike, plodnost u trudnoći…

U ovom članku čitajte:

– Hajdučka trava lekovitost
– Čaj od hajdučke trave priprema
– Hajdučka trava za jajnike
– Za plodnost
– Čaj od hajdučke trave koprive i nevena
– Kupka od hajdučke trave
– Hajdučka trava u trudnoći

Hajdučka trava ( lat. Achilea Millefolium ) je samonikla biljka, koja je prisutna na teritoriji čitave Evrope. Njen latinski naziv se dovodi u vezu sa čuvenim starogrčkim junakom Ahilom, koji je bio nadaleko čuven po snazi.
Poznata je kao bogat izvor vitamina K i vitamina C, ali i mnogih drugih lekovitih elemenata, a između ostalih u hajdučkoj travi ima i : tanina, kamfora, pinena, smole i mnogih drugih komponenti, koje je svrstavaju u red najlekovitijih trava.

Biljka hajdučka trava je u narodu poznata i pod nazivom stolisnik, ravanj, romantika i sporiš, a postoji verovanje da njen naziv potiče od hajduka, koji su kako veli legenda upravo hajdučku travu koristili za lečenje rana.

caj od hajducke trave

Čaj od hajdučke trave

Najčešći vid korišćenja hajdučke trave je za čaj ili kupku. Osnovni sastojci čaja od hajdučke trave su : tanini, masne kiseline, gorke materije, te saponini i proazuleni. Smatra se odličnim sredstvom za normalizaciju cirkulacije, a najpre zahvaljujući visokom stepenu saponina. Uz to, čaj od hajdučke trave pomaže i u normalizaciji holesterola, a postoje indicije da uspešno otklanja bolove nakon porođaja.

Čaj od hajdučke trave se preporučuje koristiti kod prehlada i problema sa radom žuči i jetre, ali i kod pojave unutrašnje hemoragije, a naročito hemoragije pluća, te kod gubitka apetita, grčeva u stomaku, ali i nadimanja, gastritisa, različitih vrsta upala ginekoloških organa i menstrualnih bolova.

Hajdučka trava lekovitost

Hajdučka trava leči mnoge boljke, a između ostalog pomaže za lečenje rana, ali i ublažavanje različitih vrsta bolova, te se smatra da pomaže regulisanju rada žuči, ali i kod različitih problema vezanih za organe za varenje ( nadimanje, otežano varenje itd ).

Pomaže i kod obilnijih krvarenja, ali i kod osoba koje imaju slabiji apetit, kod kojih dovodi do regulacije metabolizma.

Takođe lekovitost hajdučke trave se oseća i kod : bolova u krstima, grčeva, navale krvi u glavu, ali i kod pojave različitih osipa, te migrene.

Čaj od hajdučke trave priprema

Čaj od hajdučke trave se priprema samo poparivanjem. Vrlo jednostavno : jednu kašičicu čaja prelijte sa 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji par minuta. Nakon toga procedite i pijte u gutljavima.

Hajdučka trava za jajnike

Smatra se da hajdučka trava pomaže kod lečenja mnogih oboljenja koja muče pripadnice lepšeg pola u različitim životnim dobima. Tako se hajdučka trava koristi za jajnike, jer se smatra da uspešno leči upale ovih organa, te otklanja ciste na njima, ali se koristi i za regulisanje mesečnog ciklusa u različitim životnim dobima, a naročito tokom klimaksa. No, ovo su samo neka od oboljenja za koje se koristi hajdučka trava.

Povezano>>> Čaj od nevena za jajnike i ciste

Čaj od hajdučke trave za plodnost

Čaj od hajdučke trave predstavlja jedno od boljih prirodnih sredstava ta plodnost, a da pokazuje još bolje rezultate ukoliko se koristi čajna mešavina od hajdučke trave i virka.

Međutim, imajte na umu da ukoliko koristite ovu mešavinu za plodnost, morate biti vrlo pažljivi i ukoliko postoji i najmanji procenat verovatnoće da ste trudni odmah prekinite sa konzumiranjem, kako biste izbegli spontani pobačaj. O ovome više možete pročitati u našem tekstu Virak čaj.

Slično>>> Čaj od macine trave za plodnost i zatrudnjivanje

Čaj od hajdučke trave, koprive i nevena

Ukoliko se koristi hajdučka trava za jajnike, onda valja imati na umu da se ona kombinuje sa drugim biljkama, kako bi imala pravi efekat.

Jedna od najčešćih mešavina je čaj od hajdučke trave, koprive i nevena koji se preporučuje za korišćenje ukoliko postoje ciste na jajnicima. Mada, ova mešavina se preporučuje i za preventivno korišćenje, a naročito kod žena koje imaju sklonost prema ginekološkim oboljenjima.

Čaj od hajdučke trave, koprive i nevena se priprema vrlo jednostavno, odnosno kao čaj od hajdučke trave, a biljke se mešaju u istom odnosu.

Ukoliko želite mešavinu namenjenu baš za upalu jajnika ili upalu materice, onda treba da znate da se čaj od hajdučke trave, koprive i nevena u kombinaciji sa : kantarionom, ivanjskim cvećem, majčinom dušicom, te bosiljkom, kamilicom, matičnjakom, macinom travom i mlevenim orasima vrlo uspešno koristi za lečenje upale jajnika, ali i materice.

Čajna mešavina sa hajdučkom travom se pravi u sledećoj razmeri : po 3 supene kašike hajdučke trave i kantariona, po 2 kašike sledećih trava : koprive, nevena, ivanjskog cveća, majčine dušice, bosiljka, kamilice i mlevenog oraha i po 1 kašika macine trave i matičnjaka.

Čaj od hajdučke trave, koprive i nevena se priprema tako što se najpre pomešaju sve biljke, pa se prelije sa 600 ml ključale vode, a može i više. Ovako pripremljen čaj ostaviti da odstoji poklopljen oko dva sata, pa procediti i piti u gutljajevima.

Ovaj čaj bi trebalo da se pije najmanje 21 dan da bi pokazao željeni efekat, a uz to se preporučuje korišćenje kantarionovog ulja za unutrašnju upotrebu.

Kupka od hajdučke trave

Mada se čaj od hajdučke trave najčešće koristi, neretko se događa da se kod određenih stanja preporučuje upravo kupka od hajdučke trave.

Kupka od hajdučke trave se priprema od cvetova biljke, a mera je okvirno 20 do 30 cvetova biljke, 10 grama žalfije i 10 grama koprive. Ove biljke se pomešaju, pa se 4 kašike ove čajne mešavine preliju litrom ključale vode. Potom se koristi za ispiranje određenih delova tela, naravno kada dostigne optimalnu temperaturu. Kupka od hajdučke trave naročito pomaže kod pojave takozvanog belog pranja kod žena.

Hajdučka trava u trudnoći

Čaj od hajdučke trave u trudnoći ili tokom perioda dojenja se ne preporučuje za korišćenje. Takođe, osobe koje su osetljivije, ne bi trebalo da ga koriste ili to mogu učiniti uz adekvatan nadzor. Ne preporučuje se za korišćenje ni kod dece, a ni kod odraslih koja imaju problem sa radom organa za varenje, ali ni kod osoba koje se pripremaju za operaciju ili koriste lekove za razređivanje krvi.

loading...
Loading...
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *