Čaj od koprive lekovito dejstvo

Dakle, koje su sve lekovita dejstva čaja od koprive, koja su nam poznata i koje pozdravljamo?
Za početak, kopriva je doslovno skladište vitamina, kao što su vitamini A, C, D, E, K, kao i varijante vitamina B, kao što je tiamin (B1) i riboflavin (B2), te sadrži i fenolne tanine.

Što se tiče minerala, biljka koprive je puna kalcijuma, hroma, kobalta, bakra, gvožđa, magnezijuma, fosfora, potasijuma, silikona, sumpora i cinka.

Njeni jako zeleni, plišani listovi su dokaz da sadrže izuzetno mnogo hlorofila i β karotena.
Štaviše, naučnici imaju razloga da veruju da se polisaharidi, odnosno složeni šećeri, kao što su lektini ili veliki proteinski molekuli šećera, prisutni u koprivi, ponašaju kao aktivne komponente ove biljke.
U vezi s tim – nabrojaćemo vam samo neka od lekovitih svojstava koprive.

Kako jedna nemačka naučna studija pokazuje, ekstrakt lista koprive – hoks alfa (hox alpha), je veoma jak antiinflamatorni agent, koji ograničava delovanje citokina, zaslužnih za izazivanje upale i bola u zglobovima. Čaj od koprive je takođe poznat po tome što ublažava kostobolju i bol izazvan artritisom, kod pacijenata sa reumatizmom. Uz sve to, listovi koprive preventivno utiču na proizvodnju supstance po imenu prostaglandin, koja utiče na pojavu upala u organizmu.

Kako je bogat sterolima, čaj od koprive ograničava delovanje dihidrotestosterona (DHT), androginog hormona, koji potiče od testosterona. Ovo za posledicu ima sprečavanje pojave nekih od bolesti kao što su uvećanje prostate, poznatu kao hiperplaziju.

Lektini prisutni u koprivi su glikoproteini, koji funkcionišu prkatično kao antitela, uprkos tome što to nisu.
Lektini se bore i neutrališu delovanje toksičnih antigena u telu, što znači da utiču pozitivno na imunitet.

Naučnici sa Državnog univerziteta u Kanzasu, su utvrdli da čaj od koprive zaista ojačava imuni sistem (takođe utiče i na poboljšanje kose i kože). Jedna turska studija dokazuje da je kopriva aktivna u borbi sa najmanje devet štetnih mikroba i poništava njihovo delovanje u organizmu.

Flavonoidi u koprivi deluju kao diuretici, pa konzumiranje čaja od koprive pomaže kod boljeg protoka urina, te smanjuje potrebu da se odlazi u toalet tokom sna.

Još jedna od prednosti čaja od koprive kao diuretika, je ta, što pomaže telu da se oslobodi povećanog i nepotrebnog nivoa urične kiseline i bakterija, te samim tim smanjuje šanse od infekcije urinarnog trakta.
Visoka koncentracija gvožđa u koprivi, pomaže osobama koje pate od malokrvnosti, odnosno, anemije. Pomaže pri regeneraciji crvenih krvnih zrnaca, tako što doprinosi proizvodnji dovoljne količine hemoglobina u njima.
Žene tokom trudnoće bi upravo iz ovog razloga trebalo da piju čaj od koprive, budući da mnogo žena u trudnoći pati od anemije.

Kopriva je puna vitamina K, koji je zaslužan za brzo zgrušavanje krvi , te je odlična za sprečavanje obilnog menstrualnog krvarenja i takođe smanjuje šanse od preteranog krvarenja pri porođaju, kao i šanse za izliv krvi kod novorođenčadi. Susun Vid, travarka, u svojoj knjizi “Mudre biljne žene tokom noseće godine” savetuje trudnicama da piju dovoljnu količinu čaja od koprive tokom poslednjih meseci trudnoće.
Čaj od koprive je poznat i po tome da pomaže kod raznih oblika alergija.

Dok kod nekih izuzetno umanjuje simptome alergije na mačke, kod drugih, sa problemima kao što su ekcem, bronhijalna astma, rinitis i sinusitis, čaj od koprive na duge staze može biti odlična terapija. Čisti respiratorne organe, pomaže u izbacivanju sluzi (šlajma), te pomaže i u tretmanu hroničnih bolesti vezanih za sluznu membranu bronhija. Samo tri šoljice čaja od koprive dnevno će vam pomoći da u proleće ni ne osetite polensku alergiju.

Čaj od koprive pomaže kako kod dijareje, tako i kod uvećanih vena oko rektuma – hemoroida.
Unos oko dve i po litre čaja od koprive nekoliko dana, može da izleči hronične glavobolje.
Ovaj čaj je fantastičan mišićni spazmolit (opušta mišiće) i magični lek protiv grčeva u nogama, zahvaljujući svom sadržaju bogatom kalcijumom.Takođe smanjuje nivo šećera u krvi, pa se koristi i pri lečenju dijabetičara.

Kada se sve uzme u obzir, čaj od koprive je po svemu sudeći, koristan za sve delove tela. Stručnjaci tvrde da konzumiranje čaja od koprive pomaže da očuvamo i unapredimo zdravlje srca, pankreasa, jetre i slezine, zahvaljujući upravo blagotvornom dejstvu na praktično ceo organizam.

loading...
loading...
Loading...